DIVERTIKL NA MOČOVODU

1668
25.5.06 10:34

DIVERTIKL NA MOČOVODU

Ahoj holky, moje mimi se narodil s touto vrozenou vadou, která se musí operovat…
Chci se zepatat, zda se tady nenajde maminka, která měla s mimi stejný problém.

Květule

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
841
25.5.06 11:02

Ahoj Květule,
přiznám se, že nevím, co je to divertikl. Ale náš Matýsek se narodil s hypospádií, taky je to vrozená vada a taky se to musí operovat. Třeba je to podobné.
 Monika

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1668
25.5.06 11:18

Ahoj MOnho,
divertikl je dutinka, ktera se utvořila na močovodu. Neměla bytam být, protože se v ní hromadí moč a pak se vrací do ledviny. A kdyby měl malý infkeci v moči mohla by ledvinu poškodit. A tak se musí ta dutinka odstranit.

Docela se té operace bojím.. sice mi Dr. řekl, že čím později na ní Adam půjde tím líp, takže by hctěli operavat nejdříve v roce. Ale to se nesmí obejvovat infekce, jinak by musel jít dřív.

Vás čeká co??

Květule

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
841
25.5.06 11:26

Tak ty naše vady jen obě souvisí s močovým ústrojím, jinak si moc podobné nejsou. Matýsek má jakoby bokem vyvedenou močovou trubici. Naštěstí jen trošku, takže mu to nebrání v čůrání. U těžších případů to právě brání. A taky má špatně narostlou předkožku. Takže ho čeká obřízka a plastika toho vývodu močové trubice. Na operaci se chodí po prvním roce. My už máme termín - 5.prosince. Taky se docela děsím. Hlavně kvůli hojení. Přeci jen je v těch místech dost vlhko a moč je agresivní. I doktor mě varoval, že s hojením můžou být problémy a někdy se to musí přeoperovat.
U vás je to určitě horší kvůli té možnosti infekce. To my jsme až do operace vlastně úplně v klidu.
Tak přeju, ať vás žádná infekce nepotká a operace pak dopadne dobře.
 M.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
228
25.5.06 13:22

Monho, náš roční synek se také narodil s hypospádií. Také čůrá normálně, strašili nás častějšími infekcemi, ale ťuk, ťuk, zatím je zdravej jako rybička (chodíme s ním i na plavání). Nám řekli, že pokud nemá zdravotní problémy udělali by plastiku až bude bez plen. Taky jsme byli varováni, že v drtivé většině případů je reoperace nutná. To moc nepozbudí… musím říct, že si to vůbec nedokážu představit a z případného zákroku je mi už předem blbě. Netušíš, jak dlouhá hospitalizace při tomto zákroku je? A bude malýho operovat chirurg nebo urolog?

Lenka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
841
25.5.06 14:29

Lenko, já kdysi našla na netu celej dlouhej lékařksej článek o hypospádii. Mrknu se po něm znova a hodím sem odkaz. Psali tam, že hospitalizace bývá, tuším, i přes 10 dní.
Operovat nás bude urolog v Motole. Aspoň tak jsem to pochopila, že to bude dělat on.
Taky si myslím, že bez plínek by to bylo lepší. Ale dr. říkal, že čím dřív, tím líp, takže Matýskovi bude rok a měsíc a to určitě bez plínek ještě nebude.
Mám z toho hrůzu. Úplně mě děsí představa, že se mu to nebude hojit a bude to hnisat atd. :-(
Kde budou operovat vás?
Jdu se kouknout po tom článku.
 M.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
841
25.5.06 14:35

Ta tohle je ten článek:

http://www.sanquis.cz/clanek.php?…

Je to hodně obsáhlý včetně operačních postupů, ale nějaké info i pro nás laiky se tam vyčíst dá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
228
29.5.06 06:38

Čauky, díky moc za článek. My bydlíme v Plzni, takže operace zřejmě bude provedena tady. Zatím chodíme pravidelně na kontroly na nefrologii a urologii. Při příští návštěvě se urologa zeptám, jak je to s tím věkem pro operaci nejvhodnějším. Ptala jsem se kdysi doktora, proč je vlastně ta operace tak nutná, když evidenteně žádné problémy nemá. Vysvětlil mi, že jednak je nepříjemné to celoživotní zvýšené riziko zánětů a jednak že je velká pravděpodobnost, že by jako chlap byl v dospělosti nefunkční:-(( Takže v podstatě jiná možnost než operovat není..... Mně je z toho blbě, jen když si na to vzpomenu.

Lenka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
228
29.5.06 06:41

Jo a ještě se zeptám. Nám genetik tvrdil, že tahle vada je zpravidla dědičná. Ovšem manžel i můj táta jsou v pohodě (s tchánem se nestýkáme takže netušíme). Ptala jsem se, jak by to bylo s případným dalším potomkem a pravděpodobnost je 3 %. Z genetického hlediska je to prý naprosto normální pravděpodobnost jako u jakýchkoliv jiných vad. Matýsek má vadu zděděnou?
 Lenka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
841
31.5.06 13:32

Lenko, u nás tu vadu nikdo kromě Matýska nemá.
Kromě operace a případných komplikací po operaci mě dost vyděsily komentáře dospělejch chlapů kdesi v diskuzi k nějakýmu článku o téhle vadě. Ti tam rozebírali velikosti (např. 8,5 cm v pohotovostním stavu - citace) a já už se bojím, aby z toho Matýsek neměl nějaký mindráky a psychický problémy. Jo, a taky někde psala maminka hošía s touhle vadou, že už byli na třetí operaci a zatím to není úplně v pořádku.
Acho jo, bojím, bojím :-(

Monika

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí