Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Janasas píše:
Tak já snad nebudu zlá, a le jás e nedivím, že se tak chová, vlastně je to takové domácí vězení. Hodně mě to připomíná moji známou, která měla přesvědčení, že doma je to nej..
Pak dala kluka do předškoláků a prostě katastrofa, neumí si hrát, neumí s dětmi, žádnou teda vadu nemá, jenom nebyl zvyklý.. Nastoupil do první třídy, to samé až ted ve druhé se to trochu upravilo..
Jako, kde se to má naučit ty věci okolo.. Myslím si, že i tebe jako mámy má dost.. SI představ, pořád dokola jedna osoba, asi se prostě nudí, a potřebuje se i,, vyřádit, tak dělá kraviny..
No, já jsem ráda, že naše tříletá do té školky chodí. Sice jak do houslí, ale aspoň, že tak.
S dětmi si vyhraje a já nemusím pořád domlouvat kamarádky a řešit nějaký kroužek. A od září šla neskutečně nahoru co se týká sebeobsluhy, rozumově, mnohem líp jí, funguje.. nemyslím si, že ji zanedbávám, ale prostě v té školce jí dají zase něco navíc než pořád ta stejná máma. Když je pár dnů doma, tak už je jí to dlouhé.
@Janasas píše:
Tak já snad nebudu zlá, a le jás e nedivím, že se tak chová, vlastně je to takové domácí vězení. Hodně mě to připomíná moji známou, která měla přesvědčení, že doma je to nej..
Pak dala kluka do předškoláků a prostě katastrofa, neumí si hrát, neumí s dětmi, žádnou teda vadu nemá, jenom nebyl zvyklý.. Nastoupil do první třídy, to samé až ted ve druhé se to trochu upravilo..
Jako, kde se to má naučit ty věci okolo.. Myslím si, že i tebe jako mámy má dost.. SI představ, pořád dokola jedna osoba, asi se prostě nudí, a potřebuje se i,, vyřádit, tak dělá kraviny..
Mně to přijde jako blbost to svádět jen na to, že holka nechodí do školky. Tohle jsou přece věci, které děti už běžně umí dávno v době, než nastupují do školky. Vždyť i roční dítě ví, že se jí u stolu. A co se hry týče, tak i batole z těch kostek začne postupně stavět i něco jiného než jen komíny a přidávat hře nějaký sociální rozměr. A ne, opravdu to nepotřebuje odkoukat od jiných dětí. Moje dcera má 16 měsíců. A z kostek sice staví jen věže, ale jinak si vážně nevystačí jen s tím, že by si stavěla komíny. Taky ty kostky (samozřejmě nejen kostky) vaří a nosí nám je ochutnat. Nebo předstírá, že je sama jí. Občas se některá z větších kostech promění v autíčko. Krom toho si taky třeba hraje na doktorku, na nakupování, předstírá, že telefonuje. Staví si ze stavebnic, hraje na „hudební nástroje“, vkládá puzzle, navléká na týče, hraje si se zvířátky… Taky kreslí, maluje, lepí, modeluje, hraje si s pískem, tancuje, prohlíží si knížky a nechává si od nás číst. S dětmi venku se „kamarádí“. Ano, možná toho dost odkoukala od syna, ale ten se choval dost podobně a staršího sourozence nemá. Děti se fakt nepotřebují učit hrát si ve školce. I děti z horšího prostředí, které doma nemají moc podnětné prostředí, si dokáží hrát. Ano, možná neznají některé běžné hračky, ale sociální hru mají rozvinutou. To děti dělají tak nějak automaticky, že napodobují, co vidí doma, venku, nebo i ve filmu. Tady se maminka dítěte snažila tu hru dítěte „na něco“ i (minimálně trochu) podpořit a holčička i tak nejeví zájem. To prostě nemůže být jen tím, že holčička nechodí do školky. Její hra může být z toho důvodu ochuzena o nějaké prvky, ale neměla by přece téměř úplně chybět. Stejně tak není normální ignorovat ostatní děti. A to ani když nechodí dítě do školky. S tím, že holka neví, kam patří jídlo, už fakt nevím, jak by měla souviset školka.
Co se známé týče, tak tam ty problémy třeba nebyly až takové. Nebo, pokud je dítě úplně v pořádku, to třeba bylo hodně v nepořádku doma.
@Hlaholice S tím, že dítě neví, kde se jí, souvisí spíš máma. A pokud to u nich funguje tak, ze mámu otravuje vše, co dělá, protože jí dělá nepořádek, tak to dítě asi moc aktivní nebude.
@P4ja píše:
@Hlaholice S tím, že dítě neví, kde se jí, souvisí spíš máma. A pokud to u nich funguje tak, ze mámu otravuje vše, co dělá, protože jí dělá nepořádek, tak to dítě asi moc aktivní nebude.
Tak může to být mámou a celkově výchovou. Ale taky to dítě nemusí být úplně v normě a máma je prostě už je hodně vyčerpaná a od toho se odvíjí to, jakým způsobem o dceři píše. Teda, mně přijde z popisu hodně mimo běžnou normu a už bych litala všude mozně být to moje dítě. Ale popis může dost zkreslovat a navíc je popsaná jen malá část chování. Ale ta nerozvinutá hra, to mi přijde dost alarmující. A vlastně to docela s tím jídlem souvisí, protože obojí je o nějakém napodobování toho, co dělají ostatní.
@Hlaholice píše:
Tak může to být mámou a celkově výchovou. Ale taky to dítě nemusí být úplně v normě a máma je prostě už je hodně vyčerpaná a od toho se odvíjí to, jakým způsobem o dceři píše. Teda, mně přijde z popisu hodně mimo běžnou normu a už bych litala všude mozně být to moje dítě. Ale popis může dost zkreslovat a navíc je popsaná jen malá část chování. Ale ta nerozvinutá hra, to mi přijde dost alarmující. A vlastně to docela s tím jídlem souvisí, protože obojí je o nějakém napodobování toho, co dělají ostatní.
Jj, no pokud to od malička neřeší s tím, že z toho vyroste, pak je to především o matce ale i okolí. A pak je i z malého problému opravdu velký.
Upřímně? Každej nemůže být vědátor. Můj syn je taky prostě pítomej
![]()
Né že by byl úplný hlupák, ale prostě se neumí soustředit, je líný (nemá cílevědomost v učení, zajímá ho víc jaký pokémon má jakou staminu, než vlastivěda), některé věci mu do hlavy nelezou, i kdybych mu je tam nalejvala konví.
Holt místo jadernýho fyzika budu mít doma, při troše štěstí, moc šikovného kuchaře (vaření ho baví, chce být kuchař až bude velký)…
Nechci tím říct, že se mu nevěnuju, podpořím ho, v tom, v čem vyniká, pochválím, v čem ne, pomůžu, pochválím i za menší progres…
Ale bít ho za to nebudu.
Malicka mi neprijde hloupa.Spis bych ji dala do skolky, aby byla v kolektivu.
Mam dcerku 10 mesicu. Neplazi se, neleze, na kolinka nejde. A ikdyz vidim, ze deti na plavani jsou sikovnejsi, lozivejsi, zravejsi a hravejsi(i ten nejmensi chlapecek uz si seda!!!), moje dcera je nejuzasnejsi na svete, i kdyz spoustu veci neumi, tak jako ostatni - umi letadlo a otocit se ze zad na brisko, z briska na zada ne, na brisku se otoci jako hodiny. Chodime na rizikovku - por.vaha 2190, detska doktorka hodnoti, ze je v poradku. A mozna je trosku opozdena, ale vse dozene. Vim to.
@Amyka Jenže tvoje dítě je zřejmé nedonošené, hlídané, motoriku určitě dozene.
Dítě zakladatelky jevi znaky psychosociálního opoždění o cca 2 roky! A opravdu není jasné, zda je tam nějaký vrozený deficit (porucha autistického spektra, dysfazie, mentální retardace, porucha pozornosti…), nebo je to spíš důsledek nějakého ne zecela ideálně rozvíjejícího prostredi.
Ale je jasné, že sezením doma a stěhováním si na to, jak je moje dítě hrozně, se to samo zerozklicuje ani nespravi.
@Svistice píše:
@Amyka Jenže tvoje dítě je zřejmé nedonošené, hlídané, motoriku určitě dozene.Dítě zakladatelky jevi znaky psychosociálního opoždění o cca 2 roky! A opravdu není jasné, zda je tam nějaký vrozený deficit (porucha autistického spektra, dysfazie, mentální retardace, porucha pozornosti…), nebo je to spíš důsledek nějakého ne zecela ideálně rozvíjejícího prostredi.
Ale je jasné, že sezením doma a stěhováním si na to, jak je moje dítě hrozně, se to samo zerozklicuje ani nespravi.
Moje malicka byla donosena, 38+2.Nezvladla porod (akutni cisar),dychala sama, mela jen vyzivu, byla 4 dny v inkubatoru.Ale proste byla malinka.Sama nevazim ani 50 kilo, tak pome nikdo nemuze chtit 4 kilaka
Tak běžné to úplně není. Paní o řeči nepíše, na vývojovou dysfazii bych to neviděla. To už spíš znaky PAS, nerozumí, rigidní hra, agresivní, asociální, vadí hlasité zvuky. Nicméně může být i opožděný vyvoj, jdoucí ruku v ruce s nezájmem a ne úplně dobrým rodinným zázemím, zanedbáním péče a tak. Ve školce by to poznali mnohem dříve. Takže honem za pediatrem, dětským psychologem, PPP.
Opravdu není řešením, že když dítě se chová ne úplně dobře mezi vrstevníky, tak ho zavřít doma a neřešit dál. To samé pokud například nerozumí nebo si hraje ne úplně standardním způsobem. Zajímalo by mě, co tedy doma děláte. ![]()
@Amyka píše:
Mam dcerku 10 mesicu. Neplazi se, neleze, na kolinka nejde. A ikdyz vidim, ze deti na plavani jsou sikovnejsi, lozivejsi, zravejsi a hravejsi(i ten nejmensi chlapecek uz si seda!!!), moje dcera je nejuzasnejsi na svete, i kdyz spoustu veci neumi, tak jako ostatni - umi letadlo a otocit se ze zad na brisko, z briska na zada ne, na brisku se otoci jako hodiny. Chodime na rizikovku - por.vaha 2190, detska doktorka hodnoti, ze je v poradku. A mozna je trosku opozdena, ale vse dozene. Vim to.
No, to je takový trochu srovnávání jablek s hruškama ![]()
@Amyka píše:
Moje malicka byla donosena, 38+2.Nezvladla porod (akutni cisar),dychala sama, mela jen vyzivu, byla 4 dny v inkubatoru.Ale proste byla malinka.Sama nevazim ani 50 kilo, tak pome nikdo nemuze chtit 4 kilaka
No… děkujeme za informace… se situací zakladatelky souvisí Tvoje desetiměsíční dítě nebo dokonce Tvoje hmotnost jak?
@P4ja píše:
Jj, no pokud to od malička neřeší s tím, že z toho vyroste, pak je to především o matce ale i okolí. A pak je i z malého problému opravdu velký.
Souhlasím, že je potřeba vše řešit včas, byť do jisté míry chápu, že se lidé nechají uchlácholit, že je něco normální, nebo že z toho dítě vyroste. Akorát si nejsem úplně jistá, jestli se v tomto případě jedná jen o malý problém, který neřešením narostl.
@Amyka píše:
Tak to je ale trochu rozdíl porovnávat miminko a predskoláka.
Proč nikde není napsáno kolik přesně dítěti je roku?
Jako argument dítě má být s matkou co nejdéle to jako do kdy? Do puberty?
Většině děti školka neuvěřitelně pomůže.
Vidím to u své nastoupila v necelých 3 letech a dělá neuvěřitelné pokroky.
V socializaci, pravidlech, samoobsluze, zbusobu hry, rikankach a písničkách.
Dítě má být co nejdele s matkou zde říká proto protože jinde je trend dítě už po šestinedělí dat chůvě či jeslí. Ano tak do těch 2,3 let je to opravdu dobre ale pak už to dítě školku potřebuje.. nemusí v ní být celý den ale třeba 4 hoďky nebo několik dní v týdnu.
Chybí info kolik je holčiček roku jaký byl vývoj co mluva co motorika hrubá i jemná co socializace jak reaguje na lidi děti zvířata kolektiv atd