Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Oriseka píše:
Tady se mi nelibi vase formulace „vlacet dite po vysetrenich“. Ja treba chodim k doktorum strasne nerada, ale kdyz je to potreba, tak jdu. Nezanedbam neco u sveho ditete, ne? A ta formulace, ze je moderni kazdou odlisnost pojmenovat diagnozou. To take neni moc dobre receno. Rozhodne se na kazdou odlisnost diagnozy nedostavaji. Naopak je velmi tezke se dostat k dobrym odbornikum a ceka se dlouho. Tu diagnozu, ale potrebujeme, abychom vedeli, jak s ditetem dal pracovat a taky abychom ziskali pripadnou podporu do skolskych zarizenich nebo treba pristup k ruznym terapiim.
Chápu, že se Vám některé formulace nezdají být šťastné, nejsem spisovatel a nic zlého tím nemyslím. Vztahujete má slova k nějakému jinému případu, o kterém já nic nevím. Tak mě prosím nechytejte za slovíčka, podstatu mého příspěvku určitě chápete.
@Klara178 píše:
Tak ale to je tím, že nechodí do školky, kolektivu atd, tak nemá zpětnou vazbu od okolí.
Tak ale zakladatelka nějaké věci už psala. Viz prarodiče, kamarádky, ostatní děti. Ono asi nějaké věci budou.
Ale jak pusu zkusila bych změnit přístup a najít menší školku nebo skupinu, a pak to hodně řekne.
@Hanka Adamov píše:
Chápu, že se Vám některé formulace nezdají být šťastné, nejsem spisovatel a nic zlého tím nemyslím. Vztahujete má slova k nějakému jinému případu, o kterém já nic nevím. Tak mě prosím nechytejte za slovíčka, podstatu mého příspěvku určitě chápete.
Vztahuji vase slova sama k sobe. Protoze mnohe z nas vlacely ty nebohe deti po vysetrenich, aby ziskali tu diagnozu. Zakladatelka tady psala o nekolika znepokojivych vecech. Treba ten zvlastni zpusob her jeji dcery. Jestli to tak je, tak to muze byt celkem zavazny problem. Vysetreni by pak bylo na miste a nebrala bych to jako vlaceni po vysetrenich. Mate pravdu v tom, ze by si maminka asi mela vsimnout sama, ze je neco spatne a resit to uz driv. Uz se asi nedozvime, jestli to treba s tim pediatrem neresila a problem nebyl bagatelizovan. Dite nechodi do skolky, tam mnoho veci vyplave na povrch.
@ludmilaadamkova píše:
Proč nikde není napsáno kolik přesně dítěti je roku?Jako argument dítě má být s matkou co nejdéle to jako do kdy? Do puberty?
Většině děti školka neuvěřitelně pomůže.
Vidím to u své nastoupila v necelých 3 letech a dělá neuvěřitelné pokroky.
V socializaci, pravidlech, samoobsluze, zbusobu hry, rikankach a písničkách.
Dítě má být co nejdele s matkou zde říká proto protože jinde je trend dítě už po šestinedělí dat chůvě či jeslí. Ano tak do těch 2,3 let je to opravdu dobre ale pak už to dítě školku potřebuje.. nemusí v ní být celý den ale třeba 4 hoďky nebo několik dní v týdnu.
Chybí info kolik je holčiček roku jaký byl vývoj co mluva co motorika hrubá i jemná co socializace jak reaguje na lidi děti zvířata kolektiv atd
Paní píše, že holčička bude příští školní rok předškolák, takže jí jsou čtyři roky nebo čerstvě pět let. A myslím si, že je to docela jedno, jestli je jí chvilku pět nebo čtyři roky, není to normální chování v pěti ani ve čtyřech.
Jinak já mám stejně starého syna jako ty dceru. Do školky zatím nešel a v poslední době udělal také velký pokrok v oblastech, o kterých píšeš. Podle mne to i tak nějak patří k tomu věku kolem tří let, že se dítě mění, dospívá. To není nic proti školce, je to jen na zamyšlení.
@Janasas píše:
@Hlaholice ale ona to ví, a le prostě se nudí, a prostě mámu už zkouší.. Jako upřímně řeknu, že mě nejvíc děti zlobí třeba vlétě,, kdy byly školky zavřené.. Máma prostě toto nevynahradí.. ten kontatk s dětmi a ten běžný kontakt s jinými dětmi.. A možná ani dítě nechce se učit nebaví ho to třeba už s mámou..Jako řeknu upřímně, že se dítěti nedivím..
Jako klidně se vsadím, že dá dítě do školky a za měsíc to bude jiné dítě.. Protože bude rádo, že je s dětmi a ne od rána do večera s mámou, i když třeba s ní něco dělá, je to pořád dokola celé dny
A z čeho soudíš, že to ví, jen se nudí a mámu zkouší? Já v textu nevidím nic o tom, že by s tímto dcera začala až teď a předtím se tak nechovala. Naopak vidím, že zakladatelka píše, že se dcera takto chovala i dřív, ale ona si myslela, že z toho vyroste.
Jako beru, že „normální“ dítě se může doma s mámou nudit, může mámu zkoušet, může prudit. Ale jako jen proto, že cca čtyřleté dítě nechodí do školky, se to dítě snad nebude chovat až tak, jak se chová dcera zakladatelky. Že nebudu běžně dodržovat základní pravidla, Že si bude hrát jen se dvěma hračkami. A s jednou ještě na úrovni mladšího batolete. Že si nebude umět hrát na něco. Že bude odmítat ostatní děti a že se ho budou ostatní děti bát. Že nebude mít ve svých letech rozvinutou hru na něco. Že mu bude vadit zvuk fazolí… To přece není normální „pruzení“.
No, třeba by jí opravdu školka pomohla. Ale třeba by tam taky jen seděla netečně jako pecka. Nebo by taky v běžné školce dostala pořádný hysterák a celkově se zhoršila.
@P4ja píše:
Tak jasně, klidně dítě může mít problém, proč ne. Ale taky asi není ok to nechat být takhle dlouho.
To není. Ale ne všichni rodiče mají znalosti o tom, co má kdy dítě umět, jak se má chovat. Do toho je sem tam někdo přesvědčuje, jak je to jejich dítě vlastně normální (jako třeba tady), nebo jak mají ještě počkat. Není to ideální, ale je prostě tak.
@Oriseka píše:
Vztahuji vase slova sama k sobe. Protoze mnohe z nas vlacely ty nebohe deti po vysetrenich, aby ziskali tu diagnozu. Zakladatelka tady psala o nekolika znepokojivych vecech. Treba ten zvlastni zpusob her jeji dcery. Jestli to tak je, tak to muze byt celkem zavazny problem. Vysetreni by pak bylo na miste a nebrala bych to jako vlaceni po vysetrenich. Mate pravdu v tom, ze by si maminka asi mela vsimnout sama, ze je neco spatne a resit to uz driv. Uz se asi nedozvime, jestli to treba s tim pediatrem neresila a problem nebyl bagatelizovan. Dite nechodi do skolky, tam mnoho veci vyplave na povrch.
Ona někde v diskusi (myslím) psala, že o tom s doktorem někdy v minulosti mluvila a podle něho z toho měla dcera vyrůst. Ale teda nebylo tam snad nějak konkrétně kdy v minulosti a co přesně s ním řešila.
@Anonymní píše:
Už to v sobě dusím delší dobu. Moje dcera mi připadá snad hloupá nebo jak to nazvat. Řeknu ji, ať nedává jídlo na zem. A co neudělá? Dá ho na zem. I když ji stále dokola trpělivě vysvětluji, sem tam i zanadávám, tak ona ho tam přesto položí. Jakoby vůbec nechápala na co jsou stoly.Nebo…
Sebere věc a někam ji dá a neví ani kam. Když po ní chci vysvětlení, proč ji brala a kam ji dala, tak kouká, brečí a jako kolovrátek stále dokola opakuje: „Ne, ne, ne…“ To samé, pokud ji má sama najít. Dělá, že hledá, ale já moc dobře vidím opak. Pak je najdu na místě, kam by vás nenapadlo se ani podívat.
To jsou jen příklady. Kdybych tu měla všechno vypisovat, tak to budeme ještě do příštích Vánoc. Když byla malá, tak jsem si myslela, že z toho vyroste. Říkala jsem si, je to jen dítě. To bude dobré. Dokonce i moje okolí mně v tom utvrzovalo. Manžel, pediatrička… Ale dceru letos budu zapisovat na povinnou předškolní do školky. A mám z toho hrůzu. Uvědomuji si, že se nic za ty roky nezměnilo.
Stále si kladu otázku, jak může být taková jaká je? Oproti jiným dětem mi přijde, že nic pořádně neumí. Jak to proboha bude zvládat ve škole? Jak se s ní mám učit? Manžel nad tím mávne zásadně rukou. Je celé týdny pryč. To se nějak podá. Ale já už tomu přestávám věřit.
Přečetla sis ten text po sobě? To je jak když píšeš o nějaké krávě blbé, kterou nesnášíš. No a ono jde o tvé dítě. ![]()
@Hlaholice píše:
Paní píše, že holčička bude příští školní rok předškolák, takže jí jsou čtyři roky nebo čerstvě pět let. A myslím si, že je to docela jedno, jestli je jí chvilku pět nebo čtyři roky, není to normální chování v pěti ani ve čtyřech.
Jinak já mám stejně starého syna jako ty dceru. Do školky zatím nešel a v poslední době udělal také velký pokrok v oblastech, o kterých píšeš. Podle mne to i tak nějak patří k tomu věku kolem tří let, že se dítě mění, dospívá. To není nic proti školce, je to jen na zamyšlení.
Já jsem právě nějak odstavec o tom že holčička bude příští rok předškoláky přehlédla. Ano to je pak 4/5 roku.
A informace že tento pokrok by přišel i než školky je super.
vím, že někde je nemožné dostat dítě do státní školky pokud mu v 1. Září nejsou už 3 roky nebo někde dokonce berou až od 4.
Další věc je kdyz že maminka má před porodem či novorozeně a nechce aby dítě tahalo ze školky moribundus. plPřípadně prostě jsou jiné důvody proč nedat 3 lety dítě do školky.
@Hlaholice píše:
Ona někde v diskusi (myslím) psala, že o tom s doktorem někdy v minulosti mluvila a podle něho z toho měla dcera vyrůst. Ale teda nebylo tam snad nějak konkrétně kdy v minulosti a co přesně s ním řešila.
Ano, mate pravdu. Pise, ze ji pediatricka utvrzovala v tom, ze to bude dobre.
@Oriseka píše:
Ano, mate pravdu. Pise, ze ji pediatricka utvrzovala v tom, ze to bude dobre.
Vsak říkám, klasika 🙂
@Hlaholice píše:
To není. Ale ne všichni rodiče mají znalosti o tom, co má kdy dítě umět, jak se má chovat. Do toho je sem tam někdo přesvědčuje, jak je to jejich dítě vlastně normální (jako třeba tady), nebo jak mají ještě počkat. Není to ideální, ale je prostě tak.
No a i v tomto by bývala pomohla ta školka. Oni by ji totiž velmi rychle ze školky upozornili na to, že se dítě nechová standardně. Bylo by to mnohem dřív a mnohem víc vidět.
A jinak v tomto příběhu chybí hrozně moc údajů. Nepíše, jak dcera mluví, jestli je jinak samoobslužná (jestli se umí obléct, umýt, namazat si rohlík apod.), jestli je bez plen…
Ten popis hry zní dost děsivě, jak u ročního batolátka, ale nevíme vůbec nic o tom ostatním.
@Sonmi píše:
A jinak v tomto příběhu chybí hrozně moc údajů. Nepíše, jak dcera mluví, jestli je jinak samoobslužná (jestli se umí obléct, umýt, namazat si rohlík apod.), jestli je bez plen…Ten popis hry zní dost děsivě, jak u ročního batolátka, ale nevíme vůbec nic o tom ostatním.
Jestli na ni nemají jen přehnané nároky. Rozuměj: dva inteligenti mají „takovou holku“. Dala bych ji prostě do školky a po nějaké době si promluvila s učitelkou. Pak se poradila o nějakém dalším postupu, kdyby se projevilo něco, co už je problém.
@Russet píše:
Jestli na ni nemají jen přehnané nároky. Rozuměj: dva inteligenti mají „takovou holku“. Dala bych ji prostě do školky a po nějaké době si promluvila s učitelkou. Pak se poradila o nějakém dalším postupu, kdyby se projevilo něco, co už je problém.
To si teda vůbec nemyslím. ![]()