Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky!
Tak jsem si před několika dny potvrdila těhotenství.. Bylo to neplánovaně, naší metodou (dnes již vím, že ne zcela spolehlivou) bylo počítání plodných a neplodných dnů. Teď mám ale pocit, že to nemůžu zvládnout! Vůbec nevím, co od dítěte očekávat?! Připadám si ve 24 letech hrozně mladá.. i když v době porodu by mi mělo být 25. Do toho mám před sebou poslední rok na velice náročné VŠ. Byla některá z vás v podobné situaci? V kolika letech jste měly miminka vy?
Já měla miminko po prváku na VŠ. Na rok jsem přerušila a potom studovala trochu pomaleji, ale tak, aby mi vycházely kredity. Teď končím páťák a čekáme druhé. Na kdy ti vychází termín? Zimní semestr asi ještě stihneš a potom už je jen zkrácený, diplomka a státnice, ne?
Myslím, že bys to mohla v pohodě dát, pokud budeš mít oporu v rodině a babičky ti miminko třeba povozí, když budeš na přednášce nebo ve škole. Při nejhorším se dá přerušit, ale to bych asi nedělala. Spíš zkusit toho stihnout co nejvíc, než se miminko narodí.
Držím pěsti.
ahoj,mam 25 rokov a doma 9 dnoveho chlapceka
, musela som prerusit studium, dala som si na rok odklad, chyba mi jeden semester a statnice k titulu inziniera ![]()
do takeho siesteho mesiaca som skolu zvladala v pohode, potom som si radsej dala ten odklad a vychutnavala si tehotenstvo, vsak skola mi nikde neutecie ![]()
dufam, ze ten posledny semester zvladnem aj s malym, to by mal mat takmer rok. chcela by som pokracovat v dennom studiu.
ak mas babky, ktore Ti budu moct maleho postrazit, tak podla mna sa to zvladnut da. ale bez odkladu to asi nepojde ![]()
Ahojky, já měla prvního prcka v čerstvejch 22 a dodělávala jsem těhotná Bc. , Ing. studium jsme začli, ale pak přerušili, kvůli financím a tak…
První semestr se dal v pohodě (malej byl zářijovej, první měsíce jen jedl a spal), horší to bylo, když se začal hejbat - druhej semestr jsme s manželem vypustili…
Vzhledem k druhýmu těhu se z přerušení stane asi ukončení
(druhýho prcka budu mít v čerstvých 24) a tak za rok bych si chtěla vysokou dodělat, ale už jinej obor (náš má kombinovaný dělaný tak, že cvika jsou s denníma studentama a to se moc zvládat nedá, jediná „výhoda“ jsou nepovinný přednášky - kam ale nemusí ani denní studenti
). Ale já nikdy nebyla moc studijní typ, nedokázala jsem si věci dobřw zorganizovat, všechno pro mě bylo důležitější než škola, což bez mimča šlo, nebyl problém na učení pak na dva, tři dny sednout a všechno se doučit a doděla protokoly atd. , ale s malým to takhle udělat nešlo a to mi „zlomilo vaz“ ta neschopnost dělat věci průběžně během semestru… ![]()
Určitě to zvládneš.
Tyhle obavy má každá matka. Já státnicovala měsíc před porodem a doma byly další 4 děti … rodina mi hodně pomáhala. Ale dalo se to. ![]()
jaaj, este by som dodala, ze som prerusila studium aj kvoli hroziacej preeklampsii, takze keby som nemala tento problem, tak by som mozno zvladla aj letny semester ![]()
ahojky,je mi 24,v rijnu 25.a mam skoro tritydenniho rostaka,jelikoz miporod vychazel takhle mam tedy od unora do unora prerusenou skolu,narok to bude malemu deset mesicu az nastoupim zpet.
To zvládneš, neboj nic. Mě se malá narodila v 21, ve 24 syn a studuju teď 2 rokem na Bc. A dá se. A sama za sebe můžu říct, díky Bohu za školu, alespoň je nějaké vzrůšo:-)) Tak si užívej těhotenství:-)
Ahoj
ja otehotnela jeste v 19… za par tydnu termin. ted je mi 20 a dalkove dodelavam SS a pak chci i s prcekm prubnout VS, neboj se niceho zvvladnout se to da a pak zjistis,ze to miminko je to nej co te mohlo potkat
znam spousty holek co dodelavaji VS v tehu nebo s mimcem a zvladaji to, drzim palce
![]()
Měla jsem to skoro na chlup jak zakladatelka. V této chvíli čekám na obhajobu a na druhého prcka ![]()
Zvládnout se to dá. Nepřerušovala jsem, protože jsem měla všechno hotovo. Chyběly mi dvě zkoušky a státnice. Ty zkoušky jsem dala v klidu, ale u státnic jsem si sáhla totálně na dno. TeĎ je malému rok a půl a udělat pár drobných úpraviček na DP je docela problém. Rozhodně to nevzdávej, co ti taky zbývá, že
Raduj se z děťátka, škola nějak bude. Podle mě je to těžký a rozhodně bych nedoporučila nikomu začínat VŠ s malym dítkem, protože vidím jak je mi líto každé chvíle, kterou nemůžu věnovat jemu, děti jsou malé jen jednou, ale „zvládnout“ se to dá, jen mě se mění priority, ale necouvla bych ![]()
Asi takhle. Předně gratuluji k těhotenství ![]()
Nikdo ti tu neřekne, jestli to zvládneš nebo ne.. Ono hodně záleží na miminku, jaké bude. Může být hodňoučké a spavé, ale také může být náročné a uplakané. Tím tě nechci strašit
Hodně záleží na tom, jestli máš ochotnou maminku nebo tchýni, která ti bude hlídat, když budeš ve škole nebo budeš pokračovat dálkově.
Já jsem měla miminko až dva roky po skončení VŠ, takže ti moc radit nemohu. Za těch 6 let na vejšce jsem tam viděla jen jednu těhotnou studentku ![]()
Ale píšeš, že máš před sebou poslední rok, což nejspíš znamená diplomku a státnice.. Osobně bych nepřerušovala, ono malinké miminko ti (většinou) hodně spí přes den, budeš mít čas se učit.. S batoletem, které ti zamhouří oči na hodku přes poledne, je to složitější.
Každopádně hodně štěstí
![]()
Ahoj,
já měla 1. dítko, tak jak budeš mít ty 24/25let. Dítě jsem plánovali - trochu urychleně kvůli zdr. problémům, bydlení jsme neměli úplně nachystané, před svatbou.
Nemůžu říct, že bych si na dítě připadala moc mladá. Ono je to spíš o tom, že 1. dítě je vždy s takovou nejistotou, nevíš přesně do čeho jdeš - to má asi každý
A i když je to neplánované, máš celých 9.měsíců na to, se stím poprat a připravit - jde to postupně jako vše kolem, takže to jde a věřím, že i stím studiem to dopadne dobře ![]()
proč ne? všechno se dá zvládnout…
z hlediska fyziologie je to nejlepší období v životě ženy pro těhotenství a porod zdravého dítěte - akorát v dnešní době to všechny z praktických důvodů odkládáme…
ale lepší pohodově a zdravě ve 24 když už tomu osud tak chtěl, než po 35 řešit neplodnost
a takový ten pocit, že to nemůžeš zvládnout má skoro každá ženská, která je poprvé těhotná, na věku skoro nezáleží - jsi inteliigentní, tak si uvědomuješ všechnu tu zodpovědnost…
jsi už rozumná a školu lze řešit - naprosto v klídku můžeš studovat školu celou dobu těhotenství - a to co bys už pak nezvládla můžeš řešit třeba přerušením…ale myslím že by to dala…Studovalo se mnou hodně těhotných i maminek - dá se to…
Hodně štěstí a držím palce ![]()
Ahoj, me je 23let a cekam v cervnu prvniho mimiska
a studuju 2.rocnik VS!!! Zkousky dodelam srpen/zari,protoze ted to uz moc nezvladam ze zdravotnich duvodu!!! Pak prejdu na dalkove studium! Jestli to zvladnes to ti nikdo nerekne, to poznas sama! Hlavne se snaz moc nestresovat a bud v poho,miminko to vsechno proziva s tebou:-) Hodne stesti ![]()
yasmine: Ahoj:)já jsem na tom podobně, v prváku na právech, 11 týdnů těhotná.. byl to sakra šok, ale na miminko se moc těším, ikdyž to bude obrovská komplikace. Co na to u tebe říká přítel, rodina, atd.? samozřejmě to je jen tvoje věc, ale postoj blízkejch je v tom taky hodne dulezitej, neumim si predstavit, ze by rodice a pritel byli proti a ja byla na miminko uplne sama.. a na jaké jsi skole, jestli se muzu zeptat?
Přeju hodne stesti:)