Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Zakladatelko, chce to prehodnotit svuj postoj a priority, jinak to cele spatne skonci, viz prispevek vyse. Spadnout nohama na zem, pochopit, jak se situace ma a co je a neni dulezite a zaridit se podle toho. Budou Te treba trapit hormony a poporodni blues… Tatinek uz jedno dite ma, tak jsou karty rozdany a Ty ted hraj tak, at jste vsichni v ramci moznosti stastni a spokojeni, nepokaz si to.
@Anonymní píše:
Zdravim, potrebuju radu. Pritel ma syna, bude mu 9 a je u nas 1/3 casu. A jsem ted totalne psychicky vyrizena. Pred cca rokem a neco kluk rval v noci. Bylo to obdobi o nervy, hadky, ja byla odsunuta na posledni kolej. Doslo to tak daleko, ze s nami spal pul roku v loznici, coz bylo pro me priserny. Hlavne jsme se chteli snazit o spolecne dite a pritel to odsunul na vedlejsi kolej. Holt jsem mela tak pravidelny cyklus, ze neustale vychazela ovulace na dobu, kdy tu kluk byl a proste snazeni nebylo. Ted po roce a neco jsem v 11tt (kluk to jeste nevi). A kluk zase zacal rvat a pritel ho dnes zase nastehoval do loznice. Coz me tak akorat sebralo. Problem je v tom, ze proste chci, ze kdyz tu je kluk, aby se pritel venoval i mne. Muze se venovat jemu, muzeme delat spolecne aktivity, ale chci, aby se vecer venoval i jenom mne samotne. Coz ted se nedeje. Takze vecerni ritual mazani olejem proti striim padnul, bez pul slova v pulce cinnosti, jak kluk zaknuci, vystreli za nim a proste mam smulu. Si pak pripadam, ze jsem dobra tak akorat na pripravu jidla. A jsem tehotna, chtela bych si to obdobi uzit, nejakou spolecnou kazdodenni intimitu pred spanim a s vidinou vetrelce v loznici az do porodu se nejak nemuzu smirit. S pritelem se kvuli tomu hadame, on si stoji za svym. Nepridava mi ani to, ze ted jsem na neschopence kvuli nevolnostem, pritel ma moc prace, chodi domu pozdeji. Kdyz ale ma vyzvednout kluka, ten cas si udelat dokaze. Chtel na lyze, na den si volno udelal. Chci ja, jestli by zustal se mnou, nejde to, ma moc prace a prijde pozdeji. Pry ma moc zakazek, do kvetna to bude s casem spatny. Ale s klukem predpokladam, ze na hory na jarni prazdniny pojede. Takze me to strasne stve, na kazdeho jiny metr. Jsem fakt tak divna a chci moc, kdyz chci, aby se pritel venoval i jenom mne kazdy den pred spanim? Vnitrne mam ted s klukem v loznici problem, naruseni osobni zony, priteluv nulovy zajem o jeho dite v mem brise, kdyz tu je jeho starsi dite a jakozto nastavajici matka jeho ditete si pripadam jako pate kolo u vozu. A to mi jeste rekl, ze se mu nezda, ze mi je tak moc spatne, ze nezna zadnou, ktera by jen lezela doma a skucela v noci s nevolnostmi. Ze jeho bejvala chodila normalne behat. Coz me tu tak akorat rozbrecelo a odstehovala jsem se na gauc. Protoze mi tuhle jeste vztekle vytkl, ze jsem sla v noci na wc, vic cvakly dvere a jeho to probudilo. Takze jsem to schytala, ale ze se nevyspal primarne kvuli jeho urvanymu decku, to bylo v poradku. Ach jo.
bud ráda, že je dobrý táta a o kluka má zájem a má ho rád, tohle nikdy nepochopím, holt si bereš i jeho syna no, on ho nemůže vyloučit a ani nějak oddělovat na čas s tebou a s ním, když ho má u sebe, prostě patří k vám, tak sis měla najít bezdětného..chudák kluk, až se ti narodí malé, toho tam už nesneseš vůbec, co.. ![]()
Promin, vim, ze jsi tehotna. Ale chudak dite. Jedine co by mi vadilo, je spani s nim. Jinak ja bych chlapa s ditetem nechtěla, presne z techto důvodu. Jak jsi psala s tím, zes ho v noci probudila, ja jsen taky obcas neprijemna, kdyz me nekdo vzbudi. Jinak je to normalni chlap, naopak jsem mile prekvapena, ze se hezky stara o syna.
