Dítě se za ubližování mstí jiným dětem

456
17.10.23 18:48

Dítě se za ubližování mstí jiným dětem

Dobrý večer.
Dnes mi paní učitelka řekla, že má dcera, 5 let, ve školce ubližuje (šťoucha, plácá, háže hračky atd.) jiným dětem… Když jsme se jí na to s paní učitelkou, nebo i pak doma, ptali, vždy odpovídá stejně… Že jí to jiná holčička (starší) dělá taky… Tu holčičku řešíme od září, vím, že to paní učitelka řeší i s maminkou holčičky… Jak byste (krom vysvětlování, že se to nedělá) situaci řešily..? Nejsem si jistá, že chci dceři říct, ať vše hlásí paní učitelce, ať prostě žaluje (to mi nepřijde jako nejlepší rada)… Nechci, aby si do života vzala, že ji mohou druzí ubližovat a ona nesmí nic (aby z ní byl otloukanek)… Chvílemi mám chuť ji říct, ať se nedá a holčičce se brání, ať jí to vrátí, ale zase ji nechci podporovat v tom, že se násilí oplácí násilím… Máte nějaké rady, tipy..?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
22587
17.10.23 19:02

Neni to jednoducha situace rozklicovat, co se tam deje. Oplaci to jen te holcicce a nebo placa a stoucha i jine deti? Jestli je ta tva holka celkem vyspela, tak se muze branit, ale ne tak, ze to bude oplacet. Muze se snazit agresorovi vyhybat, protoze kolikrat ty deti agresora provokuji a pak se divi(nemusi to byt vas pripad, ale deje se casto). Muze dat jasne najevo, ze takto ne a to i bez zalovani nebo oplaceni. Bude se jen branit. Chytne agresora za ruku, zvysi na nej hlas a rekne jasne NE. Agresori casto jdou po tech nejsnadnejsich obetech. Tech co se vubec nebrani. Jen breci a zaluji. Samozrejmne u toho by to ucitelka mela resit dal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ounou
17.10.23 19:28

Naučila bych dceru, jak se agresorce vymezit. Např. říct " nech mě", odejít, ukázat rukou stop apod. Pokud toho holka nenechá, klidně bych jí řekla, ať to řekne učitelce ve školce (proč ne?, vyhnula bych se slovu žalování-potřebuje pomoc s určitou situací, s níž si sama neví rady).

K násilí (bohužel) navádět nepotřebuje, protože už frustraci vybíjí na slabších. Zde bych opakovala, ať dětem neubližuje.

Za mě by se vše mělo řešit v součinnosti se školkou (jaké mají nástroje k řešení, jak s tím máte doma pracovat), rodiči útočicí holčičky a vámi.

Příspěvek upraven 17.10.23 v 19:47

• Citovat
  • Upravit
9060
17.10.23 19:32

Já teda učím dítě, že pokud si někdo začne, tak může oplatit. Ale neexistuje, aby někomu jen tak samo od sebe ubližovalo. Ta starší holčička je teda šestiletá odkladová?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6180
17.10.23 19:49

Já jsem dceři říkala, že pokud nemůže slovní vymezení se, ať to klidně oplatí. Pokud vím, stalo se to jednou ve výjimečném případě, že přetáhla větví spolužáka jehož ubližování a zlobení fakt přesahovalo meze. Od té doby už to nedělal :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22587
17.10.23 19:54
@Lily Evans píše:
Já jsem dceři říkala, že pokud nemůže slovní vymezení se, ať to klidně oplatí. Pokud vím, stalo se to jednou ve výjimečném případě, že přetáhla větví spolužáka jehož ubližování a zlobení fakt přesahovalo meze. Od té doby už to nedělal :nevim:

No jo a co kdyz se nezalekne a ranu oplati jeste vetsi ranou? Muze si taky vybit zlost na nekom jinem. Takoveto reseni se nabizi, ale muze byt osemetne. Ono jsou duvody, proc uz nemame zakony jako oko za oko, zub za zub.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6422
17.10.23 20:10
@Ounou píše:
Naučila bych dceru, jak se agresorce vymezit. Např. říct " nech mě", odejít, ukázat rukou stop apod. Pokud toho holka nenechá, klidně bych jí řekla, ať to řekne učitelce ve školce (proč ne?, vyhnula bych se slovu žalování-potřebuje pomoc s určitou situací, s níž si sama neví rady).

K násilí (bohužel) navádět nepotřebuje, protože už frustraci vybíjí na slabších. Zde bych opakovala, ať dětem neubližuje.

Za mě by se vše mělo řešit v součinnosti se školkou (jaké mají nástroje k řešení, jak s tím máte doma pracovat), rodiči útočicí holčičky a vámi.

Příspěvek upraven 17.10.23 v 19:47

Jedna věc je bránit se nebo něco oplatit, jiná věc je ubližovat ostatním dětem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1265
17.10.23 20:14

Řešila jsem něco podobného se synem.. od mala nebyl ve školce rád, nejraději si hrál sám… v predskolacich ho jeden kluk pořád zlobil tak jsem mu řekla ať si to líbit nenechá a oplatí mu to…no ale pak si zase učitelka stěžovala že náš malej ho praštil :zed: tak jsem mu řekla ať to teda řekne učitelce :nevim: je to těžký nechceš aby byl zalobnicek ani rvac ale co je teda vlastně dobře.
Mě se nelíbilo že si na něj někdo vyskakuje a on pak brečí někde v koutě…přitom byl vždy největší ze třídy… nakonec si to nějak sedlo.. teď je druhak a vztahy s dětmi ok

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.10.23 20:17

Když se teda ví že si dvě děti ubližují tak by mohly zamezit fyzickými kontaktu učitelky. Při hře každá jinde, při jídle každá jinde, na procházce každá jinde. Učíte jsou situace kdy to jde udělat. Tam kde to nejde a něco si udělají, ať dostanou trest! Obě stejný.
Popřípadě to jiné třídy a nebo rozhovor s rodičema i dětma. Jen tak se skorpit nebudou.

