Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky!
Tak jsem si sama slibovala, že to nebudu nějak moc řešit, ale samozřejmě mi to nedá…
Mám víc než půlroční holčičku, jejíž výroba i donošení nebylo úplně nejjednodušší. nicméně je to zdravý hodný andílek a tak se bavíme s manželem o dalším miminku. Samozřejmě nepočítáme, že se by se to tentokrát mělo podařit brzy, proto začínáme s předstihem. A hned s problém. Měsíčky jsem dostala hned 4 týdny po porodu a 2× byly úplně přesně po 4 týdnech a trvaly asi 3 dny. prostě nádhera! Ale pak najednou nic a až po 5 týdnech a další cyklus zase tak a trvalo to krvácení týden! No a ten poslední byl 6 týdnů!!!! a měsíčky trvaly 10 dní a hodně a silné. A teď jsem po týdnu klidu začala zase špinit. Co to jako je?! Je vůbec šance takhle otěhotnět?
Dneska jsem byla i na gyndě a doktorka mi cpala antikoncepci, že to je hormonální a že takhle stejně neotěhotním. což jsem stejně odmítla. tak pak prý nějaké prášky, po kterých prý děsně přiberu a že mi to nedoporučuje. odešla jsem s nějakou gestagenovou injekcí, která zastaví špinění a dál prý se uvidí. Máte někdo podobnou zkušenost? chci mít aspoň naději…
ahoj Perulko,
bohužel po porodu je to velmi častá záležitost. Tělo se vrací do normálu. Taky si to užívám a ještě jsem si to pěkně „zlepšila“ antikoncepcí pro kojící maminky. Nicméně přístup dr určitě není v pořádku! Ano oni nic neřeší, dokud minimálně po roce s tím za nima nepřijdeš, že otěhotnět se nedaří a většina z nich má ještě i pak kecy.
Antikoncepci skutečně předepisují - taky jsem se s tím setkala a taky jsem ji odmítla - chceme přeci otěhotnět že. Já bych doporučila buď změnit lékaře - nejlépe na toho, kdo tě trpělivě vyslechne, udělá ti hormonální profil, vyšetří tě, napíše ti nějaký ten utrogestan na úpravu cyklu - který ale nemusí pomoci.
Já to zatím řeším s pomocí bylinek - ale určitě existuje víc řešení. Nechtěla jsem do sebe rvát hormony… snad se s tím poperu. Jestli chceš zkusit bylinky, tak ti můžu napsat SZ co beru já ![]()
snad jsem trochu poradila… ![]()
Z.
Zuzi,jaký máš zkušenosti s utrogestanem?
Mě ho doktorka předepsala kvůli upravení menstr.cyklu,ale ted jsem se zase někde dočetla,že pokud si ho vezmeš před ovulací,tak máš smůlu.Pokud ovuluju později,tak už se ovu neobjeví.Mám ho brát od 16 dne cyklu a ovu přichází až tak kolem 30 dne.
Tak ted nevím,jestli se na to braní utrogestanu nevyprdnout.
Helus přesně tak. Moje ovu první 24DC, druhá 17DC, třetí 19DC… tak já jsem nikdy nevěděla, kdy ho vzít, až podle měření. Ale zdá se mi, že mi to ještě víc rozhodil, protože 4.cyklus jsem měla poovulační fázi jen 5dní a další cyklus sice 11dní, ale to jsem brala ascorutin na špinění a pyridoxin an prodloužení poovulační (luteální) fáze. Já už na něj prdím a teďka zkouším bylinky (Femigard) a vitamíny - ten pyridoxin (vitamín B6), céčko a mateří kašičku+propolis+asi med (nevím je to prostě včelí komplex). Tak uvidíme!
Držím pěsti ![]()
Ahoj holky!
No já právě hormony už taky nechci ani vidět. Kvůli nim jsem málem nepřežila své první těhotenství. proto přístup své doktorky obzvlášť nechápu.
No já byla u paní na přírodní medicínu a beru přípravky od TIANSHI - jestli to někdo znáte. Pomohly mi už v těhu, tak doufám i teď. Ale zatím pokrok nevidím. No uvidíme… No ale doktorka mi řekla, že s takovým cyklem se ani otěhotnět nedá, že to si rovnou můžu vzít tu antikoncepci. Tak nevím…
Zuzi,
a tobě doktorka řekla, že si máš podle BT zjistit ovu a pak začít brát ten untroš?
Mě jen řekla od 16 dne do 24 dne cyklu a pak se mi měla dostavit menstruace,ale ta přišla až za 14 dní.Vůbec nezjištovala,kdy asi ovuluji,jen se zeptala na délku cyklu a to bylo vše.
Helus ne neřekla. Ona se na měření BT koukala dost divně. Byla jsem na utz a tam mi určila dominantní folikul a řekla ovulujete zřejmě od tehdy do tehdy (až potom, co jsem jí řekla že ovu nemívám 14DC jak si myslela, tak mě vyšetřila a zjistila, že nepraskl žádný folikul). No a já jsem jela dál podle BT.
Perul ten přípravek neznám. Já teď mám ten Femigard, tak uvidíme. Ale rozhodně přístup tvé dr není správný. Jestli máš možnost, změň doktora. Měla by tě aspoň vyšetřit.
Zuzi,
tak já teda nevím,co mám dělat.Ale asi si budu měřit teplotu a koupím ovu testy,abych teda věděla,kdy mám přesně ovulaci a utrogestan asi nebudu zobat.
Stejně ta moje doktorka je se vším hned hotová,nejraději bych šla k někomu jinýmu.Ale moje gyneložka mi říkala, že pokud neotěhotním do ledna,tak mě pošle do OLomouce na vyšetření.Už jednou jsem při tom dlouhým cyklu otěhotněla,ale v 7tt jsem musela na kyretáž,mimi se přestalo vyvíjet.
Heli já si myslím, že dlouhý cyklus sám o sobě tolik nevadí - mimi má aspoň více času se zavrtat, sliznice krásně naroste. jen je třeba teda vědět tu ovulaci. Pokud máš pravidelně dlouhé cykly, stačí odečíst cca 12-14dní od prvního dne MS a to by měl být ovulační den. Tak bych teda buď měřila teplotu anebo ty ovulační testy. U mě vede BT, protože jednak jsem už v tom docela zběhlá a pak ovulační testy vyšly dost draho. Ono když je jednou ovu 24den, podruhé 17 a pak 27den tak to je x testů, že.
Tak bych to být tebou teď zkusila. Jiná dr by tě ale určitě taky poslala do Olm po roce snažení, nebo myslíš že ne?
A pokud jsi po revizi tak by tím spíš měla řešit tvůj cyklus. Někteří dr by měli vrátit diplom, fakt.
Zuzi,
tento měsíc jsem si řekla, že ty peníze obětuju.Začala jsem papat vitamíny a přítel dostal taky.Zkusím ovu testy,BT a sledování hlenu a čípku.Utrogestan brát nebudu.Většinou jsem měla cyklus tak 42-43 dní,pak jsem měla antibiotika,tak ten se mi posunul na 47 dní a tento měsíc s utrošem to bylo 37 dní.
Takže suma sumáruj budu se snažít to dát všechno dohormady a snad zjistím,kdy tu ovulaci mám.
Já si taky myslím,že by tě každej doktor měl poslat do roce na nějaké to vyšetření.U mě to bude lednu už rok a tři měsíce a pak budu doufat,že na termín v Olomouci nebudu čekat další dva měsíce.
Ahoj holky, jen jsem chtěla říct, že tu mateří kašičku bych určitě vyzkoušela, já jsem ji brala první dny cyklu, pak už teda ne a myslím, že mi to i pomáhalo. Někdo bere na zkrácení cyklu Sarapis, ten je taky dobrý, ale drahý. Pokud nechcete cpát do sebe hned hormony. Jinak ovulaci bych sledovala taky spíš podle BT, myslím si, že je to přesnější, ale proti ovu testům jinak nic nemám
. Přeju ať se to brzy spraví.
Půl roku po porodu je normální, že MS ještě není pravidelná. U mě to trvalo 3/4 roku a pak se to samo srovnalo a běželo jak hodinky. Chvilku jsem taky brala HA (náplastě), ale asi jen 3 měsíce. Ono ale i to může cyklus srovnat - to tvrdí a někdy i doporučuje můj gynekolog. Ovulace nastává zhruba 14 dní před koncem cyklu - tedy před novým cyklem. Ne 12 - 14 dní po 1. dnu MS. Záleží totiž vždy na délce cyklu. Toto platí u cyklů, které trvají 28 dní.
BT měř určitě několik cyklů, ať víš, kdy k ovu dochází - řekne ti vždy, že ovu proběhla. Ovu test ti to zase řekne zhruba 24 hodin předem, u mě fungoval teď spolehlivě. Vždycky se shodl s hlenem. Sledování čípku může být tak krátce po porodu ještě zkreslené.
Ale to špinění - než jsem poprvé otěhotněla, tak jsem měla problém s anovulačními cykly. Znamenalo to dlouhé nepravidelné cykly a špinění během cyklu - BT a UZV jasně ukázalo, že k ovu nedochází. A jinak než hormony na 3 měsíce to spravit nešlo, i když to znamenalo přerušit snažení a vyčkat až tělo naskočí a vyšlo to.