@solip Malej stoji ve dverich pokojiku a rve, nedostanes znej pul slova. Ja uz priteli rikala, proc honeposle zpet, at si cte anejde tam, az pak. Nic. Proste vystreli okamzite, hned. Zajimavy je, ze kluk vzdycky rve ve chvili, kdy se pritel vraci z koupelny a jde ke mne
Primarne cele noci nespim, protoze nejvic blbe mi je v noci. Tak se snazim dohnat ve dne to ponocovani. A pak treba uklizim, mam kocoury, co nonstop deaji svincik. A kdyz mi je pres den bbe, tak se zvladnu tak akorat drzet dal od veskereho jidla a zrovna to vareni je pro me dost o premahani. Uklid mi nevadi. Doma jsem pomerne kratce, nevolnosti se hodne zhorsily nedavno a jen se mi udela lip, pujdu zase do prace. Jen se nedalo fungovat s kazdou probdenou noci.
No já nevím… je mi líto toho kluka, odloučení od otce asi těžce nese, proto mu chce být co nejblíž, když je u vás. Je mu devět proboha, za chvíli puberta a to už vám určitě do postele nepoleze. Jeho táta má nejspíš velké výčitky svědomí, že se rodina rozpadla a snaží se mu vše vynahradil. Mluvíš o malém tak s despektem, že nevěřím, že bys mu to nedávali “sežrat” . A s tím mazáním břicha - si ho namaž sama a máš to vyřešené. Já být tím tvým chlapem, tak tě nechci, když nedokážeš s malým navázat vztah. Určitě ho má rad víc než tebe, to je proste normální. Tak se s tím smiř. A začni toho Klouček mít ráda.
@Anonymní píše:
@solip Malej stoji ve dverich pokojiku a rve, nedostanes znej pul slova. Ja uz priteli rikala, proc honeposle zpet, at si cte anejde tam, az pak. Nic. Proste vystreli okamzite, hned. Zajimavy je, ze kluk vzdycky rve ve chvili, kdy se pritel vraci z koupelny a jde ke mnePrimarne cele noci nespim, protoze nejvic blbe mi je v noci. Tak se snazim dohnat ve dne to ponocovani. A pak treba uklizim, mam kocoury, co nonstop deaji svincik. A kdyz mi je pres den bbe, tak se zvladnu tak akorat drzet dal od veskereho jidla a zrovna to vareni je pro me dost o premahani. Uklid mi nevadi. Doma jsem pomerne kratce, nevolnosti se hodne zhorsily nedavno a jen se mi udela lip, pujdu zase do prace. Jen se nedalo fungovat s kazdou probdenou noci.
Vy zárlite, protoze Vas 1/3 dní partner nechce mazat krémem a bězí za dítětem. A nechápete, že ditě žárlí na Vás, protoze 2/3 dní se svým tatinkem neni vůbec a ten čas, co ho vidí navíc ještě tráví péčí i někoho jineho nebo v posteli s někým jiným?!
Zkuste si to otočit. Vy budete dítě, které nade vše miluje svého tátu. Toho vidíte jen třetinu svého času a jeste na tebe nemá čas. Na strane partnera bych zauvazovala o tom, jak se více venovat synovi nebo s nim travit vice času, aby tot chovaní vymizelo.
Já teda nevim, ale já jsem manželovo dítě (v době začátku vztahu mu bylo čerstvých 12) normálně přijala, dokonce jsem byla na manžela pyšná, jak se o něj hezky stará a dokáže mu vynahradit i lásku, kterou mu jeho máti (sobecká alkoholička) nikdy dát nedokáže.
Jednou, když šel jeho synek spát, mi mezi dveřma řekl, že mě má rád, to neřekl nikdy ani vlastní mámě, dojalo mě to, že mě přijal jako součást rodiny. ![]()
Chci tím jen říct, že tady TY DOSPĚLÁ žarlíš na 9ti letý dítě.
Třeba kdybys změnila svůj přistup a pohled na věc, viděla bys ho jinak, ne jako vetřelce, probůh.
Jako ano, společný spaní ve třech by mi asi taky vadilo, o to víc v těhotenství, kdy jsem víc háklivá na svoje soukromí, ale od toho máš snad pusu, abyste se nějak dohodli. Buď se seber ty a jdi spát na gauč, nebo to navrhni jim dvěma, pokud to fakt jinak nejde.
Nepíšeš kdy a za jakych okolností se tvůj chlap s bejvalkou rozvedl, třeba to má na syna větší vliv, než si dokážeš představit. Je to pořád ještě DÍTĚ. A ta tvoje půlhodinka intimity, na který tak strašně lpíš..myslíš si, že až bude mimino, že ti na něco takovýho zbyde byť jen pomyšlení, natož chvilka času/energie? Sladká nevědomost..
Jediný, co by mě teda fakt vytočilo, by byla ta poznámka, že sis dovolila jít na wc v noci a vzbudila jsi ho.
Co bude dělat, až vám tam celý noci bude brečet mimino?!
To se asi rovnou odstěhuje, ne?
Pánbůh s váma, fakt že jo. ![]()
@Anonymní píše:
Já teda nevim, ale já jsem manželovo dítě (v době začátku vztahu mu bylo čerstvých 12) normálně přijala, dokonce jsem byla na manžela pyšná, jak se o něj hezky stará a dokáže mu vynahradit i lásku, kterou mu jeho máti (sobecká alkoholička) nikdy dát nedokáže.Jednou, když šel jeho synek spát, mi mezi dveřma řekl, že mě má rád, to neřekl nikdy ani vlastní mámě, dojalo mě to, že mě přijal jako součást rodiny.
Chci tím jen říct, že tady TY DOSPĚLÁ žarlíš na 9ti letý dítě.Třeba kdybys změnila svůj přistup a pohled na věc, viděla bys ho jinak, ne jako vetřelce, probůh.
Jako ano, společný spaní ve třech by mi asi taky vadilo, o to víc v těhotenství, kdy jsem víc háklivá na svoje soukromí, ale od toho máš snad pusu, abyste se nějak dohodli. Buď se seber ty a jdi spát na gauč, nebo to navrhni jim dvěma, pokud to fakt jinak nejde.
Nepíšeš kdy a za jakych okolností se tvůj chlap s bejvalkou rozvedl, třeba to má na syna větší vliv, než si dokážeš představit. Je to pořád ještě DÍTĚ. A ta tvoje půlhodinka intimity, na který tak strašně lpíš..myslíš si, že až bude mimino, že ti na něco takovýho zbyde byť jen pomyšlení, natož chvilka času/energie? Sladká nevědomost..
Jediný, co by mě teda fakt vytočilo, by byla ta poznámka, že sis dovolila jít na wc v noci a vzbudila jsi ho.
Pánbůh s váma, fakt že jo.
Tak 2/3 času máš přítele jen sama pro sebe, jestli to dobře chápu, a jen 1/3 má jeho syn. A vyčítat otci, že se v té 1/3 věnuje svému dítěti nebo nedej bože se o něj stará, když ho kluk v noci potřebuje…to nemyslíš vážně, že ne? Ty buď ráda, že máš chlapa, co se stará o svoje děti, protože přesně tak se bude starat i o to vaše společné. Najdi si ke klukovi cestu a nechovej se jako rozmazlené děcko, ty seš tady dospělá, tak si to uvědom a začni se tak chovat. No a to mazání břicha bych radši nekomentovala, ale tak teda…2× týdně to snad zvládneš sama, ne?
@Anonymní píše:
@solip Malej stoji ve dverich pokojiku a rve, nedostanes znej pul slova. Ja uz priteli rikala, proc honeposle zpet, at si cte anejde tam, az pak. Nic. Proste vystreli okamzite, hned. Zajimavy je, ze kluk vzdycky rve ve chvili, kdy se pritel vraci z koupelny a jde ke mnePrimarne cele noci nespim, protoze nejvic blbe mi je v noci. Tak se snazim dohnat ve dne to ponocovani. A pak treba uklizim, mam kocoury, co nonstop deaji svincik. A kdyz mi je pres den bbe, tak se zvladnu tak akorat drzet dal od veskereho jidla a zrovna to vareni je pro me dost o premahani. Uklid mi nevadi. Doma jsem pomerne kratce, nevolnosti se hodne zhorsily nedavno a jen se mi udela lip, pujdu zase do prace. Jen se nedalo fungovat s kazdou probdenou noci.
Hele a až tobě bude řvát to tvoje dítě, tak si taky budeš číst a půjdeš tam až pak?
Nečetla jsem všechny komentáře, ale - nemůžu si pomoci, ale jako male dítě se chovas ty. Mate kluka 1/3 měsíce, on ma období nočních běsů a tak se o nej jeho táta postara tak, jak nejlépe umí a jak by taky správný otec měl. Je to jeho syn, vlastní krev - pochopíš to az budeš matka. Nasla sis partnera s dítětem a tak uz proste vždy budeš občas na druhé koleji. Jsi dospěla, zdravá - co resis? Ze jednu část měsíce si břicho namazes sama? Ze holt jednou za čas nemáš půlhodinu intimity s partnerem? Co budeš dělat po porodu, az bude doma miminko a ty budeš skutečně vycerpana a do toho přijede nevlastní syn? Chudák kluk
@Anonymní píše:
Já teda nevim, ale já jsem manželovo dítě (v době začátku vztahu mu bylo čerstvých 12) normálně přijala, dokonce jsem byla na manžela pyšná, jak se o něj hezky stará a dokáže mu vynahradit i lásku, kterou mu jeho máti (sobecká alkoholička) nikdy dát nedokáže.Jednou, když šel jeho synek spát, mi mezi dveřma řekl, že mě má rád, to neřekl nikdy ani vlastní mámě, dojalo mě to, že mě přijal jako součást rodiny.
Chci tím jen říct, že tady TY DOSPĚLÁ žarlíš na 9ti letý dítě.Třeba kdybys změnila svůj přistup a pohled na věc, viděla bys ho jinak, ne jako vetřelce, probůh.
Pánbůh s váma, fakt že jo.
Krásně napsáno ![]()
Mam chlapa s dvěma dětma a taky dlouho spali u nás v posteli, prostě jsem chodila spát jinam. Přítel jim taky věnoval víc času než mě a víš co? Byla jsem hlavně ráda protože jsem viděla že je to dobrý otec a že se i o naše společné děti dokáže jistě postarat. A když mi bylo v těhotenství hodně špatně nebo když jsem se třeba potřebovala učit, prostě navareno a uklizeno doma nebylo a taky jsme to přežili ![]()
Hele, já zakladatelku chápu. U nás doma je a vždycky bylo pravidlo, že k nám do postele dcera prostě nepůjde. Jasně, blbý sen, špatná nálada, cokoli. Zapadnu k ní do pokoje, tam jsem ji uklidnila, počkala s ní než usne atd… Ale určitě bych ji nenasáčkovala mezi sebe a partnera a nenechala ji tam. Už jen z úcty k tomu partnerovi, protože devítileté dítě už není žádné houďátko bezbranné, které nutně potřebuje maminku kdykoli si vzpomene a ta je tu přece od toho, aby mu byla k ruce kdykoli.
Když si kluk vzpomene ve škole, že chce tatínka, taky se hned volá tatínek a paní učitelka je necitlivá, že mu to nedovolí? Já si myslím, že nějaké hranice by měly být, i v intimitě večerních rituálů a spaní, kdy by se každý z nich měl cítit dobře ve svém soukromí.
Něco jiného by bylo, kdyby zakladatelka celou věc brala v pohodě a nevadilo jí to. Jenže jí to vadí, má na celou tuhle věc jiný postoj a názor, který partner nerespektuje. A ti dva by o tom prostě měli mluvit, ne že ten chlap nastaví, jak to bude a hotovo. Domácnost je jejich společná a zakladatelka tu není jen od toho, aby mlčela a byla zticha, protože dítě přece není její…
Možná kdyby s ní o tom mluvil, debatovali by, vyslechl by její přání, dokázali by snáz najít nějaké řešení.
Ze způsobu, jak to dělá nevlastní syn zakladatelky mi trošku připadá, že si kluk prostě jen říká o pozornost. Nejedná se o občasný jev, kdy má prostě blbý sen, je nemocný, má noční děs … Dělá to pravidelně. A TOHLE by mi na tom vadilo.
Co se týká hor a dalšího společně stráveného času, tady už bych problém trošku viděla. Ten táta s chlapcem čas trávit chce a bude. Tohle je potřeba respektovat, chápat, protože tebe, zakladatelko, „má doma“ pořád, s ním je jen minimum času a chce mu vynahradit ten zbývající, kdy by s ním být třeba chtěl, ale nemůže.
V tomto případě bych jako zásadní problém neviděla zakladatelčiny reakce. Připadají mi, jako by byla tak trochu zahnaná do kouta, protože na její názor se jí nikdo neptá, není jí umožněno vytvořit si v té rodině nějakou vlastní pozici, být respektovaná. Možná, kdyby měla možnost vlastního slova a umožnilo se jí prosadit také svůj postoj, tak by k tomu chlapci našla úplně jinou cestu a měla by to mnohem víc ráda.
Ale ono to možná přijde s časem ![]()