Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
V klidu, cekam prvni a je mi 39 a nakonec prirozene… Drzim palce, to bude v pohode, jdi do toho!
Asi co doktor to jiný názor. Mě teda ještě není tolik, ale v mém okolí je snad každá druhá co má přes 30 a je těhotná nebo má malé mimčo. 35 mi nepříjde moc na miminko. Kdyby ti bylo 40 nebo víc, tak neřeknu, takové kecy by si měli doktoři odpustit.
@Evulina píše:
Holky prosím poraďte - také plánujeme ještě druhé dítě a také to nestihneme dřív, než mi odzvoní 35..
Jaké vyšetření nebo co vše nad rámec toho, co se dělá do 35 let, lékaři dělají, pokud je těhotné 35 a výše let? Děkuji
Zatim mi delali geneticke testy a kombinovany NT screening v prvnim trimestru. Zitra jdu k doktorkce a za 14dni me cekaji nejake dalsi testy. To budu ve 22tt.
Za cca 2 týdny mi bude 40 a koncem dubna jsem porodila naprosto zdravého kluka. Těhotenství bez problémů, cítila jsem se líp, než před 10 lety, kdy jsem čekala prvního syna.
@quinny píše:
@Evulina delat memusi nic, ale tlak bude na genetiku. Zalezi na lekari ale hodne tlaci do amniocentezy![]()
No tak to vím, že na tu asi nepůjdu stejně, jen kdyby hrozilo fakt velké riziko podle obou screeningů (mnohem větší váhu dávám tomu prvotrimestriálnímu). Hnali mě tam i u dcerky (první screening ok, druhý blbý, ale já tomu druhému prostě moc nevěřím, vychází to často blbě), ale odmítla to (riziko Downa 1:30). Rozhodli jsme se s mužem nechat si i dítě s Downem. No a máme zdravou krásnou holčičku. Naproti tomu znám ženu, které amnio vyšlo dobře a má postižené dítě..
Jinak tedy nic jiného navíc?
@esmeralda44 píše:
Ahoj holky, ted mi bylo 35 let, mám už jedno dítě, 2,5 roku a chtěla bych druhé, jen se bojím, že, když je mi už 35 let, tak že to tak lehko nepůjde, máte někdo zkušenosti s otěhotněním v 35 letech? prý jedna doktorka známé řekla, že včera už bylo pozdě, když je jí už 35 let, že pak dítě má nějaké ty syndromy atd.ted jsu z tho uplně v depresi
Ale hov.no.
Proč by to nešlo? Jsi snad už v přechodu, nebo co? ![]()
@Alušáček píše:
@esmeralda44 Prosímtě 35 let není žádná tragédie… já jsem otěhotněla ve 37 letech, po půl roce snažení a to jsem asi 10 let brala antikoncepci, těhotenství naprosto bez problému, až do sedmého měsice jsem chodila do práce. Všechna vyšetření v pořádku. Teď už jenom čekám na porod. Mám ve svém okolí pět maminek, které rodily ve věku 35-39 let a zajímavé, že všechny zvládají v pohodě, neměli problém otěhotnět, neměli rizikové těhotenství…
Skoro to vypada, ze my starsi matky prenechavame rizikove tehotenstvi tem mladsim ![]()
Otěhotněla jsem ve 38, na první pokus, dcera je zdravá, na plodovku jsem nechtěla. Výsledky všech testů byly O. K.
@esmeralda44 píše:
Ahoj holky, ted mi bylo 35 let, mám už jedno dítě, 2,5 roku a chtěla bych druhé, jen se bojím, že, když je mi už 35 let, tak že to tak lehko nepůjde, máte někdo zkušenosti s otěhotněním v 35 letech? prý jedna doktorka známé řekla, že včera už bylo pozdě, když je jí už 35 let, že pak dítě má nějaké ty syndromy atd.ted jsu z tho uplně v depresi
Jinak za to, jak se nyní cítíš, ty nemůžeš, vyděsila tě ta doktorka, fakt někdy to je na palici co dokáží vypustit z pusy takovéhle hlavy študované.. ![]()
Chápu, že kolem sebe lékaři často vidí právě jen ty špatné případy, protože se jimi profesně zabývají, ale nemůžou přeci tím vším takhle strašit a říkat to stylem, že to hrozí každému
![]()
Buď v klidu a hurá do toho ![]()
A neboj se, že to nepůjde, prostě buď přesvědčená, že to půjde a ono to půjde. Důvěřuj své ženskosti a šikovnosti partnera ![]()
Příspěvek upraven 04.08.14 v 20:39
@esmeralda44 Já rodila druhé 3 měsíce před 38. rokem a je to zdravá krásná holčička. Screening mi vyšel líp než u prvního, který se mi narodil ve 33 letech.
Jinak co se týče těhotnění. Jednou bylo ZT, otěhotněla jsem na 1. pokus a dcera se povedla po 2 měs. snažení
a to první syn nám trval půl roku.
Příspěvek upraven 04.08.14 v 20:36
@Claire00 píše:
Skoro to vypada, ze my starsi matky prenechavame rizikove tehotenstvi tem mladsim
Taky mi to tak někdy příjde, když čtu ty diskuze. Asi toho více vydržíme ![]()
@Claire00 píše:
Skoro to vypada, ze my starsi matky prenechavame rizikove tehotenstvi tem mladsim
Možná z toho mladší mají větší nervy ne? A psychosomatika dokáže divy.. ![]()
@Evulina píše:
Holky prosím poraďte - také plánujeme ještě druhé dítě a také to nestihneme dřív, než mi odzvoní 35..
Jaké vyšetření nebo co vše nad rámec toho, co se dělá do 35 let, lékaři dělají, pokud je těhotné 35 a výše let? Děkuji
Všechny posílají na genetiku a doporučují amniocentézu.
@Evulina píše:
navíc oproti předchozímu těhotenství mě poslali akorát na genetiku na konzultaci, tam mi dr řekl, že všechny výsledky jsou v normě, takže není co řešit a akorát udělala podrobný ultrazvuk, toť vše, jinak to bylo stejné jako ve 33 ![]()
@Evulina muj novy doktor mi rekl, ze ted uz i genetici odstupuji od toho tlaceni na amnio. Mne bylo v lednu 35, otehotnela jsem v unoru. Takze na Genetice pred prvotrimestralnim screeningem byla povinna geneticka konzultace, kde profesor kreslil genetickou mapu z informaci o rodinne anamneze (vek umrti a pricina rodicu, jejich sourozencu, deti tech sourozencu apod.) Vyhodnotil, ze riziko je nizke a rekl, ze pokud vysledky screeningu budou v norme, amnio by nedoporucoval, ale zalezi na nas. I muj doktor koukajic na vysledky rekl, ze jsou v norme, ale jestli i presto se rozhodnu pro amnio, tak mam cas do toho a toho tydne. Opravdu zadny natlak. Jo, a na te Genetice jsme byli i se skoro triletym vzorkem ![]()