Dítě ze zkumavky, pohlaví

Anonymní
4.10.15 18:38

Dítě ze zkumavky, pohlaví

Předem se omlouvám za anonym - dotaz se netýká přímo mě.
Zrovna tady s kamarádkou řešíme jednu věc. Má jedno dítě, chlapečka, otěhotněla bez problémů přirozeně.
Ráda by teď měla holčičku, lze to nějak provést s pomocí centra asistované reprodukce? Moc se v tom nevyznám, zdá se mi to trochu jako sci-fi, ale kamarádka to někde slyšela, že by to údajně mělo jít. Peníze problém nejsou.
Můžete nám prosím poradit?
Je mi jasné, že se pouštíme do vosího hnízda, ale pevně doufám, že mezi nenávistnými reakcemi najdeme i odpověď na otázku. Děkuji!

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
10140
4.10.15 18:42

Oficiálně nelze, jen v případě dědičných nemocí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Poison Eve
4.10.15 18:43

Oficiálně nelze… jinak za peníze v Praze dům

• Citovat
  • Upravit
3753
4.10.15 18:47

CARy mají ze zákona zakázáno z etického hlediska sdělovat jakého pohlaví jsou embrya

jak psala @xsaleen dělá se to pouze v případě nějakého dědičného onemocnění, které by bylo pro plod fatální a tudíž transfer by byl zbytečný, tak se třeba cíleně zavede embryo konkrétního pohlaví

ovšem na druhou stranu, pokud peníze nejsou problém, určitě se najdou CARy, kde by jim na tajňačku vyšli vstříc

na další stranu mi to připadá dost švihlý dělat dítě přes IVF, když může těhotnět normálně jenom kvůli pohlaví a tak trochu zahrávání si s osudem, tohle už má člověk opravdu nechat na přírodě

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6499
4.10.15 19:15

Technicky to možné lze a věřím, že za peníze to i udělají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
4.10.15 19:17

Jestliže někdo je ochoten zaplatit jakékoli peníze za to, aby měl jenom holčičku a to i přesto, že otěhotnět přirozeně není problém, dítě by mít prostě neměl. Dítě není auto, u kterého si vybereme značku a barvu, aby nám slušelo a odpovídalo našemu vkusu. Já vím, že na to ses neptala, stejně na povídačku o kamarádce nevěřím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11700
4.10.15 19:18

Je hezké, že je ti jasné, že se zde najdou nenávistné reakce, ono to není ale ani tak o nenávisti, jako o zdravém rozumu, který zřejmě tvé kamarádce i tobě chybí - když jí s tím nepošleš k šípku.
Jestli toto skutečně někdo za peníze umožňuje, tak je mi trochu na zvracení.

Toť asi vše, co jsem chtěla k tématu napsat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.10.15 19:22
  • Citovat
  • Upravit
69032
4.10.15 19:25

Oficialne nelze, ale pokud by se ji podarilo nekoho uplatit, technicky to lze, neni to ale zadna sranda, financne at pocita desitky, mozna stovky tisic a tehotenstvi tim zaruceno neni.
Samotne IVF 26 000, leky dalsich cca 15-30 000, mozno by ji tlacili do dalsich nadstandardnich metod, to jsou dalsi (deseti)tisice navic. Znamenalo by to injekcni hormonalni stimulaci se vsemi riziky, ktera to prinasi, odber vajicek v narkoze, se vsemi riziky, ktera to prinasi, jejich oplodneni a nasledne vysetreni metodou PGD (dalsi desitky tisic), vyrazeni vsech embryii chlapecku, byt geneticky zcela OK. Pri dostatku stesti by tam mohlo byt jedno ci vice zdravych holcicich embryi k transferu (pri trose smuly holt zadne a jedeme nanovo a platime vse nanovo). Pravdepodobnost otehotneni cca 30-50 %, pravdepodobnost potratu kolem tech 20 %. Pokud je schopna se moralne vyrovnat se vsim, co to obnasi, je ochotna investovat opravdu nemale penize za nikterak zaruceny uspech, pak uz ji zbyva „jenom“ najit doktora a centrum, kde budou ochotni kvuli ni porusovat zakon.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.10.15 19:27

@ugluk jasně chápu, já bych do toho nikdy nešla, právě kvůli těch rizik a teda u mě i kvůli peněz, ale podporovat ji budu ať se rozhodne jakkoli, můj názor ale zná… Děkuju ti, za vyčerpávající odpověď :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Tunrida
4.10.15 19:36
@Karleon píše:
Technicky to možné lze a věřím, že za peníze to i udělají.

Taky si myslím :roll:

• Citovat
  • Upravit
42775
4.10.15 19:59

@JayLee :mavam: :mavam: :mavam: :mavam: zdravím Tě s Magdalénkou :hug: :hug:

K tématu - pohlaví zjistit jde díky vyšetření chromozomů, ale indikace k tomu jsou potraty atd…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3753
4.10.15 20:06

Kamarádce po PGD řekli, jestli chce vědět jaké mají pohlaví jejich embrya, řekli, že to vědět nechtějí a to mají doma už holčičku a teoreticky si mohli říct o chlapečka nebo zase o další holčičku, neudělali to, řekli, že chtějí vložit prostě to nejlepší embryo a vyklubala se opět holčička
zřejmě k tomu ten CAR přistupoval tak benevolentně, protože daný pár právě ze zdravotních důvodů musel PGD podstoupit a i zaplatit, takže to jestli jim někdo řekne tuto informaci už je jaksi detail

stejně to vědět nechtěli a nenechali si to říct až do porodu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69032
4.10.15 20:06
@Anonymní píše:
u nás v Caru se nás zeptala embryoložka jaké bychom rádi pohlaví po odběru a odpověděli jsme jaké bychom moc chtěli a proč a po Et nám řekla, že mi tam dala 3 holčičky a popřála hodně štěstí ;) 1 holčička se chytla a máme doma dcerku :pankac: mám ještě chlapečka takže nám tím splnila náš sen abychom měli „páreček“ ;) těžko říct zda to udělala dle toho co jsme jí řekli nebo náhoda ale pokud ano, tak to šlo u nás i bez peněz takže je to možná jen o lidech těžko říct ;) a píšu to radši anonymně ;)

On je dost podstatny rozdil, jestli podstupujete IVF a PGD z jineho duvodu, embrya uz jsou geneticky vysetrena a embryolozka, i kdyz technicky taky porusuje zakon, ale v podstate jen sahne vlevo misto vpravo (a postih ji za to nehrozi), zaroven predpokladam, ze pokud by tam byli jen kluci, ale zdravi, bez vahani byste si nechali transferovat i ty, proste prioritou, proc jste to vsecko podstupovali, bylo, abyste meli vubec nejake a zdrave dite, jinak by to neslo… nebo situace zakladatelky, kdy to zdrave dite zplodit prirozene neni zadny problem, pravdepodobnost pohlavi 50/50 a zenska je ochotna cely tenhle sileny kolotoc podstoupit jen proto, aby bylo to jedno konkretni pohlavi a ostatni je ochotna zlikvidovat. Pritom dochazi k porusovani zakonu z nekolika stran uz od sameho zacatku, podstupovani IVF bez zavazneho zdravotniho duvodu a kdyby se na to prislo, na rozdil od vaseho pripadu ma centrum prusvih jak mraky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42775
4.10.15 20:12

@JayLee děkuji :hug: :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Recenze center asistované reprodukce na eMiminu

Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?

Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.

Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku

Ikona - Kateřina Veselá

MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.