Dítě - vegetarián?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
No nevím, ale přeci jenom je to dítě, je ve vývinu. Myslím, že by měla jíst aspon ryby.Asi bych se poradila s lékařem. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@nostress A co s tím chcete dělat, když nechce? Mým rodičům doktoři doporučili maso do jídla rozmixovat. Skončilo to tak, že jsem přestala doma jíst a rvala se nákupy z večerky a nevěřila jim, že už mi to tam mixovat nebudou…
Ještě jsem slyšela teorii, že malým dětem vadí kupované maso. Že dospělí si postupem času „zvykli“, že to maso je napíchané kde čím, ale malým dětem se to hnusí. Zkuste u těchto dětí ještě splašit někde něco z domácího chovu. U tety to tak fungovalo, když dvouletý bratránek začal hlásit: „Maso ne…“, tak babička padala do mdlob (u mě se s tím nesmířila nikdy), trochu jsem tetu ťukla a říkala, že fakt domácí jedl v pohodě a pak přešli i na kupované.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Daphnei Dvě jídla bych nevařila. Takže zařadit do rodinné stravy všeobecně víc luštěnin, mléčných výrobků, vejce, případně tofu.
Vývarovou polívku a omáčku se základem z vývaru bys jí „propašovala“?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jdu se poradit. Máme doma 3,5letého vegetariána. Maso nepozře, protože mu je líto zvířátek. Zatím mu nevadí šunka, párek a klobásy, protože mu nedochází, že to je maso + zvládá, když je třeba maso v omáčce rozvařené, případně vývary a klasické omáčky. Informuju ho, že tam má maso, on ho nevidí, tak to sní. Minulý víkend jedl ty hotovky pro batolata - dovezla to kamarádka jejímu dítěti, to to nechtělo a on to zblajzl jako nic
.
Mně to nevadí, klidně se přizpůsobím a prostě vařím tak, aby nemusel maso. Zatím trochu tápu v receptech, ale to se časem určitě zlepší (pokud znáte kuchařky nebo nějaké webovky, tak se ráda přiučím), ale štve mě širší rodina, která synovi vědomě lže a citově vydírá. Hlavně to graduje při společných obědech, kdy se vlastně nic jiného neřeší.
Poradíte někdo nějaké recepty, které by byly vhodné v kombinaci pro masožravce i vegetariány a hlavně aby nebylo moc poznat, že v tom není maso? Případně aby masá a bezmasá varianta vypadala podobně. Znám jen sojový guláš, ale soju dávat nechci, nepřijde mi vhodná.
- Citovat
- Upravit
Tady jsou vegetariánské recepty a všelijáké zeleninové recepty, myslím, že výběr je pestrý
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Snažila bych se to maso tam nějak vtěsnat, jak píšeš. Takové malé dítě to opravdu potřebuje, po pubertě ať si každý jí jak chce, ale teď potřebuje vystavět kvalitní základ. Nečetla jsem všechny příspěvky, tak nevím jak jí ryby - ty se nedají moc zakamuflovat, ta vůně je dost specifická
jen pozor na sóju, je tam strašně moc estrogenu a opravdu to dělá problémy - nejen holkám, klukům to taky moc nesvědčí, nechcem z nich holky, žejo.
No někde na ten nápad to dítě muselo přijít - začala bych řešit problém tam, třeba se domluvíte na nějakém kompromisu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
V podstate cokoliv se da udelat i vegetarianska varianta se sojovym masem. Ve zdrave vyzive prodavaji sojove karbanatky atp.
Vyborna je treba zapecena zelenina s tofu a smetanou, kuskus se zeleninou a tofu.
Ja jsem take skorovegetarian od 3 let (bylo mi lito zviratek), jim jen vinnou klobasu a kure. Kure jsem nejedla take, ale tatka me presvedcil, ze slepice je hloupa, tak mi ji prestalo byt lito. Dnes jsem rada, ze jim aspon to kure. Ke zbytku mam psychicky blok, mozna i z toho, ze me do toho nasi nutili.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zkusila bych ho presvedcit aspon ma ty ryby a kure. U nas se to tatkovi podarilo (i ryby jsem jako mala jedla, ty jsem prestala jist pozdeji). Soja je silny alergen.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Limi123 soju nechci. To jsem psala hned. Nepřijde mi pro dítě vůbec vhodná, ale ty karbanátky jsou dobrý nápad. Ne ze soji, ale z kapusty a k tomu třeba čočku, pohanku…
@VendyKa ryby nejí, protože mu je líto ryb. On to opravdu nedává. Když se ho k tomu snažila babička násilně přesvědčit, tak se rozplakal a stejně to nedal, protože pán zvířátko zabije a to zvířátko to bolí. Přišel na to sám.
- Citovat
- Upravit
Tofu ani soju takhle malýmu dítěti určitě nedávej. Není to pro ně vhodné kvůli estrogenu. Jinak ti moc neporadím, jsem volnomyšlenkář, takže bych to zas až tak nehrotila
Jestli mu chceš do jídla nějak propašovat maso, udělala bych omáčku, ve které bych maso tyčákem rozmixovala.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Limi123 máme doma slepice, chodí je krmit, vybírá vejce, zná kuřátka, chodil je krmit. On ořve i to, že plácnu mouchu
Ryby totéž.
Přesvědčování nepomáhá. Prostě to jíst nebude. Zkoušeli jsme všechno možné. Jak vidí maso, tak to nejí. Raději půjde spát o hladu. Aktuálně čekám, kdy mu dojde, že maso je pořád maso a to i v šunce.
- Citovat
- Upravit
To je krásné, víc takových uvědomělých dětí
Škoda že mu to rodina tak tluče do hlavy, ještě mu udělají blok a časem to maso bude ze strachu jíst
Možná bych přestala přemýšlet nad tím, jak to zamaskovat před ostatníma, ale zapracovala na tom, jak se za své dítě postavit, ostatní by si toto dovolovat neměli. Já takto bojuji se sladkým a babičkama, pořád mu to nutí a chápu, že je velmi těžké si to obhájit. Ale děti to velmi potřebují, vědět, že za nimi maminky stojí. Já bych se pokusila utnout ty řeči.
A co se týče stravy, tak nenahrazujte maso, ale zařaďte potraviny s podobnýma živinama. Hlavně luštěniny a stravu bohatší na bílkoviny. Jestli máte FB, tak se přidejte do vegetariánské skupiny, poradí recepty.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A možná by bylo vhodné se zkusit poradit v poradně zdravé výživy ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já dělám hodně různých variant brokolicovych karbanatku s červenou cockou, kapustovy a podobně, i z kvetaku můžeš. Jako rodině bych to důkladně vysvětlila, jsem proti aby se dítě nutilo do něčeho, spíš najít jinou variantu. Radši bych preventivně se domluvila s pediatrem na odberech jak to vypadá, jestli něco nechybí a popřípadě čím to doplnit.
Pamatuju si, jak ve školce neměly dvě holčičky rády krupicnou kaši a tenkrát je učitelka nutila to sníst až se poblinkaly a dělaly to pravidelně. Jako jsem ročník 80 a dodneška si to pamatuju, bylo mi jich líto a svoje děti nenutim jíst nic násilím.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit