Dítě po císaři, jak adoptované

Napsat příspěvek
Velikost písma:
10863
19.2.14 15:19

Já měla hodně podobný porod a následný průběh, jak popisuješ. Včetně té glukózy a včetně toho, že se prostě už potom nepřisál, několik měsíců jsem odsávala a krmila přes flašku. Ze začátku jsem měla pocit, že jakoby nemáme žádné propojení, byl krásnej, roztomilej, úžasnej, ale byl jako cizinec. To se ale spravilo do konce 6nedělí. Malej je od narozéní extrémní mazel a závislák, nestačí mu být v mojí bezprostřední blízkosti, nejaraději by se celý den choval. Četla jsem teď knihu od Prekopové (Neklidné dítě) a ona tam píše, že na podobný porod můžou některé děti takto zareagovat. Že reagují dle své povahy a temperamentu a některé jsou pak extrémně mazlící a některé zase jsou naopak hodně do světa a jsou hned ke každému a tu matku až tak nevyžadují. Radí tam i tak co nejvíc mazlit.
Ale třeba to bylo stejné i kdys měla porod přirozený a třeba za měsíc bude vše jinak, přijde separačka a nedojdeš si bez ní ani na záchod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
99
22.2.14 01:03

Na rozdíl od některých ostatních příspěvků zde napsaných si nemyslím, že je to nějaký psychický problém ve tvé hlavě nebo že to časem přejde a na všechno se zapomene… Na podvědomé úrovni to tam pořád je a bude, to odcizení, to že jste spolu neprožily něco, co jste měly prožít (za normálního porodu).
Na webových stránkách jedné hodně dobré laktační poradkyně, která mi pomohla zachránit kojení a poradila mi hodně se vším možným, je napsáno (dovolím si citovat z jejích stránek): „Kontakt dítěte s maminkou kůže na kůži je kompenzační mechanismus, který funguje kdykoliv po porodu – za pár hodin, dní i měsíců. V tomto kontaktu jsou léčena všechna traumata spojená s mateřstvím. Kontakt kůže na kůži je řešení pro budoucí generace!“ (www.poradkyneprikojeni.cz)
Vím, že tvá holčička je už větší, že to není malé miminko, ale i přesto se dá pokusit o toto „léčení“, o kompenzaci toho, co jste spolu nikdy nezažily (vzhledem k tomu, že byl porod sekcí a pak žádný kontakt s novorozencem). Zkus vystihnout nějakou příhodnou chvíli, kdy bude malá povolná, a vysvléknout se od pasu nahoru, ji také nejlépe celou svléknout (jen do plínky nebo i bez) a lehnout si spolu, držet se). Možná to bude reálné ve chvíli, když bude usínat večer, tak si s ní takto na libovolně dlouhou dobu lehnout pod peřinu, zavřít oči a jen „být“, dýchat spolu a nechat si to zarýt do nitra duše - „to je moje děťátko, takto se mi narodilo, ze mě vzešlo“, zkus mluvit v duchu k ní - „já jsem tvoje maminka, mám tě ráda atd.“. Můžeš si být jistá, že veškeré tvé myšlenky a pocity se na malou přenesou, ONA O TOM BUDE VĚDĚT, CO JÍ V DUCHU ŘÍKÁŠ, děti mají ohromně vyvinutou intuici a vnímání na jiné než té naší dospělácké vědomé úrovni. Zkus takto pravidelně po nějakou dobu tuto terapii (dá-li se to tak nazvat), určitě to pomůže nejen tobě ale především tvé dcerušce, jí totiž tento kontakt, který bezprostředně po porodu nenastal, taky chybí.
Pozn: taky mám obě děti porozené císařem (plánovaným). U prvního nebyl žádný fyzický kontakt. U druhého už jsem se na to zaměřila, že to chci - malou jsem měla hned po operaci u sebe, ležela mi nahá na mé nahé hrudi, kojila se několik hodin vkuse a i doma v šestinedělí jsme tak spolu často ležely a relaxovaly. Tento kontakt kůže na kůži je skvělá věc. Věřím, že to může pomoct i u staršího dítěte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
121
22.2.14 10:09

@edi1812 díky, určitě to zkusím, ale nevím, jak pochodím, ona je totiž taková, že se nechce chovat, řve jak tygr. Tak snad až bude unavená :) snad to půjde. Už jsem o tom co píšeš četla taky, ale psali tam, že po půl roce věku to nemá cenu :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10351
22.2.14 21:29

@astrulinka vždycky to má cenu a nikdy tím nic nezkazíš ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí