Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky, ted mi bylo 35 let, mám už jedno dítě, 2,5 roku a chtěla bych druhé, jen se bojím, že, když je mi už 35 let, tak že to tak lehko nepůjde, máte někdo zkušenosti s otěhotněním v 35 letech? prý jedna doktorka známé řekla, že včera už bylo pozdě, když je jí už 35 let, že pak dítě má nějaké ty syndromy atd.ted jsu z tho uplně v depresi
Já rodila ve 36 a mé dítě žádné syndromy nemá, je to krásná a zdravá a šikovná a holčička.
Tak pokud máš jedno 2,5, tak to přece není tak moc od sebe ne? Myslíš že v den narozenin se o půlnoci prostě něco stane?
V lednu mi bylo 35, staršímu jsou 2 a 2 měsíce a mladšímu 3 měsíce, tak jen směle do toho ![]()
To je teda pekna kr.va doktorka
ja jsem pred mesicem v cerstvych 37 letech porodila chlapecka a mela jsem bezproblemove tehotenstvi a narodil se zdravy a prospiva. A rozhodne nejsem vyjimka. Biologicky jsme stare na tehotenstvi po 26, po 35 se zvysuji rizika, po 40 jeste vice, ale rozhodne to neznamena, ze se to musi stat. 5 mych spoluzacek z gymplu behem posledniho roku porodilo a vsechny maji zdrave deti, jedna dokonce donosila skoro do terminu zdrava dvojcata. Tak nestresuj, prijemne snazeni a at jsi brzo tehotna ![]()
Zkušenost nemám, ale pár kamarádek kolem těch 35 let jo a děti mají
teda jako novorozence.
@esmeralda44
Ahoj. Je mi 35let a cekam sve prvni miminko. Pocali jsme pres IVF. Tehotenstvi je v poradku, citim se skvele. Praci jsem trochu musela omezit, misto 12 hodin pracuji zhruba 8. I ve 40 muzes mit zdrave miminko.
Ach jo tak když už jedno máš a není to tak dávno co jsi otěhotněla, tak co se tak stresuješ? A od těch syndromů jak říkáš se dělá přece genetika, já myslím, že to už fakt takový rozdíl není, když první bylo před dvěma a půl lety
Takový jedna paní povídala, i když doktorka, krom toho předpokládám, že doktorka je tzv. ještě režimová, oni se v tom totiž tady ty baby vyžívají, kdo neměl dítě ve dvaceti je zkrátka jinde, asi si nevšimla že ta doba už je ted trochu jinde. A ne každý má to štěstí potkat ve dvaceti svoji osudovou a pak už jen samé pozitiva a sociální jistoty že? ![]()
A jestli to půjde myslím poznáš taky nee?
Holky prosím poraďte - také plánujeme ještě druhé dítě a také to nestihneme dřív, než mi odzvoní 35..
Jaké vyšetření nebo co vše nad rámec toho, co se dělá do 35 let, lékaři dělají, pokud je těhotné 35 a výše let? Děkuji
To je blbost, já ve 35 otěhotněla na první pokus a první
.Moje ségra rodila ve 40 a taky žádný problém nebyl, ani jedna jsme nemusely na plodovku ![]()
@esmeralda44 Proč by jsi měla být stará
. Mě je 38let (teda v říjnu mi už bude 39
) a za 14dní máme termín. S přítelem jsme se rozhodli a do roka jsem otěhotněla přirozeně. Možná kdyby nebyl tak často na cestách a nemíjeli jsme se občas doma tak by se nám zadařilo třeba i dříve. Doma máš jedno dítko a když chcete druhé tak proč nad tím tolika hloubáš. Jsou i starší prvorodičky a děti mají zdravé krásné
. Nehledej v tom vědu. Držím palečky ![]()
@esmeralda44 Prosímtě 35 let není žádná tragédie… já jsem otěhotněla ve 37 letech, po půl roce snažení a to jsem asi 10 let brala antikoncepci, těhotenství naprosto bez problému, až do sedmého měsice jsem chodila do práce. Všechna vyšetření v pořádku. Teď už jenom čekám na porod. Mám ve svém okolí pět maminek, které rodily ve věku 35-39 let a zajímavé, že všechny zvládají v pohodě, neměli problém otěhotnět, neměli rizikové těhotenství… ![]()
@Evulina delat memusi nic, ale tlak bude na genetiku. Zalezi na lekari ale hodne tlaci do amniocentezy
![]()
@esmeralda44 Moje sestra rodila třetí dítě v 36 letech a čtvrtý prcek se jí má narodit v 38 letech a všechno úplně v pohodě
. Neboj se toho
.
Bože, někteří doktoři jsou někdy fakt na zralý ránu
. Spíš to vypadá, že nějaký ten syndrom má sama ta dr., co tohle řekla.
Jasný, riziko tu je vždycky, ale to je tady ať ti je 20 nebo 35…
Já rodila první v 37 a malý je zdravej jako řípa. Spíš mám kolem sebe pár mladších mamin, co mají s dětmi od malička pořád nějaký problém a to je měli o hodně dřív.
Prostě takhle. Záleží jen na tobě. Pokud se na to cítíš, jsi zdravotně v pořádku, jdi do toho a na nějaký takový řeči se z vysoka vy… ![]()