Dítě - vegetarián?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
29.7.10 22:40

Dítě - vegetarián?

Ahoj všem, ráda bych znala vaše názory na bezmasou stravu u malých dětí. Vždycky jsem byla proti tomu, ale je fakt, že když malá nechce masíčko, tak jí ho nijak nenutím, jsem spíš ráda, že ho nesní tolik. Neumím ale maso pořádně nahrazovat, bála bych se, že nebude mít dostatečný přísun potřebných látek. Taky nejsem příznivcem nahrazování masa sójou, protože jsem někde četla, že obsahuje příliš mnoho estrogenu, což může u holčiček vést k tvorbě cyst a endometróze.

Přidávám dva články k zamyšlení.
http://www.naseinfo.cz/…-vyzivy-deti
 http://www.maminka.cz/…-vegetariani

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3138
29.7.10 22:45

Ahoj,
proč jsi ráda, že sní málo masa? 8-o
já se pohybuju hodně mezi vegetariány a zatím všechy mamky vegetariánky které znám davájí svým malým dětem maso.
Sojové maso připravuje skoro denně ale dítěti bych ho zatím nedala. Má divnou konzistenci a bez ochucení není k jídlu..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
94
30.7.10 00:21

Ahoj,

tak já jsem vegetariánka (vejce a mléčné výrobky jím)od mala a moje čtyřletá holčička od narození :-) Pohybuji se dost mezi maminkami vegetariánkami a žádná z mého okolí svému dítěti maso nedává. Tolik z jiného pohledu :wink: Sojové maso máme jen občas, spíš vařím jiná rostlinná masa nebo luštěniny. Do polévek a jídel přidávám mořské řasy, pšeničné klíčky, jíme dost slunečnicových a dýňových semínek. Teď už je malá rozkouše, ale dříve jsem je rozmixovala nebo rozdrtila ve hmoždíři.
Kdyby Tě zajímalo jak si ohlídat vitamíny a minerální látky tak dobře je to rozepsáno i tady, stačí rozkliknout konkrétní vitamín nebo minerál.
http://www.vegetarian.cz/…itaminy.html
 http://www.vegetarian.cz/uvodmin.html

O mořských řasách a dalších potravinách je pěkné čtení na: http://www.roposoft.com/…iny/rasy.php

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21972
30.7.10 08:07

Ono už, myslím, bylo prokázáno, že vegetariánství vedené rozumným způsobem dítěti nezpůsobuje problémy.

Co prý není vhodné, je veganská strava, ta je pro děti nevyrovnaná a nedostávaly by všechno, co potřebují…

Takže bych malé prostě dávala to, co jíš sama - a pokud maso občas sní, nemáš co řešit… :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21
30.7.10 13:46

Ja myslim, ze do tech 4-5 ti let je maso velmi dulezite, obsahuje zivocisne tuky a bilkoviny, potrebne ke spravnemu vyvoji ditete. Ale nevim, zda se zivocisne tuky a bilkoviny daji nahradit necim jinym.....

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24.8.10 13:41

Diky, holky, aspon vidim, ze je to uz dneska docela prijimana vec, no svoji male budu maso davat, ale nebudu ji ho nutit, kdyz si vzpomenu na svoje detstvi, jak nas ve skolni jidelne kolikrat nutili dojidat to tlusty hovezi plny klizek se slovy, ze musime jist, je to zdravy… (jak me se tenkrat zvedal kybl… :-? )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
193
25.3.16 21:49

Dítě vegetarián - co s tim?

Dcera (8 let) se dnes rozhodla, že nechce jist maso - protoze ji je lito zviratek. :roll:… Už od narození to není žádný jedlik. Nejraději by snad zila ze vzduchu… :cert:… Dnes ale rekla, že maso jist nebude. Nevim jak s tim nalozit. Beru když nechce hovezi, protoze ji nechutna. Ale do ted normalne řízky a ryby jedla. Mám to brát jako další epizodu jejího vzdoru? Nebo že opravdu nechce maso jist… Dokážu se vcítit, nechci byt necitelna. Sama jsem jako mala puberťačka nejedla nic co melo jmeno - to bylo ale z presvedceni. Mastne a tucne jsem nejedla a nejim, protoze je mi po tom spatne…
Nechci ji do něčeho nutit. Ale opravdu nemám chuť a čas připravovat pro každého jiný obed… Jak to resit? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2839
25.3.16 21:53

@Daphnei ahoj, ja jsem vegetarian od narozeni, vzdy jsem maso odmitala, postavila si hlavu, rodice to nejdriv zkouseli zmenit a donutit me maso jist, ale kdyz to nezabiralo, tak prestali..jak se varilo..no mama mi pripravovala jine obedy, casto varila dve jidla, ani nemusim psat, jak ji to strasne vadilo, ale bylo to u nas jedine reseni, jinak bych byla hladna

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
25.3.16 22:10

Tak naše pětiletá dcerka se před časem rozhodla, že maso jíst nebude, že jí nechutná. Popravdě v tom nevidím žádnou tragédii, maso jíme málo i jako rodina. Když jsem byla těhotná, nejedla jsem ho vůbec, neměla jsem na něj chuť - a navzdory různým věděckým teoriím máme naprosto zdravé děti.
Takže u nás s jídelníčkem problémy nejsou, stejně převládají jídla zeleninová a přílohy a to vše normálně jí. Jí i sýry a další mléčné výroky, luštěniny taky, tofu…Je to zdravá a šikovná holka, nemám důvod se toho bát :think:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2839
25.3.16 22:12

@pe-terka vubec se toho neboj, ja v zivote nemela v puse rizek, jsem dospela s detmi a zdrava jako ripa :-) to jsou jen povery, nezaklada se to na pravde

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2299
25.3.16 22:15

@Daphnei Náš maso taky moc nemusí, řeším to buď vajíčkem nebo dám jen přílohu a zeleninu na oběd a bílkoviny dodám v jiné formě ke svačině. Dvě jídla bych taky nevařila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
25.3.16 22:16
@lauraka píše:
@pe-terka vubec se toho neboj, ja v zivote nemela v puse rizek, jsem dospela s detmi a zdrava jako ripa :-) to jsou jen povery, nezaklada se to na pravde

jj, však já se nebojím. Maso jíme málo i celkově, tak jednou dvakrát týdně, aby chlapi moc nebrblali…Naučila jsem rodinu na zeleninu, různý saláty, brambory a těstoviny na X způsobů, taky domácí buchty milujou…A musím zaťukat, že děti bývají oproti ostatním málo nemocní…Myslím, že je to i zdravým jídelníčkem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
25.3.16 22:18

@Akivasha @Akivasha jo, vajíčka jsou u nás taky oblíbená…Kupuju domácí, takže mám čistý svědomí :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5896
26.3.16 00:43

Nečetla jsem všechny příspěvky, ale já maso nejím cca od 4 let, v podstatě jsem skoro nezačala. Jsem jediná v rodině, nikdo mě do toho nenutil, právě naopak. Pamatuju si, jak jsem zvracela nebo hladověla, když mi cpali maso, než ho dojím. Naštěstí okolo 12 let to došlo i těm posledním, že když mě 8 let nezlomili…nejde u mě o přesvědčení, ale o to, že mi to bytostně nechutná a je mi z toho opravdu zle. Bude mi 27 a moje tělo teď už na maso reaguje téměř alergicky (prý už ho neumí trávit). Když jsem v těhotenství dostala chuť, tak jsem měla radost a za pár hodin už mě přítel vezl na pohotovost s šílenými nevolnostmi a krvácivým průjmem :-/.

Jsem ale vegetarián toho typu, že mi nevadí omáčky (pokud v tom je jiná chuť, jak tam cítím maso, nedám to), maso pro přítele připravuji a nečekám, že mě okolí bude v tomto směru obletovat. Školní jídelnou jsem prošla normálně, jedla jsem to, co mi nevadilo. Jak se ale ukázalo, tak jsem kvůli tomu podpořila rodinnou záležitost s tloustnutím. Ono jedení samotných příloh není moc dobré.

Takže teď jím taky v jídelně a zbytek dne si hlídám bílkoviny a doháním (mléčné výrobky, vejce, tofu, luštěniny..), železo si nechám jednou za čas vzít u doktora (nikdy nebyl problém) a zobu rybí tuk v kapslích (našla jsem 1 značku, kterou v sobě udržím). S touto kombinací neměli doktoři problém ani v těhotenství (i když nedopadlo dobře… :,( ).

Tak já bych asi nenutila přes sílu, ale nabízela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7974
26.3.16 00:57

@Daphnei Syn jí maso jen výjimečně. Prostě to nikdy nejedl. Normálně vyfasuje, co máme, mínus maso. Kde je brkaše a spol, je ochotný dát si vejce. Nemá problémy s omáčkama, ve kterých maso pobývalo. Jenom v závislosti na tom, jak moc velká vegetariánka se rozhodne být, je dobré hlídat, aby tělo mělo všechny živiny. Takže klasika B12, Déčko, železo, zinek, jód, některé ty mastné kyseliny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí