Dítě a včely, jaký je názor včelaře?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
4398
9.7.14 22:58
@Anonymní píše:
Pro mě je to hlídání teď velká pomoc, chodím na pár hodin do práce, ale nevím, jestli to stojí za ten risk. Já sama na syna pořád dohlížím, ale oni jsou prostě jiná generace a spoustu věcí neřeší. Tchán je podle mě hlavně začátečník a spoustu toho o včelách ještě neví, ovšem začal hned takhle ve velkém.

Chápu ;) Já bych dítě nechala jenom pokud bych věděla, že jim můžu důvěřovat a malého nepustí z očí.. Nejde jen o ty včely..Tak ať to dobře dopadne :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
@terien píše:
jo je lepší to mít při ruce, kdyby nedej bože. A nakoupit hrnečky se savičkou aby jí prcek nespolkl. Ono by se možná prd stalo kdyby dostal žihadlo, prej je to dokonce i zdravý, ale já z nich mám fakt hysterickou hrůzu takže trochu vyšiluju.

Dík, to mě nenapadlo s tím pitím. Budu teda trvat na lahvičce.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
@ulice píše:
Chápu ;) Já bych dítě nechala jenom pokud bych věděla, že jim můžu důvěřovat a malého nepustí z očí.. Nejde jen o ty včely..Tak ať to dobře dopadne :kytka:

Dík, tak teď ještě nějak ošéfovat toho psa :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
17630
9.7.14 23:02

Včelám dost věřím, děda je chová na zahradě u chalupy, kam jsme jezdili na prázdniny. Vzpomínám si všeho všudy na jedno žihadlo. Ale dítě bych tedy bez dozoru na zahradě nenechala. Prostě za nimi zajdi a řekni jim že z toho máš strach, ať ho pořádně hlídají. To se snad nemůžou urazit. Včely samy asi nezaútočí, ale co víš co se může stát :nevim: A před bouřkou jsou jak zjančené.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1346
9.7.14 23:06
@Anonymní píše:
@Saneska
Díky moc, to jsem asi potřebovala slyšet. :pankac: Opravdu jsem ještě neviděla, že by měl někdo včely přímo na zahradě, tak mě to zarazilo. Takže pokud si dám pozor na dusné dny a pojistím to lékem na alergii, kdyby náhodou dítě dostalo žihadel víc, mělo by to stačit?

Lék určitě nedávejte předem, podávejte ho pouze v případě pobodání. V případě pobodání velmi záleží na vyndání žihadla, na internetu určitě naleznete spoustu odkazů, jak ho správně vyndat. V lékárničce se také vyplatí mít Fenistil gel a kalciové tablety, vůbec však nevím, jaké je dávkování pro malé děti…

Nebojte, já se také včel bála a nyní s tím nemám sebemenší problém, je to o zvyku :) Přítel vede i kroužek, kde učí včelařit malé děti, děti se naučí se včel nebát, nejančit když si na ně včela sedne a bodnutí včelou je jednou za rok :)

Příspěvek upraven 09.07.14 v 23:10

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
9.7.14 23:09
@Anonymní píše:
Dík, to mě nenapadlo s tím pitím. Budu teda trvat na lahvičce.

určitě to bude lepší :pankac: a učit prcka ať se nejdřív podívá na to, co strká do pusy. Taková odložená a znovu nalezená tatranka :roll: prostě babi s dědou musí dávat bacha. A už tě přestanu strašit :lol: taky jsem pár žihadel dostala a nic se mi nestalo, i když jsem alergik (naštěstí slabý).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9.7.14 23:14

Ahoj, já vyrostla v rodině včelaře- včely jsme měli přímo na zahradě. A co si pamatuju, tak mě nikdy včely nepobodaly. Vzpomínám si jen na jedno jediné žihadlo. Brácha to samé.
A to jsme měli tak 12 včelstev.
Měla jsem ze včel respekt, tak jsem k nim ani moc nechodila- přeci jen docela zlověstně to hučí:-). Ale taky jsem měla včeličky ráda a věděla jsem, že když mi dají žihadlo, tak umřou a to jsem taky nechtěla. Věděla jsem, že mi dají žihadla, jen když se mě budou bát. Když na mě sedla včela tak jsem jí vždycky nechala klidně odletět.

Takže bych děťátko hezky učila, řekla mu o včeličkách co dělají a že mohou ublížit, ale že to dělají jen když se bojí.
Děti sice nemám, ale myslím si, že přecejen mají už nějaký pud sebezáchovy, že by se nešly hrabat samy do úlů. Doufám, že se nepletu:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.7.14 23:14

@Saneska
Ještě jednou dík :kytka: Lék bych určitě nedávala předem, vybavím jím prarodiče preventivně. Já sama na včelí žihadlo nereaguju vůbec, tak snad bude prcek po mně. Taky nechci mít doma skleníkovou květinku, jen ať se na zahradě vyblbne, ale jako laik jsem prostě nevěděla, co chov včel obnáší. Teď už jsem klidnější!

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.7.14 23:17

@Tšekkin Kulpa
No to je pravda, může se o včelách hodně naučit. :pankac:
Tak 12 včelstev přímo na zahradě a dětem se nic nestalo? Tak co já tu řeším? :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
1346
9.7.14 23:18

To jsem ráda, že jsem trošku pomohla a uklidnila :) Já to chápu, moje mamka je alergická a ze včel má panickou hrůzu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9.7.14 23:24
@Anonymní píše:
@Tšekkin Kulpa
No to je pravda, může se o včelách hodně naučit. :pankac:
Tak 12 včelstev přímo na zahradě a dětem se nic nestalo? Tak co já tu řeším? :mrgreen:

Chápu že to řešíš.
Paradoxně já byla hodně pobodaná od vos- jako malá jsem v lese šlápla do vosího hnízda. A celkově těch setkání s vosama bylo hodně.
Ale se včelama nikdy. Když se prostě to dítě o včelách bude učit jako o hodných zvířátcích co dělají med ale mohou bodnout když se bojí, tak by se jich nemělo bát ale ani k nim lézt.

Jediný kdy bych tam děti nenechávala je období rojení- to není žádná sranda- to fakt ty včely šílej- to ale včelař ví kdy je(obvykle má práce nad hlavu), tak se domluvte, že když se budou včely rojit, že tam dítka nebudou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17630
9.7.14 23:26

@Tšekkin Kulpa tak moje dvouleťačka nemá pud sebezáchovy absolutně žádný. Podle mě dvouleté dítě to ještě nepochopí. Tam ke opravdu potřeba hodně hlídat. Ale pětiletá už o včelkách něco ví. Mám je ráda, tak se snažím, aby je měla taky ráda a nebála se jich.
Zato když vidím vosu, tak jsem hysterická až hrůza :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20777
9.7.14 23:37

Ahoj! Kamarádi mají taky včely a k tomu teď už tříletého syna. Včely mají na pididvorku uprostřed zástavby. Normálně jim tam syn běhá a prý i když měli problém se včelstvem (prostě jedno bylo dost agresivní), tak to dítě včely nepoštípaly :nevim:
Jinak pamatuju si, jak jsme loni v létě na Rábí byli na jakési „pohádce“ o včelách, bylo to vpodstatě kousek od úlů a na konci té pohádky jsme, kromě ochutnávky medu, měli možnost i nakouknout do úlu, který nám byl otevřen. Nutno podotknout, že tam byly i hodně malé děti (včetně těch mojich) a včel poměrně hodně a nikoho žádná neštípla :nevim: Takže osobně si myslím, že pokud nebude tvůj syn vyloženě bušit do úlu nebo něco takového, mělo by to být dobré 8) Spíš bych zvolila prevenci - aby nebyl ulepený od nějakých sladkostí a tak. Pak nemají včely důvod na něj jakkoliv jít :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
9.7.14 23:40

Dědův bratr byl včelař, úly měl normálně na zahradě - i když trošku výš, ale řekla bych, že o moc dál, než 10 m od domu to není, navíc otočené směrem do zahrady - ne za plot jako u vás. Jeho vnučka má dokonce alergii na včelí bodnutí a normálně se tam pohybovala a vyskytovala, co pamatuju, běžně tam trávili celé léto a každý víkend v roce - je jí 35 a zatím je naživu :mrgreen: Co pamatuju, tak jsme měli zákaz k těm úlům chodit, toť vše. Aktuálně bydlíme asi 30 m od těch úlů (převzal je vnuk), vidím na ně z okna. 50 m na druhou stranu má úly další soused (ale je mezi náma asi 10m pás lesa), cca 100 m na třetí stranu má úly sousedka. Na zahradě nám toho kvete spousta a nějaký zvýšený výskyt včel nepozoruju :nevim: Normálně, jak v létě :mrgreen:

Dneska má furt každý ze všeho strach. Předpokládám, že dvouleté dítě budou hlídat tak jako tak a prostě jak bude růst, tak se bude muset naučit, jak se chovat, když kolem něho lítá včela, že nesmí chodit k úlům, vědět přesně proč apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2528
10.7.14 00:06

Soused má včely a věčně hlídají vnoučata, které volně běhají po zahradě a nikdy se nestalo, že by nějaké dítě pobodaly včely, jen úly mají uzavřené v takové ohrádce, aby se tam žádný nepovolaný nedostal a zatím v pohodě :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák