Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Hlaholice píše:
Souhlasím, že je potřeba vše řešit včas, byť do jisté míry chápu, že se lidé nechají uchlácholit, že je něco normální, nebo že z toho dítě vyroste. Akorát si nejsem úplně jistá, jestli se v tomto případě jedná jen o malý problém, který neřešením narostl.
To už je úkol odborníka. Víc asi zakladatelce poradit nelze. Plus změna přístupu k dítěti. Tou bych začala hned. K odborníkovi se nemusí tak rychle dostat.
@ludmilaadamkova Nedávno byla zverejnena studie, zaměřena na to, jak na tom jsou děti, co byly doma s matkou 3 roky vs 4 roky.
Ty, co byly doma déle, a tom byly hůře (dosažené vzdělání apod.). Byla tam teda i korelace vedle délky rodičáku matky i s jejím vzděláním/socioekonomickým statutem.
Zkoumány vzorek byly děti z půlky 90.let, kdy došlo k možnosti protažení RP na 4 roky.
@Svistice píše:
@ludmilaadamkova Nedávno byla zverejnena studie, zaměřena na to, jak na tom jsou děti, co byly doma s matkou 3 roky vs 4 roky.
Ty, co byly doma déle, a tom byly hůře (dosažené vzdělání apod.). Byla tam teda i korelace vedle délky rodičáku matky i s jejím vzděláním/socioekonomickým statutem.
Zkoumány vzorek byly děti z půlky 90.let, kdy došlo k možnosti protažení RP na 4 roky.
Tak ono, co si budeme povídat. V té školce je to o něčem jiném, a pokud je to dítě připravené, tak je to ve většině případů pro něj přínos.
Sama doma toho moc neuděláš, i když se hodně snažíš. Resp. pokud se rozhodneš dítě nechat doma, pak to chce zajistit kontakt a socializaci. A myslet na to, že mu musíš zajistit odpovídající program.
@Svistice píše:
Asi tam bude mít i vliv t, že 4 roky jsou převážně na rodičáku ženy, ktere se nemají kam vrátit do práce nebo se jim pracovat nevyplatí. Každopádně za mě fakt, že malá zvládla aklimatizaci ve státní školce ještě před ukončeným 3 rokem skvělý a do školky bude chodit 4 roky ( je na začátku října tak půjde do školky skoro v 7 letech). Tak za ty 4 roky ji za školka dá určitě hodně věcí. A i kdybych na spoustu věcí dlabala, tak v té školce to odkouka a naučí se.
@Hlaholice ale ona to ví, a le prostě se nudí, a prostě mámu už zkouší.. Jako upřímně řeknu, že mě nejvíc děti zlobí třeba vlétě,, kdy byly školky zavřené.. Máma prostě toto nevynahradí.. ten kontatk s dětmi a ten běžný kontakt s jinými dětmi.. A možná ani dítě nechce se učit nebaví ho to třeba už s mámou..Jako řeknu upřímně, že se dítěti nedivím..
Jako klidně se vsadím, že dá dítě do školky a za měsíc to bude jiné dítě.. Protože bude rádo, že je s dětmi a ne od rána do večera s mámou, i když třeba s ní něco dělá, je to pořád dokola celé dny
@P4ja píše:
Tak ono, co si budeme povídat. V té školce je to o něčem jiném, a pokud je to dítě připravené, tak je to ve většině případů pro něj přínos.Sama doma toho moc neuděláš, i když se hodně snažíš. Resp. pokud se rozhodneš dítě nechat doma, pak to chce zajistit kontakt a socializaci. A myslet na to, že mu musíš zajistit odpovídající program.
Ano. Já si myslí, že jsem se dítěti věnovala dost - než šla do školky tak umělá jíst sama vidličkou, lžičkou obléknout se skvleknout se, poznat si oblečení, sama si dojít na nočník či záchod, věděla jak se jmenuje jak se jmenují já táta adresu, všechny barvy, počítat do 10 poznala tvar nakreslila poznatelný obrázek, umělá poděkovat poprosit. Ano samozřejmě otázka do jaké míry je to na zásluha a do jaké její inteligence, šikovnost a její touha po " vědení" je jak houba pořád se ptá a zkoumá.
Každopádně co třeba doma nastěhovat nejde a v čem ji školka pomohla -
Jak ji vše zajímá když přišla do školky bylo tam spoustu podnětů najednou a ona z toho byla mimo a nevěděla na co má nejdřív reagovat co má dělat první někdo na ni mluvil a ona se nedokázala soustředit protože mimo to tam byl kluk co něco stavěl a holčička si hrála s dětským laptopem ( příklad a ona to chtěla vnímat vše najednou) Školka ji pomáhá učit se soustředit na konkrétní důležitou činnost když je kolem tolik rušivých a zajímavých elementů.
A že začátku to vůbec nedávala a byla „mimo“ teď už povinnosti ve školce plní i když jsou zajímavé věci kolem nebo alespoň se to určitě zlepšilo…
A věřím že kdyby byla ještě 2 roky doma tak o to horsi by to pak měla v předškoláci s dětma co už jedou systém 2,3 roky.
Mně je přes třicet a zcela pravidelně něco vezmu, někam položím, absolutně nevím kam a neumím to najít
Asi budu muset zajít sama se sebou do poradny ![]()
A ještě jedna věc.. evidentně i ty máme to pěkně leze doma na mozek… Nemluví o dceři vůbec pěkně. Nemyslím si že by ji neměla ráda ale celá ta situace je už moc na palici.. pokud by chodila do práce a i ta matka měla jiné podněty mohlo by to pak zlepšit i vztah s dcerou. ![]()
Tak to mam asi hloupou dceru ci co. Reknu ji, at neco nedela a ona behem vteriny jde a udela to. Jako by se nechumelilo. Obcas proto, ze ona chce a dela se, ze neslysi, nekdy mne slysi, ale jednim uchem dovnitr, druhym ven, protoze je zamyslena a to, co jsem ji rekla, okamzite vytesni.
Zasantroci absolutne vsechno a neni schopna to najit. Vyslu ji do pokoje, at si najde obleceni, co si pred spanim ze sebe sundala a je prehozene pres postel, vrati se s tim, ze to nemuze najit. Tak se tam jdu podivat a najdu ho presne tam, kde vzdycky. To je jako zert?
IQ ma v poradku. Akorat ji je 5 let. A podle mne to je tak nejak normalni. DETI NEJSOU DOSPELI, neocekavej od ni mysleni a schopnosti dospelaka.
A jo chapu, ze to zere nervy, taky me to docela slusne sejri, ale deti jsou deti.
@warita ona tedy nepsala kolik je dítěti let.. ale ještě nechodí do školy. A evidentně je s ní celou dobu doma. yslim že ji z toho kapku taky jebe.
@ludmilaadamkova píše:
A ještě jedna věc.. evidentně i ty máme to pěkně leze doma na mozek… Nemluví o dceři vůbec pěkně. Nemyslím si že by ji neměla ráda ale celá ta situace je už moc na palici.. pokud by chodila do práce a i ta matka měla jiné podněty mohlo by to pak zlepšit i vztah s dcerou.
No, evidentně je to na změnu přístupu celé rodiny. Chlap asi chce mít doma servis, tak nic neřeší. A ona se už zacyklila.
Já si tedy nemyslím, že by byla špatná matka, že by se jí nevěnovala, holčička byla zanedbaná, delala naschvály, nebo si za to mohla sama.
To, že oni mluví, tak jak mluví, nevnímám negativně, ale jako popis problému, se kterým chce poradit.
Podle popisu zakladatelky má holčička zřejmě nějaký problém, o kterém maminka tuší, ale tím, že nechodí do školky, ani kolektivu se na to zatím pořádně nepřišlo.
Navštívila bych kvalitního dětského klinického psychologa.
@Klara178 píše:
Já si tedy nemyslím, že by byla špatná matka, že by se jí nevěnovala, holčička byla zanedbaná, delala naschvály, nebo si za to mohla sama.To, že oni mluví, tak jak mluví, nevnímám negativně, ale jako popis problému, se kterým chce poradit.
Podle popisu zakladatelky má holčička zřejmě nějaký problém, o kterém maminka tuší, ale tím, že nechodí do školky, ani kolektivu se na to zatím pořádně nepřišlo.
Navštívila bych kvalitního dětského klinického psychologa.
Jj. Tady se nesmi rikat negativni veci. Jinak, jsi spatna matka a nemas sve dite rada. Navic mnozi na dalku poznaji, ze dite je ok a je to jen o pristupu. Zavladatelka se predpokladam uz neozve, protoze tu dostala peknou sodu, coz je skoda, protoze bez dalsich informaci se muzeme jen dohadovat.
Nezlobte se na mě, ale zakladatelka v úvodním příspěvku nedala téměř žádné info, ze kterého by vyplývalo, že se děje něco mimořádného. Dnes je moderní každou odlišnost pojmenovat diagnózou. Tak ji tedy podpořte v tom, aby dítě vláčela po všech možných vyšetřeních. Ať se obrátí prostě na pediatra, ten snad pozná, jestli je dítě v normě.
Pokud matka ví, že si dítě v pěti letech hraje jedině tak, že postaví komín z kostek, nedokáže se chovat ve společnosti, jí pouze na zemi a potřebuje založit diskuzi, aby zjistila, jestli je to ok, tak pro mě není ok ani ta matka. Kdo ví, jak to vlastně s dítětem je.
Jinak pokud je dítěti 5 let mělo by příští rok chodit do předškoláků? Uvědomuješ si co vše už musí předškoláci umět a co vše ve školce delajimm někde už to má jakoby prvky školy pracuje se s písmenkama cislama někde je i anglictina