Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Maminky, co máte starší dítě, asi tak 3 roky a více a dítě je z ivf, je všechno v pohodě? Ptám se proto, že s dcerkou (4 roky) chodím na neurologii, jsem po ivf a doktor mi řekl, že většinou po ivf bývají u některých dětí nějaké problémy. Tak se ptám, jestli to je pravda, že když je ivf, tak se dá očekávat, že nepůjde vše hladce jako po přirozeném otěhotnění? Já jsem neměla po ivf ani pohodové těhotenství, ale to může být vše jen souhra náhod.
@novo123 nevím, jestli máš dítě po ivf, ale tvá reakce mi přijde nevhodná, s doktorem jsem spokojená, dost nám pomáhá… jen mi nasadil brouka do hlavy.
@flos píše:
Maminky, co máte starší dítě, asi tak 3 roky a více a dítě je z ivf, je všechno v pohodě? Ptám se proto, že s dcerkou (4 roky) chodím na neurologii, jsem po ivf a doktor mi řekl, že většinou po ivf bývají u některých dětí nějaké problémy. Tak se ptám, jestli to je pravda, že když je ivf, tak se dá očekávat, že nepůjde vše hladce jako po přirozeném otěhotnění? Já jsem neměla po ivf ani pohodové těhotenství, ale to může být vše jen souhra náhod.
a co to znamená nějaké problémy? Syn je po ivf, necelé 4 roky a je to zdravé s pokojené dítě ![]()
Tak hele úplně logicky… jaký mezi těma oplodněníma rozdíl - jen ten, že jedno jde přirozeně a druhé se děje mimo tělo matky - žádná chemie, žádné další zásahy… ba naopak se tam myslím dělají nějaké testy, aby bylo miminko OK… takže se mi to fakt nezdá…
Poslyš, věřím, že s panem doktorem jsi jinak spokojená, ale jestli řekl, že děti po IVF mají často potíže jenom z důvodu IVF, tak je někde opravdu velký problém. Jestli to má podložené nějakou studií, dost by mě zajímala. Jestli ne, tak ať si s prominutím nepouští pusu na špacít, ty pak jdeš domů a máš z takové ptákoviny brouka v hlavě. Doprčic, taky vím o panu doktorovi, který před vánocemi řekl paní - bez vyšetření - že to vidí na rakovinu. A ejhle, po vánocích a výsledcích vyšetření už se k tomu nehlásil. A byl to na rakovinu odborník - obvoďák
![]()
Ano, když se nad tím zamyslím, tak ivf je nepřirozený způsob otěhotnění… neříkám, že se nad tím zamýšlím dle někoho třeba špatně
Holka je po IVF.3,5 roku. Je nadprůměrně inteligentní-podle učitelek, její kresby jsou tak o 2 roky výš, než odpovídá jejímu věku. Je strašně moc ukecaná, pořád někde lítá. Rozhodně ale není hyperaktivní, nebo něco podobného.
@flos hele nevím co máš do lékaře, ale to co ti řekl, je opravdu blbost, sorry. Máme malou po IVF a nikdy nám nikdo neřekl, že by měl být někdy v budoucnu nějaký problém. A to by nám řekli, jelikož přítel má první dceru dost postiženou a já se léčím s depresemi. A tak jsme byli na různých testech. Jsem z lékařské rodiny a kdyby bylo nějaké riziko, byla bych na něj ihned upozorněna rodinou pak i lékaři. Nechci rýpat, ale lékař je asi fakt mimo a jen Tě vystrašil.
@flos píše:
Ano, když se nad tím zamyslím, tak ivf je nepřirozený způsob otěhotnění… neříkám, že se nad tím zamýšlím dle někoho třeba špatně
No ona léčna rakoviny taky není úplně přirozená, v podstatě každý lékařský zázkrok je poněkud nepřirozený. Ale v tomhle příroda vážně není pitomá, pokud vybereš vajíčko nebo spermii špatnou, tak ve většině případů z toho prostě nic není. Je tam vyšší procento různých postižení, ale ne proto, že šlo o IVF, ale prostě proto, že k IVF se lidé uchylují z různých důvodů - a často je to například vyšší věk matky, různé nemoci, které omezují plodnost a tak. Tak proto, ale to by se musel pan doktor obtěžovat i s B, když už vypustí z pusy to A
![]()
@flos podle mě je to neskutečná konina a nechápu, jak to doktor vůbec může vypustit z pusy a že ty se nad takovým tmářstvím zamýšlíš. Děti po IVF mám tři ![]()