• Citovat
  • Upravit
14376
17.10.23 20:25

@Thaliakenn určitě neučit dítě, bránit se násilím. To, že půjde požádat učitelku o pomoc není žalování, ale hledání možností, jak to řešit. A rozhodně jí to dá do života víc, než oplácet. Vždyť je to hloupost, když tobě někdo ublíží, pomstíš se mu, nebo se to snažíš vyřešit jinak? Syn měl loni podobného provokatéra ve třídě, řekla jsem mu, ať mu jasně řekne, ať ho nechá být a pokud to nezabere, ať požádá o pomoc učitelku.

Příspěvek upraven 17.10.23 v 20:26

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6180
17.10.23 20:26
@Oriseka píše:
No jo a co kdyz se nezalekne a ranu oplati jeste vetsi ranou? Muze si taky vybit zlost na nekom jinem. Takoveto reseni se nabizi, ale muze byt osemetne. Ono jsou duvody, proc uz nemame zakony jako oko za oko, zub za zub.

Rozumím, no, na druhou stranu mám jí říkat ať si nechá ubližovat? Řešení učitelek bylo laxní, rodiče onoho chlapce znám a doufat že nějaká snaha z jejich strany proběhne by bylo naivní. Ošemetné to je, ale spoléhala jsem na to, že vím o koho jde a znám vztahy ve třídě (malá vesnice) a že lze celkem předpokládat jak se situace vyvine, což se naštěstí potvrdilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22587
17.10.23 20:34
@Lily Evans píše:
Rozumím, no, na druhou stranu mám jí říkat ať si nechá ubližovat? Řešení učitelek bylo laxní, rodiče onoho chlapce znám a doufat že nějaká snaha z jejich strany proběhne by bylo naivní. Ošemetné to je, ale spoléhala jsem na to, že vím o koho jde a znám vztahy ve třídě (malá vesnice) a že lze celkem předpokládat jak se situace vyvine, což se naštěstí potvrdilo.

Ja nerikam nechat si ublizovat. To urcite ne. Rikam vymezit se bez oplaceni. A ten kluk prestal ublizovat vsem detem nebo jen tvemu diteti? Ono ty problemy s dlouhodobym agresorem se vetsinou jen tak nevyresi. Ani kdyz se mu nekdo postavi. To dite ma samo svuj problem(treba spatne rodinne prostredi nebo nejaka diagnoza) a to se proste nevyresi, tak ze ho nekdo majzne zpatky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6180
17.10.23 20:42
@Oriseka píše:
Ja nerikam nechat si ublizovat. To urcite ne. Rikam vymezit se bez oplaceni. A ten kluk prestal ublizovat vsem detem nebo jen tvemu diteti? Ono ty problemy s dlouhodobym agresorem se vetsinou jen tak nevyresi. Ani kdyz se mu nekdo postavi. To dite ma samo svuj problem(treba spatne rodinne prostredi nebo nejaka diagnoza) a to se proste nevyresi, tak ze ho nekdo majzne zpatky.

Oni měli problém zejména spolu, ostatní kluci se s ním prostě servali a bylo „vyřešeno“. Holkám všeobecně dával obvykle pokoj, dceru si vybral. Hovory s dcerou (vysvětlováním, proč to asi dělá atd) a snahou řešit to nějak normálně jsme strávily x měsíců bez většího efektu, eskalovalo to do situace kdy dcera do školky chodit nechtěla. Já to nechci obhajovat, jo, uvědomuju si, že je to šikmá plocha, ale fungovalo to báječně. Dneska spolu vycházej celkem v pohodě :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22587
17.10.23 20:46
@Anonymní píše:
Když se teda ví že si dvě děti ubližují tak by mohly zamezit fyzickými kontaktu učitelky. Při hře každá jinde, při jídle každá jinde, na procházce každá jinde. Učíte jsou situace kdy to jde udělat. Tam kde to nejde a něco si udělají, ať dostanou trest! Obě stejný.
Popřípadě to jiné třídy a nebo rozhovor s rodičema i dětma. Jen tak se skorpit nebudou.

Jako myslis, ze ucitelka az s 28 detmi na starosti dokaze branit fyzicky potycce? Ze je vzdy a vsude a reakce a rychlost ma jako superman? Separovat se neda v mnoha situacich a taky je mozne, ze s tou holkou ma problem vice deti. Nejspis tohle neni jediny problem, co se tam resi a nemuzou vsechnu svoji energii a pozornost dat jen do toho. Deti chodi na zachod, volne se pohybuji po tride, v herne, venku behaji po zahrade. Jaky trest si tak predstavujes?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
17.10.23 20:48

Smutné je, že děti s těmito návyky(někdo tě plácne, tak můžeš taky) přijdou do školy a tam s tím narazí. Prostě NEEXISUJE, aby se děti fyzicky napadaly bez ohledu na to, kdo si začal. Tím těm dětem fakt nepomůžete. Děti se musí umět vymezit bez agrese, musí se naučit se proti fyzickému napadání ohradit, případně se to učíme společně, jak na to. Naučit je bránit se agresi stejnou agresí je fakt špatný nápad.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí