Dítě nechápe...

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
19.11.21 23:26
@Anonymní píše:
Ne do školky nechodí. Zpětně si říkám, že jsem se neměla nechat manželem ukecat. Chtěla jsem ji dát už dřív, ale muž byl zásadně proti. Někde četl, že malé děti potřebují, co nejdéle být doma s matkou.

Naschvály. To je od ní moc pěkné. Dokola ji vysvětluji, jak mi to vadí. Snažila jsem se jí to ukazovat. Namalovala obrázky. Chvilku to funguje, a pak zase celé opakuje. Jako kdyby ji snad trápila paměť. A není to jen o tom dát jídlo na zem. Často do toho šlápne a radostně mi běhá s bramborovou kaší na chodidle po celém domě. Nemusím vám snad ani říkat, jakou mám v tu chvíli radost. Druhá stránka je zase neustálý pláč. Něco, si dá na zem a každý chvilku pak brečí. To šlápla na to a na to. To si nakopla prst. To a to…

Doma nechce nic dělat. Žádné čtení pohádek. Hraní si s panenky a kuchyňkou. A už vůbec ne malování. Nejvíce ji baví stavět věž s kostek. Těch mám několik druhů a dokáže se hodiny s nimi vyhrát. To stavíme věže a boříme je. Stále dokola. Pak ještě ráda přelévá vodu z nádoby do nádoby. Fazole nebo kamínky ji vadí, prý jsou moc hlučné. A sypké věci zase špiní.

A jinde se chova normalne, ze? Radim ti, dej ji hned do skolky, uz ji potrebuje jako sul. Do krouzku chodite? Je mezi detmi? Jako doma ji to nebavi, nudi se a dela ti naschvaly, koho by to taky bavilo, ze? Mam 4 letou a byt s ni doma, tak se zblázníme obe. Hry prizpusob jejimu veku - je podzim, blizi se zima, něco tvorte, vypravej ji, zpívejte atd. Hrajte stolni hry, nechej ji párkrát vyhrat. Jinak k tomu schovavani veci, to dcera dela od 2 let, dokonce moje dioptricke brýle jsem hledala pul roku, ted to berem jako hru (jak ti holky psaly), ona neco schova, ja to jako nemuzu najit, dělam kde to je… desna sranda… Misto vysvetlovani to vem jako srandu, zabavu

• Citovat
  • Upravit
684
19.11.21 23:50

Doporučuji kurz Dovychovat, je to především o Tobě, ne o ní. Věřím, že je skvělá holčička, která si zaslouží pozornost, ne věčné kibicování.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
168
20.11.21 00:02
@Anonymní píše:
Ne do školky nechodí. Zpětně si říkám, že jsem se neměla nechat manželem ukecat. Chtěla jsem ji dát už dřív, ale muž byl zásadně proti. Někde četl, že malé děti potřebují, co nejdéle být doma s matkou.

Naschvály. To je od ní moc pěkné. Dokola ji vysvětluji, jak mi to vadí. Snažila jsem se jí to ukazovat. Namalovala obrázky. Chvilku to funguje, a pak zase celé opakuje. Jako kdyby ji snad trápila paměť. A není to jen o tom dát jídlo na zem. Často do toho šlápne a radostně mi běhá s bramborovou kaší na chodidle po celém domě. Nemusím vám snad ani říkat, jakou mám v tu chvíli radost. Druhá stránka je zase neustálý pláč. Něco, si dá na zem a každý chvilku pak brečí. To šlápla na to a na to. To si nakopla prst. To a to…

Doma nechce nic dělat. Žádné čtení pohádek. Hraní si s panenky a kuchyňkou. A už vůbec ne malování. Nejvíce ji baví stavět věž s kostek. Těch mám několik druhů a dokáže se hodiny s nimi vyhrát. To stavíme věže a boříme je. Stále dokola. Pak ještě ráda přelévá vodu z nádoby do nádoby. Fazole nebo kamínky ji vadí, prý jsou moc hlučné. A sypké věci zase špiní.

No tak tebe bych teda chtěla za maminku.. “kostek MÁM několik druhů” “běhá MI po domě” …to je samé moje, moje, já, já.. píšeš o vlastním dítěti jako o vetřelci a divíš se, že to nefunguje.

Proč je špatný, že ji vadí hlučnost fazolí a kamínků.. Nebo že jde stavět věž z kostek místo hraní si s domečkem.. Brečí, že na něco šlápne, nebo se kopne do prstíku.. neobtěžuje tě tak trošku náhodou?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.11.21 00:11
@Hanka Adamov píše:
Myslím, že Tvoje dcera bude v normě. Moje prvňačka taky hlásí, že dostala jedničky, ale neví za co. Co bylo na oběd často taky nedokáže říct. Jí strašně dlouho. Odmlouvá. To jsou prostě děti :nevim: A stejně mi připadá úžasná. I když ve chvíli, kdy dělá to co nemá, bych ji tak asi nenazvala :)
Konstruktivně -
1. Neříkej jí, co nemá dělat, ale říkej, co dělat má.
2. Na hodně dětí zabírá metoda raz-dva-tři.
3. Pochop, že ona stále ještě malá je. To mě pobavilo - prý když byla malá, tak jsem myslela, že z toho vyroste :lol:. To bylo před rokem, když jí byly čtyři a teď už je v pěti vlastně skoro dospělá, že :)
4. Proč jí servíruješ oběd na zem? Popřípadě proč nejíte oběd spolu? Jak můžeš být pravidelně překvapená, že je s jídlem na zemi?
5. Začni vyžadovat, aby si pokaždé uklidila hračky, než začne novou aktivitu.
6. Zkus se zamyslet, jestli chyba nemůže být i na Tvé straně… A nedělej jí prosím takové psycho, kdy se jí dokola ptáš na to, proč to dělá, až z toho brečí a dokola říká nevím ;) Očividně to stejně nikam nevede…

K té 4. Já jí to na zem nedávám. Dám ji do ruky talíř, ať si ho dá na stůl. Nerada čeká než nandám i sobě, chce jíst první. Dá si to o všem na podlahu. A i když ji to sama dám na stůl a odejdu pro pití, tak zase je to na zemi. Zkoušela jsem to dávat na různě vysoké stoly. Výsledek je stejný.

• Citovat
  • Upravit
213
20.11.21 00:29
@Anonymní píše:
K té 4. Já jí to na zem nedávám. Dám ji do ruky talíř, ať si ho dá na stůl. Nerada čeká než nandám i sobě, chce jíst první. Dá si to o všem na podlahu. A i když ji to sama dám na stůl a odejdu pro pití, tak zase je to na zemi. Zkoušela jsem to dávat na různě vysoké stoly. Výsledek je stejný.

Tak to prostě změn a naber oběma zároveň a běžte prostě jíst spolu. Sama vidíš, že Ti to v současné podobě nevyhovuje, tak to zkus jinak ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22336
20.11.21 06:10
@Anonymní píše:

Ahoj, ty hry jsou takove jako pro dvoulete dite. Ma dost podnetu? Chodite kazdy den ven? Jak casto si hraje s jinymi detmi? Okamzite bych ji zapsala nekam do skolky, tam problemy vypluji rychle na povrch a ucitelky maji srovnani, co je jeste ok. Skoro kazdy ti rekne (napise), ze je to normalni, ale co kdyz ne. Ztracis pak cas, ktery uz si mohla venovat rozvoji ditete. Navic matka zna sve dite nejlip a kdyz citi, ze neco neni v poradku, tak by ten pocit nemela zadupat do zeme, ale overit. Co takto cely den delate a jak se chova jinde nez doma?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12546
20.11.21 07:17
@Oriseka píše:
Ahoj, ty hry jsou takove jako pro dvoulete dite. Ma dost podnetu? Chodite kazdy den ven? Jak casto si hraje s jinymi detmi? Okamzite bych ji zapsala nekam do skolky, tam problemy vypluji rychle na povrch a ucitelky maji srovnani, co je jeste ok. Skoro kazdy ti rekne (napise), ze je to normalni, ale co kdyz ne. Ztracis pak cas, ktery uz si mohla venovat rozvoji ditete. Navic matka zna sve dite nejlip a kdyz citi, ze neco neni v poradku, tak by ten pocit nemela zadupat do zeme, ale overit. Co takto cely den delate a jak se chova jinde nez doma?

Taky pujdu proti proudu, ale mne taky pripada ze holcicka problem ma, presne..takhle si hraji daleko mladsi deti, co rika na jeji chovani pediatr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2330
20.11.21 08:49

Pětileté dítě si celý den staví komíny z kostek a přelívá vodu? To dělávají běžně děti v roce. 8o Šlápne do bramborové kaše a běhá s tím po bytě? A proč ji necháš? Tak snad talíř položím na stůl, omylem spadlé jídlo utřu nebo nechám dítě uklidit a je to, ne? :nevim: Když si chce talíř vzít na zem, párkrát vysvětlím, proč ne a když to nerespektuje, seberu a nemusí mít nic. :nevim: Syna jsem taky dávala až do předškoláku, myslím, že to zas taková chyba není a jako místy zlobil, ale měli jsme plno kamarádů a programu, ne, že by mi skákal doma po hlavě. To pak je ta školka lepší pro obě strany než lézt z dítěte nervama po stropě. :nevim: Kór, jestli je sama, to se musí pekelně nudit. Ty i kdyby ses jí nakrásně věnovala, zapálenosti dětí nikdy nedosáhneš a dcera to pozná a samozřejmě ji to vadí taky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2960
20.11.21 09:27

Mam doma taky skoro 5-letou, ale tohle mi nikdy nedelala. Mozna si malo dusledna, coz ja zase jsem a funguje to. S tim jidlem bych trvala na tom, aby ho jedla u stolu a ne na zemi. Pokud si ho tam bude porad davat, tak ji ho vracej na stul a bud v tom nekompromisni.

Ve skolce uz mela byt davno, mala to potrebuje. Mne by se dcera unudila, vzdy se do skolky tesi i na kamaradky. Urcite se doma s tebou nudi a hry jako skladani kostek na sebe jsou opravdu pro mladsi rocniky.

My hrajeme hodne spolecenske hry tipu Clovicku nezlob se, Z pohadky do pohadky, domino, pexeso. Poridila jsem Albi tuzku, uci se abecedu, napocitat do 20 a dalsi zakl. znalosti primerene veku. Trenujeme malovani, kresleni, vybarvovani, ruzne kvizy, vystrihovani atd. Zkus to s dcerou taky.

Kazdopadne bych asi poresila skolku, to by ji hodne pomohlo v posunu. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30643
20.11.21 09:40

A zkousela jsi ji tedy jidlo sebrat, ze kdyz nebude jist u stolu, nedostane nic? Ja mam takove sveraznejsi deti, ale duslednost na ne plati. Ze si nehraje se standardnimi hrackami by me az tolik neznepokojovalo. U nas si starsi dcera zacala sama hrat az ve chvili, kdy se v 7r naucila psat, pise si ruzne knihy a tak. Jak se chova venku? Tesi se treba na vylet? Nebo je ji jedno i to? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33018
20.11.21 10:28

@lilith1 @Oriseka Souhlas. To, ze diteti clovek roky říká, aby si uklízelo, nenechávalo po sobe papírky od jídla a pod., je celkem normální.
Ale zaráží mě ta hra. Postavit kosatky a bac to je hra pro 1-2 lete dítě.

A ne, opravdu všechny děti nepotřebují drepet doma s matkou 4-5 let. Některým ti vyloženě škodí. Člověk je tvor společenský a potřebuje podněty (jak to dítě, tak ta mama).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6897
20.11.21 10:42

Zakladatelko, moc toho nevíme, aby člověk mohl adekvátně poradit. Např. jak se dítě chová s jinými lidmi - vrstevníky, příbuznými, prarodiči, pokud s nimi pobývá a není výlučně s Tebou, jak reaguje na jiné / venkovní podněty (výlet, procházka, hřiště…), neznáme styl vaší výchovy… atd. atd. Odsuzovat a poučovat Tě nebudu, sama jsem šla do školky v 5 letech a následky na sobě nevidím :-D
Každopádně bych věřila své intuici. Na Tvůj první příspěvek bych asi taky reagovala slovy, že dítě je rozcapené a zkouší tvoje hranice, potřebuje kolektiv… ale ten druhý je takový znepokojivý - hra s kostkami, přelévání vody, to, že dceři vadí poměrně běžné zvuky (kameny, fazole),… Rozhodně bych to nepodceňovala a nechala bych ji vyšetřit. Držím palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2033
20.11.21 10:50

Ja pořád nevidím ten věk, když se bude teprve zápisovatdo do predskolaku, to jí není 5 ale 4 teprve ne? Jako promiň, ale věta typu „když byla malá…“ ona je teď velká nebo co? Pořád je malá!

Ja mám dceru 3 a čtvrt roku a taky různě schovává věci. Nevím, jestli to je norma, doufám, že jo :mrgreen:

Klasická panenka dceru taky nezajímá, teprve teďka nově si začala hrat s figurkami z lega, musím si teda hrát s ní, jakože ty figurky jdou třeba do školky a do práce a tak. Malování? Vůbec nebo 5 minut.

Je fakt, že teda pokud už staví z kostek, je to uz trochu sofistikovanější než jen věž a bum.

Chodíte někam mezi ostatní děti? Jak se chová k nim?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35489
20.11.21 10:54

Vyvojova dysfazie? Jdete na vysetreni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21091
20.11.21 10:57
@Anonymní píše:

No, celkové mně přijde, žes trochu kašlala na její rozvoj s tím, že se to srovná, a teď sklízìš ovoce. Ale tím, že budeš ukazovat na to, co neumí a nedělá, to nevyřešíš.

Chce to kompletní změnu přístupu a myšlení. Školka je určitě dobrý nápad, ale doporučuji spíš nějakou rodinnou nebo dětskou skupinu, kde jí učitelky nedají sežrat, co vše neumí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí