Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Pokud se na něj ptá často, promluvila bych si s ním. Nejprve ale zkusila kontaktovat tatínka a s ním to probrala mezi 4ma očima. Pokud by měl zájem, tak by došlo na setkání. Pak už je to vše na vás a vaší domluvě. Třeba bude malému stačit, že ho uvidí a sám malej nebude mít třeba zájem ho znovu vidět
Tohle je běh na dlouhou trať no
Ale lepší to udělat teď společně než za pár let slyšet od dítěte jakto že jsi ho neseznámila atp…
@samanta2208 az ti matka zemre a ty se s ni nestihnes rozloucit a dat vztahy do poradku, bude te to mrzet, pak nebrec…
@Malaga tak mi porad co říct dítěti, když se mě zeptá na otce..abych nelhala. samozřejmě mu neřeknu, nezajémá se..ale citlivěji..nicméně pravdu
@samanta2208 tvá zášt je citit z každého písmene… ona sama ví, zda zájem má nebo nemá..takhle jí to fakt prospěje..
@Malike ono je to složité, asi bych mu řekla, že tatínek o něm ví, ale že já nevím, proč za vámi nemůže přijít (nebo ty víš proč nemá zájem?) a v té době až na něj přijdou otázky, tak bych mu zavolala a asi i malému řekla, že jsem s tatínkem mluvila, nebo mu dala zprávu a že o něm ví. Je možné, že otec své chování změní.
Ono se po netu radí dobře… a psala jsem tu situaci od kamarádky…
Pokud to půjde tak vysvětlit, že tatínek nemůže být s maminkou, ale že tvůj syn za to nemůže.
V nějaké minulé diskuzi zmiňovala jedna maminka přirovnání se srdíčkem, že každý má jinak velké srdíčko, že ty ho máš velké a vejde se ti tam synek a babička s dědečkem a že tatínek má ted moc malé srdíčko, vejde se tam jen on sám a už nikdo jiný, ale že o synovi ví a že s tím nejde nic udělat, ale že se někdy stává, že se to srdíčko zase může zvětšit a vejdou se do něj i ostatní…
Janha tak jedineho koho to bude mrzet bude ona. Me urcite ne ja jsem ji nic neudela navic nemluv laskave za ostatni kdyz nevidis do hlubsi podstaty veci.
@samanta2208 píše:
Presne doma sem mela uplne to same zakladatelko. Matka do me hustila tata o tebe nema zajem vykaslal se na tebe. Skutecnost ale byla uplne jina otec volal do skoly rediteli ptal se na me a bal se ozvat protoze si myslel ze me zklamal a samozrejme matce na me platil pravidelne alimenty a ne male. u nas doma to teprve bylo hodne slozite. V tu dobu me bylo 15 a vnimala jdem uz lip nez dobre a protoze tata najednou nebyl a matka do me lila ze me nesnasi ze me nechtel ze se nezajima apod. Ja ji verila. Jenze v 21 jsem se s nim spojila dali jsme si schuzku. Vse bylo uplne jinak. A ja jsem se zbalila od matky odesla a bydlela u taty asi pul roku pak jsem sla bydlet sama. Matku od te doby nevidam nesnasim ji jiste veci ji nikdy do konce zivota neodpustim. Nic o ni nevim nezajima me. O nasi svatbe se dozvedela az kdyz jsem ji 14 dni po svatbe posla oznameni. Tot ma zkusenost. Nedoporucuji delat chyby ktere udelala ma matka abys nedopadla stejne ale je to tva vec…pak ale nebrecp. s. a tata je dodnes muj nejlepsi kamarad
Moc jsem premyslela, jestli reagovat, ale kdyz uz jsi to sem napsala, tak asi reakci sneses. Ten vyklad o hodnem otci se mi zda byt stejne jednostranny, jako ten o zlem od matky. Prece kdyby mel otec takovy zajem, necekal by az ho v 21 letech kontaktujes sama (ze se bal, ze te zklamal a tak te videt nechtel mi zni jako poradny alibismus). Matka si s otcem asi neco oskliveho udelala a chtela te mit jen pro sebe, coz je samozrejme chyba. Nevim jak vase souziti probihalo, ale zkus myslet na to, ze to ona k tobe v noci vstavala, vydrzela tvou pubertu, starala se… To, ze si ted rozumis s otcem je krasne, ale ono neni tak tezke si v dopelosti rozumet s rodicem, se kterym nebydlime - ubude dost trecich ploch… Zda se mi to byt odezdi ke zdi, napred je zloun tata, ted mama. Pravda byva nekde uprostred. Samozrejme k tomu vim jen to, cos napsala, ale tak je to tady vzdycky… Mej se hezky ![]()
@Janha píše:
Tak zakladatelka hlavne podala malo informaci. Nicmene nevim, jestli je takovy rozdil rict „tata neni“, nebo „tatu nezajimas“. Samozrejme napsano jednoduse, diteti je treba rict takovou vec citlive, kdyby me nekdo chtel chytat za slovicka![]()
No rozdíl to je. Hlavně v tom jestli táta je a ona řekne, že není tak už je to lež a to dítko na to přijde ať až teď nebo za pár let. Já si myslím, že je hlavně důležité tomu dítěti ukázat, že je maminka srovnaná s rozchodem, že za to to dítě nemůže, pokusila bych ho zkontaktovat představit a pak už je na otci jak se s nastalou situací vyrovná a jak se zachová? To dítě chce jen vidět člověka, který je jeho táta. Já bych si tipovala, že mu bude okolo 4-5 let. Možná se setkají jen jednou, možná i dvakrát. Ale pořád je to lepší než lhát.
Jinak kdyby mel zase nekdo pocit ze musi moralizovat ci vedet lip nez ja jak se budu chovat…tak k tehle pomluve se pridala i baba s dedkem z matky strany…dedek umrel pred 2 roky…za tu dobubjsem neuronila ani jednu slzu…je mi to jedno. Ja mam svou rodinu miluju je jsou pro me vsechno oni jsou jen minulost kterou uz clovek nevrati…mimochodem uz je to par let co se nevidam s celou touhle stranou rodiny a ta propast je kazdym rokem vetsi a vetsi a kazdym rokem si vic uvedomuji ze i kdyby se nekdo z nich ozval ja s nimi nechci mluvit. Uz jsou to pro me cizi lidi neznaji me a ja neznam je. Za ty roky jsem se hodne zmenila dospela mam vlastni nazory. Jedine co ve me zustalo je ze nesnasim kdyz mi nekdo neco vnucuje…
@Anonymní píše:
Ahojte, prosím o anonym, dekuji z velmi osobních důvodů. Dítě začlo mluvit o otci, kterého nevidělo 4 roky, jak to udělat? jak toho otce kontaktovat? přeci to nejde jen tak zatelefonovat, poslat zprávu, je to mnohem složitější. poradíte? dekuji
precetla jsem celou diskuzi a nikde nepises, jak je dite stare a jak moc z toho ma rozum.
Rekla bych, ze tata ted nema cas, ale ze ho zkusis kontaktovat (samozrejme formou umernou veku) a pak bych mu zkusila napsat nebo zavolat (ja osobne asi napsat), v pripade otcova nezajmu bych se zkusila poradit na OSPOD nebo u psychologu, jak to diteti rict ![]()
A kdyby otec zajem mel, tak bych zvolila nejdriv setkani nekde venku (restaurace, park apod. opet podle veku ditete) a pak se uvidi ![]()
Open mind presne vis k tomu jen to co jsem napsala…moje matka??? Holka ona prisla z prace a sla za sousedkou a kaficko pamatuju si ze tata mi delal vecere tata mi pred spanim cetl pohadky taya se mnou chodil ven. Co si pamatuju je ze otec vsechno matka tak podepsala zakovskou jedine co zvladla bylo se vecer zeptat tak co ve skole…na tuhle hlasku jsem do dnes alergicka.co se tyka puberty kdyz se nasi rozvedli matka si nasla frajera z domazlic jezdila za nim…jestli sem ji od 15-18 videla tak pul roku co pul roku spis mesic jednou za 14dni na hodinu az dve…ale to uz je jedno tot jen k tomu tvemu starani se od me matky. Ale myslim ze resit by jste tu meli zakladatelku ne me
ona evidentne potrebuje poradit ja ne ja mam svuj zivot.
Příspěvek upraven 05.10.14 v 08:48
@samanta2208 tak tady ti nikdo nic nevnucuje a i když ses od své původní rodiny ze strany matky distancovala, tak ti ji nikdo neodpáře, stejně tak jako minulost.Jsi jejich součástí, máš jejich geny a i tvoje dítě je má.
Spíš mě zaráží, jak jsi otočila. Protože do doby, než ti tatínek osvětlil, jak s tím nemohl nic dělat (a jak to všechno zavinila matka a její rodiče), tak předpokládám, že to byla pro tebe normální babička s dědečkem.
Jo a jak tebe maminka „okradla“ o tatínka, tak ty svoje dítě „okrádáš“ o babičku.
Máš pravdu, že tady nikdo do toho nevidí, reagujeme jen na to co napíšeš.
Nicméně podle toho, jak jsou tvé příspěvky emočně zabarvené, tak to v sobě ještě moc zpracováno nemáš. Třeba jednou budeš matce schopná odpustit…
@samanta2208 Je mi jasne, zes to nemela jednoduche, vyjadrila jsem se hlavne proto, ze mam ondobny pripad v okruhu svych blizkych pratel. Muzu se zeptat, pises ze se nevidas s celou matcinou stranou rodiny - krom toho, ze ti ohledne otce lhali nebo zamlcovali se chovali dobre, nebo mas i na ne jen osklive vzpominky? Samozrejme nemusis odpovidat a samozrejme uz jsem timto trochu mimo tema. Chapu zes chtela zakladatelku svym pribehem proste jen varovat.
@samanta2208 píše:
Jinak kdyby mel zase nekdo pocit ze musi moralizovat ci vedet lip nez ja jak se budu chovat…tak k tehle pomluve se pridala i baba s dedkem z matky strany…dedek umrel pred 2 roky…za tu dobubjsem neuronila ani jednu slzu…je mi to jedno. Ja mam svou rodinu miluju je jsou pro me vsechno oni jsou jen minulost kterou uz clovek nevrati…mimochodem uz je to par let co se nevidam s celou touhle stranou rodiny a ta propast je kazdym rokem vetsi a vetsi a kazdym rokem si vic uvedomuji ze i kdyby se nekdo z nich ozval ja s nimi nechci mluvit. Uz jsou to pro me cizi lidi neznaji me a ja neznam je. Za ty roky jsem se hodne zmenila dospela mam vlastni nazory. Jedine co ve me zustalo je ze nesnasim kdyz mi nekdo neco vnucuje…
@samanta2208 ja jsem ti jen nastinila, jak by to mohlo dopadnout. Chovas se nedospele a tvym resenim byl utek, nic jsi nevyresila a namlouvas si to. Tvuj otec mohl jit klidne pockat pred gympl nebo ucnak, kam jsi chodila a pockat na tebe, kdyz jsi mu tak strasne chybela. Jiste matka se nechovala spravne a ted se tak nechovas ani ty. Je to tvuj zivot, tvoje rodinna zatez, tvoje svedomi.