Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Ergoterapie je ti na ADHD úplně k ničemu. Školní psycholog není na všech školách a i kdyby byl, těžko by mávl kouzelnou hůlkou a poruchu pozornosti odčaroval, aby třeba tento chlapeček vnímal, kam čůrá. Nebo myslíš, že bude s dětmi chodit močit?
Dcera nemá výchovné problémy, má poruchu pozornosti. Až začne lhát nebo kouřit, klidně s ní do SVP půjdu, ale teď opravdu nevím, co by tam dělala.
Státní škola s menším kolektivem v okolí není. A ani církevní.
Rybího oleje dcera od dětství vypila tolik, že se divím, že jí z toho nenarostly ploutve. K tomu bere ještě dlouhodobě vit. B, hořčík a vit. C a opět, poruchu pozornosti to nevyléčí.
Pořád si myslím, že největší obětí jsem já, když jí budu muset naučit číst a psát doma, protože ve standardní třídě nemá šanci vnímat výuku. A jestli u toho bude mít problémy i škola nebo rodiče ostatních dětí, tak ať doporučí přesun jinam. Ale ono není kam. Takže.. stát kašle na mě (i s těmi doktory), já kašlu na to, co dělá mé dítě ve škole. Samozřejmě pokud někomu nesní svačinu a nebude ubližovat úmyslně.
Doporučíš mi hořčík pro dítě?
@Anonymní píše:
Ergoterapie je ti na ADHD úplně k ničemu. Školní psycholog není na všech školách a i kdyby byl, těžko by mávl kouzelnou hůlkou a poruchu pozornosti odčaroval, aby třeba tento chlapeček vnímal, kam čůrá. Nebo myslíš, že bude s dětmi chodit močit?
Dcera nemá výchovné problémy, má poruchu pozornosti. Až začne lhát nebo kouřit, klidně s ní do SVP půjdu, ale teď opravdu nevím, co by tam dělala.
Rybího oleje dcera od dětství vypila tolik, že se divím, že jí z toho nenarostly ploutve. K tomu bere ještě dlouhodobě vit. B, hořčík a vit. C a opět, poruchu pozornosti to nevyléčí.
Pořád si myslím, že největší obětí jsem já, když jí budu muset naučit číst a psát doma, protože ve standardní třídě nemá šanci vnímat výuku. A jestli u toho bude mít problémy i škola nebo rodiče ostatních dětí, tak ať doporučí přesun jinam. Ale ono není kam. Takže.. stát kašle na mě (i s těmi doktory), já kašlu na to, co dělá mé dítě ve škole. Samozřejmě pokud někomu nesní svačinu a nebude ubližovat úmyslně.
Ted jsem se zasmála s tou svačinou. Moje dcera je učitelka, pedagog zaměřený na děti s poruchou pozornosti. Dítě s ADHD se jí opravdu vloupalo do skřínky a snědlo svačinu. Dítěti napsala poznámku, vyděšená maminka přiběhla s domácím koláčem a omluvou a vše odpuštěno. Ty děti opravdu někdy tropí věci, z kterých zůstává rozum stát, ale nemohou za to.Co by si pomohla, kdyby dělala povyk vlastně pro nic
Příště už se to nestalo.
@Elenelous píše:
Zdravím,
Mám kluka v 1.třídě, spolužák s veeeelmi silným adhd ho schválně pocural na záchodě (měl mokrou celou nohavice od zhora dolu). Škola s tím hajzlem nic neumíte, navíc je tu “inkluze”.
Syn s nim má dlouhodobě problémy, furt mu ublíží, ale tohle byl už extrém.
Skola to vyřešila tak, ze budou chodit na záchod jindy:jeden je o přestávce, druhy - v hodině. No úplně výsměch! Kam a na koho byste doporučili obrátit, pls
Tak to vezmi do svých rukou. Moje známá měla takhle šikanovaného syna. Žák také s údajně nějakou poruchou, kolem kterého chodila škola po špičkách, mu sebral peníze, bral mu svačinu a bil ho. Ve škole se to nijak neřešilo. Takže jednou si na tohoto žáka počkal tatínek šikanovaného kluka a pádně mu to vysvětlil, co se mu stane, když bude jeho syna pořád otravovat. A tomu kluk najednou rozuměl a od té doby měl šikanovaný od něho pokoj. Jinak ti nezbývá, než si stěžovat na všechny strany, ředitel školy, školní inspekce, školský odbor místního úřadu, na policii, rodičům toho žáka.
@Elenelous píše:
Zdravím,
Mám kluka v 1.třídě, spolužák s veeeelmi silným adhd ho schválně pocural na záchodě (měl mokrou celou nohavice od zhora dolu). Škola s tím hajzlem nic neumíte, navíc je tu “inkluze”.
Syn s nim má dlouhodobě problémy, furt mu ublíží, ale tohle byl už extrém.
Skola to vyřešila tak, ze budou chodit na záchod jindy:jeden je o přestávce, druhy - v hodině. No úplně výsměch! Kam a na koho byste doporučili obrátit, pls
Mají ve škole psycholožku nebo výchovnou poradkyni či speciálního pedagoga? Obrátit se přímo na ně. Více tlačit na vedení školy, aby se více věnovala prevenci šikany. U dcer ve škole probíhaly různé externí programy pro děti právě v rámci prevence šikany. Děti se učily spolupracovat a pro všechny to byl přínos. Pak z toho by právě mohly vyplynout nějaké možné střety a nesoulad mezi spolužáky, a na to by se dalo zaměřit. Když se začne hned v první třídě, tak se s tím dá hodně udělat. Dost lidí to bagatelizuje a pak ty následky jsou nedozírné. Podle toho se pozná kvalitní škola, že nezavírá oči před problémy.
@Králičice píše:
Mám taky prvňáčka a první pololetí tam měli kluka, který byl nezvladatelný - i zkušená učitelka už chtěla jít do předčasného důchodu, volala se policie, jednou záchranka a rodiče si prý nedali říct. Nakonec nevím kam, ale odešel.. Nicméně syn má znechucenou školu a velmi těžko se to napravuje.Já bych zatlačila na vedení, že takto prostě ne a poohlídla se po jiné škole..
Panejo, takových složek, to muselo být peklo ![]()
Tipuju, že še do nějaké zvláštní (speciální) školy.
Mám kamarádku učitelku, tak od ní občas o takových dětech slýchám. Je z toho vždycky psychicky nadranc ![]()
@Kníže Ignor píše:
Požádala bych třídní učitelku, aby zprostředkovala schůzku s rodiči toho druhého dítěte. Situaci bych probrala i s dalšími učiteli, kteří tu třídu mají (asistentka, vychovatelka). ADHD není omluva pro šikanu.
POkud je škola alespon trochu rozumná a rozumí problematice šikany, tak rozhodně nezprostředkuje jako řešení přímou konfrontaci rodičů oběti a agresora.
Každopádně, obrátila bych se na výchovného poradce a vzhledem tomu, že asi nebude dostatečně zkušený a kompetentní v problematice, požádala bych, aby zajistil intervenci přímo od profesionálů, kteří se školní šikaně věnují. Bude třeba individuální práce s obětí, agresorem i s celou třídou jako kolektivem.
@Da12 píše:
Tak to vezmi do svých rukou. Moje známá měla takhle šikanovaného syna. Žák také s údajně nějakou poruchou, kolem kterého chodila škola po špičkách, mu sebral peníze, bral mu svačinu a bil ho. Ve škole se to nijak neřešilo. Takže jednou si na tohoto žáka počkal tatínek šikanovaného kluka a pádně mu to vysvětlil, co se mu stane, když bude jeho syna pořád otravovat. A tomu kluk najednou rozuměl a od té doby měl šikanovaný od něho pokoj.
což možná pomůže tobě, nicméně to nevyřeší ten problém. todle nemá jednoduché příčiny, takže ani jednoduché řešení. To dítě v tom bude pokračovat dál. Jen možná na někom jin=m a více skrytě.
@Lama Lama píše:
POkud je škola alespon trochu rozumná a rozumí problematice šikany, tak rozhodně nezprostředkuje jako řešení přímou konfrontaci rodičů oběti a agresora.
Každopádně, obrátila bych se na výchovného poradce a vzhledem tomu, že asi nebude dostatečně zkušený a kompetentní v problematice, požádala bych, aby zajistil intervenci přímo od profesionálů, kteří se školní šikaně věnují. Bude třeba individuální práce s obětí, agresorem i s celou třídou jako kolektivem.
Jj, máš úplnou pravdu, nesmějí být konfrontováni.
Ale myslím si, že v případě situace zakladatelky o žádnou šikanu jít nemusí a pravděpodobně nejde.
@Elenelous píše:
Jestli je zařazen do normální skoly tak ano, má chapat
A to vám řekl kdo? Dneska můžete mít v inkluzi i děcko s těžkým MP, které nerozezná den a noc. Žádná intelektuální omezení pro zařazení žáků do spádové ZŠ už nejsou.
@boball píše:
Ted jsem se zasmála s tou svačinou. Moje dcera je učitelka, pedagog zaměřený na děti s poruchou pozornosti. Dítě s ADHD se jí opravdu vloupalo do skřínky a snědlo svačinu. Dítěti napsala poznámku, vyděšená maminka přiběhla s domácím koláčem a omluvou a vše odpuštěno. Ty děti opravdu někdy tropí věci, z kterých zůstává rozum stát, ale nemohou za to.Co by si pomohla, kdyby dělala povyk vlastně pro nicPříště už se to nestalo.
Problémy s ujídáním cizích svačin a zmocňování se cizího jídla i na talíři v jídelně řešíme na paragrafové škole napříč všemi třídami. Některé děti mají jídlo jako náhradní zdroj uspokojení a jsou schopny pro ně udělat cokoliv.
@1Pears1 píše:
Problémy s ujídáním cizích svačin a zmocňování se cizího jídla i na talíři v jídelně řešíme na paragrafové škole napříč všemi třídami. Některé děti mají jídlo jako náhradní zdroj uspokojení a jsou schopny pro ně udělat cokoliv.
Věřím, není to zřejmě nic příjemného. Mě to přišlo k smíchu, když mi to dcera psala.
Mám také dítě s těžkými Adhd a k tomu přidružené další diagnózy.
S Adhd je to těžké. Půlka společnosti si myslí, že je to jenom výmysl, omluva.
A ani medikace není všespasná. U nás se zatím marně zkouší již několik léků.
Samotná inkluze je kolikrát dobrý způsob, kam může vést samotná rádoby ochrana nějakých práv.
@j.a.n.i1 píše:
Chapu, ze to nastve, ale bylo to fakt schválně? Nezaujalo ho jen neco, ze se proste otocil a cural dal? Vim i o dospelem, kteremu se tohle stalo venku, zaujali ho nejake zvláštní mraky a uz to bylo…
Jako i tak by se samozřejmě mel omluvit, ale zas to vubec nemuselo byt úmyslné.
Nn, ještě se u toho smál.
Teď rodici to ještě pokrývají, přišli s tím, ze na záchodě byla tma (jako ze moje dítě chodí curat ve tmě a ten haj*l se zrovna do hajzlu netrefil)
@lucad77 píše:
A to vám řekl kdo? Dneska můžete mít v inkluzi i děcko s těžkým MP, které nerozezná den a noc. Žádná intelektuální omezení pro zařazení žáků do spádové ZŠ už nejsou.
No to je snad logické. Teď řec ne o iq, o vychove