Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@ulice píše:
Neustálý dohled na dvoře.
No jo, ale já tam s nimi nejsem a moc nevím, jak na syna dohlížejí. Mají ještě psa, za kterým dítě pořád někam lítá a prarodiče už tak pohybliví nejsou…
Já bych se zbláznila, nesnáším ty bodavý sv. ně. Riziko samozřejmě je, stačí když na zahradě rozkvete jetel a tomu stačí opravdu málo i když se tráva pravidelně kosí. Takže radu nemám, ale tvé obavy chápu.
Tak my jsme tento rok chtěli taky začít včelařit, ale byl zde včelí mor.
V tvém případě bych měla strach taky, protože jde vidět, že tchán s včelkama nemá moc dobrý vztah
Třeba né, ale pokud ho už několikrát pobodaly? Ono jde o to, jak se člověk ke včelkám chová. My jsme byli kvůli včelkám u hodně včelařů a většina je má z lásky, v podstatě se s něma mazlí a včelka to pozná. Někdo jim dýmí úly, aby byly včelky omámenější, ale ony to poznají prostě a pak se tak chovají no..
Třeba se tchán chová dobře a má to všechno pod kontrolou, ale nevím no ![]()
@terien píše:
Já bych se zbláznila, nesnáším ty bodavý sv. ně. Riziko samozřejmě je, stačí když na zahradě rozkvete jetel a tomu stačí opravdu málo i když se tráva pravidelně kosí. Takže radu nemám, ale tvé obavy chápu.
Trávu pravidelně sekají, ale mají taky dost záhonů s kytkama. Já prostě nevím, jestli to znamená, že budou mít na zahradě víc včel než normálně nebo jestli ty včely budou lítat spíš do louky a do lesa. Jestli hrozí nějaké krizové situace třeba před bouřkou že včely víc blbnou a tak…
@Anonymní píše:
No jo, ale já tam s nimi nejsem a moc nevím, jak na syna dohlížejí. Mají ještě psa, za kterým dítě pořád někam lítá a prarodiče už tak pohybliví nejsou…
jedině dohled na syna…jinak soused choval včely na ulici x domu okolo něj..několikrát mu uletěli, ale nikdy nikoho extra nepobodali..teď přikoupil další a přesunul je na pole kde je cyklostezka, ale taky nikomu neublížili
Ale v každém případě je potřeba neustálý dozor, protože dítě je dítě, kor dvouleté..
@Anonymní píše:
Tak to budeš muset nějak vymyslet anebo riskovat
Já bych takhle malé dítě nikdy nenechala samotné ani se psem ani na dvoře u včel a vlastně ani na zahradě bez zvířat
Pokud se s prarodiči domluvíš, tak snad ti nebudou lhát ![]()
Anebo dávat hlídat jenom když tam seš, aby sis to pojistila.Nic jiného mě nenapadá.
@Anonymní píše:
Trávu pravidelně sekají, ale mají taky dost záhonů s kytkama. Já prostě nevím, jestli to znamená, že budou mít na zahradě víc včel než normálně nebo jestli ty včely budou lítat spíš do louky a do lesa. Jestli hrozí nějaké krizové situace třeba před bouřkou že včely víc blbnou a tak…
ta bouřka mě taky napadla. Jednou jsem před bouřkou dostala 2 žihadla najednou. Asi tam budou mít víc včel bych řekla. Pro dospělýho asi žádný problém, ale pro prcka
znáš to - nesahej na ně nebo tě píchnou - a hned to jde vyzkoušet. Já z nich měla takovou hysterii, že jsem si u doktorky preventivně vyprosila tabletky pro malou, kdyby jí píchli a ona měla alergickou reakci.
@ulice píše:
Tak to budeš muset nějak vymyslet anebo riskovatJá bych takhle malé dítě nikdy nenechala samotné ani se psem ani na dvoře u včel a vlastně ani na zahradě bez zvířat
Pokud se s prarodiči domluvíš, tak snad ti nebudou lhát
Anebo dávat hlídat jenom když tam seš, aby sis to pojistila.Nic jiného mě nenapadá.
Pro mě je to hlídání teď velká pomoc, chodím na pár hodin do práce, ale nevím, jestli to stojí za ten risk. Já sama na syna pořád dohlížím, ale oni jsou prostě jiná generace a spoustu věcí neřeší. Tchán je podle mě hlavně začátečník a spoustu toho o včelách ještě neví, ovšem začal hned takhle ve velkém.
@terien píše:
ta bouřka mě taky napadla. Jednou jsem před bouřkou dostala 2 žihadla najednou. Asi tam budou mít víc včel bych řekla. Pro dospělýho asi žádný problém, ale pro prckaznáš to - nesahej na ně nebo tě píchnou - a hned to jde vyzkoušet. Já z nich měla takovou hysterii, že jsem si u doktorky preventivně vyprosila tabletky pro malou, kdyby jí píchli a ona měla alergickou reakci.
No to asi udělám, řeknu si doktorce o prášky na alergii, kdyby něco ![]()
Dobrý večer, míra rizika je o něco větší, než že vás včela štípne na rozkvetlé louce. Vzhledem k tomu, že se v zde chová pouze včela medonosná, která přirozeně nemá tendenci hromadně útočit na oběť, můžete počítat sem tam s nějakým tím žihadlem, například před bouřkou nebo v dusném letním dnu. Včel může například vyprovokovat lak na vlasy, parfém či alkohol, což nebude případ malého dítěte.
Jsme chovatelé včel již devět let, včely chováme na různých stanovištích, jedno z nich je na naší zahradě, jejíž výměra je 500 metrů čtverečních, na kterých je umístěno sedm včelstev česny do zahrady. Každý den se na této zahradě pohybujeme jak my, tak děti a nikdy nedošlo k žádnému většímu problému. To, že dítě k nějakému štípanci přijde však není vyloučeno, důležité je žihadlo co nejrychleji vyškrábnout tak, aby nedošlo k vypumpování jedu z jedového váčku do místa vpichu.
Tak už jste klidnější? ![]()
@Saneska
Díky moc, to jsem asi potřebovala slyšet.
Opravdu jsem ještě neviděla, že by měl někdo včely přímo na zahradě, tak mě to zarazilo. Takže pokud si dám pozor na dusné dny a pojistím to lékem na alergii, kdyby náhodou dítě dostalo žihadel víc, mělo by to stačit?
@Anonymní píše:
No to asi udělám, řeknu si doktorce o prášky na alergii, kdyby něco
jo je lepší to mít při ruce, kdyby nedej bože. A nakoupit hrnečky se savičkou aby jí prcek nespolkl. Ono by se možná prd stalo kdyby dostal žihadlo, prej je to dokonce i zdravý, ale já z nich mám fakt hysterickou hrůzu takže trochu vyšiluju.
Prosím o zachování anonymity, chodí sem i rodina a nechci být za hysterku
Rodiče manžela nám občas hlídají dvouletého syna, za což jsem ráda, ale už nemám moc dobrý pocit z jejich včel, které ve velkém začali chovat. Prarodiče bydlí téměř na samotě - z jedné strany les, z druhé louka, soused jen jeden. Mají klasickou malou zahrádku a na jednom jejím konci, jen asi 5m od domu, mají včelín. Je postaven v plotě, takže česna má už za plotem, obrácená jsou do louky. Celkem je v něm 6 včelstev. Kousek od jejich včelína na té samé louce má soused 3 úly, tak to už je celkem 8 včelstev do vzdálenosti nějakých 10m od jejich domu. Tchán je včelař začátečník, už se mu několikrát stalo, že ho včely dost pobodaly. Když hlídají našeho syna, nechají ho volně běhat po celé zahradě, takže se dostane i ke včelínu, dovnitř by se snad dostat neměl, pokud ho tedy nezapomenou zavřít. Nemám z toho moc dobrý pocit, nebojím se jednoho žihadla, v rodině alergie nemáme, ale přeci jen jsou mu teprve 2 roky, a pokud by dostal žihadel víc, mohl by to být problém. Jak byste zhodnotili reálnou míru rizika, že se mu něco takového stane? Nejsem včelař, ale ještě jsem neviděla, že by někdo choval včely tak blízko u domu.