Dluh před manželstvím

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5629
7.8.23 14:27
@smile_xxx píše:
V manželství se stáváš zodpovědnou i za dluhy, které udělal manžel za svobodna. Kámoška měla předmanželskou smlouvu, a stejně ji manžel zadlužil. On by se totiž o té smlouvě musel zmínit, když by si bral půjčku. Jiní kamarádi to vyřešili tak, že nemají SJM. Tohle je na rozdíl od předmanželské smlouvy k něčemu. Je to v nějakém veřejném registru. A pokud si to půjčující neověří, tak i kdyby se manžel zadlužil, po tobě to chtít nemůže. Jo, a když zdědíš třeba dům, tak je jen tvůj. Ale jakmile ho prodáš, a máte SJM, peníze jsou vaše společné.
Alespoň tak to bylo zhruba před 5 lety, pokud se od té doby něco nezměnilo.

To prosí o citaci zákona, jak jsi na to přišla. Za dluhy manžela nabyté za svobodná druhý má že neodpovida

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75743
7.8.23 14:33

@axlpol Teď si nejsem jistá, jestli píšu správně nick, ale to s tím dluhem jednoho z manželů z doby před manželstvím, který padá na oba manžele, jsi sem nedávno psala Ty, ne?
Z vlastní zkušenosti. Měla jsem z toho oči navrch hlavy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75743
7.8.23 14:37
@Polední bouře píše:
To prosí o citaci zákona, jak jsi na to přišla. Za dluhy manžela nabyté za svobodná druhý má že neodpovida

Já se to dočetla v jedné z diskusí tady, neměla jsem důvod nevěřit uživatelce, která to z vlastní zkušenosti postla.
Ale teď jsem na to teda mrkla a hele:
 https://www.mesec.cz/…vas-majetek/

"Zašmodrchané majetkové společenství – společné jmění manželů
Většina lidí už ví, že uzavřením sňatku vzniká majetkové společenství muže a ženy, kterému se říká společné jmění manželů. To zahrnuje jak aktiva (majetek, pohledávky), tak i pasiva (dluhy). Do společného jmění nepatří dluhy, které nadělal jeden z manželů před vznikem manželství, tedy před uzavřením sňatku. Patří do něj pouze dluhy převzaté za trvání manželství s výjimkami stanovenými v § 710 o. z.

Dluhy jednoho z manželů, vzniklé před uzavřením manželství, do společného jmění nepatří. Jenže ještě se neradujte, to vůbec neznamená, že se věřitel vašeho partnera, s nímž jste sezdáni, nemůže uspokojit z vašeho společného majetku, a ne jenom z jeho výlučného majetku. To, že dluhy druhého z manželů nejsou součástí společného jmění, je jenom formalita spočívající v tom, že pokud váš manžel nebo manželka své dluhy neplatí a věřitelé je budou vymáhat soudně, budou žalovat jenom vašeho partnera, a ne vás nebo vás společně. K soudu chodit nemusíte, ale jeho dluhy platit musíte.

Právo prostě musí být zašmodrchané, aby ho právníci mohli rozplétat a vám vysvětlovat, aby byli z něčeho živi. Ono totiž vůbec neplatí, že dluh vzniklý před uzavřením manželství, a tedy vznikem společného jmění manželů, nemůže být z tohoto společného jmění manželů uspokojen."

Příspěvek upraven 07.08.23 v 14:42

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75743
7.8.23 14:42
@Polední bouře píše:

"Podle § 731 o. z., vznikl-li dluh jen jednoho z manželů za trvání společného jmění, může se věřitel při výkonu rozhodnutí (exekuci) uspokojit i z toho, co je ve společném jmění. Tedy věřitel sice zažaluje jenom jednoho z manželů, a pokud bude úspěšný a soud rozhodne, že tento manžel má dluh zaplatit, a dobrovolně to neudělá, ovšem exekuce může dopadnout i na společné jmění manželů.

Ustanovení § 732 o. z. říká, že vznikl-li dluh jen jednoho z manželů proti vůli druhého manžela, který nesouhlas projevil vůči věřiteli bez zbytečného odkladu poté, co se o dluhu dozvěděl, může být společné jmění postiženo jen do výše, jíž by představoval podíl dlužníka, kdyby bylo společné jmění zrušeno a vypořádáno (a to podle § 742 o. z.). Tak tohle si zase musíme vysvětlit.

Může jít o situaci, kdy si jeden z partnerů pořídí nějaký předražený spotřební nesmysl, který vlastně vůbec nepotřebuje – žena přepychový kožich nebo šperk a muž třeba nějaká rychlá kola, poháněná naftou nebo benzinem, jak už to bývá. Pak musíte jeho závazek odmítnout.

Pokud ho však váš partner neuhradí, nesplatí, věřitel sice bude žalovat jenom vašeho partnera, ale při exekuci může jít po vašem společném jmění a uzmout z něj až tolik, kolik by váš partner dostal v případě rozvodu manželství a vypořádání společného jmění manželů.

Smrt vás rozdělí, ale dluhy nesmaže
Pokud nezodpovědný manžel zemře, pak věřitelé budou uspokojováni z výlučného majetku zesnulého manžela, který nadělal dluhy, a zhruba jedné poloviny společného jmění. I při smrti manžela buďte obezřetní, abyste případně nezdědili sice jeho výlučný majetek, ale současně i jeho dluhy, které by mohly být vyšší než hodnota majetku. O obraně proti předluženému dědictví jsme psali v textu Jak se „zbavit“ rizikového dědictví s dluhy?

A za života zadluženého partnera samozřejmě můžete jeho komplikované majetkové poměry řešit i manželskou majetkovou smlouvou, uzavřenou u notáře, tedy smluveným režimem společného jmění manželů, ale ani tento postup neřeší všechny možné obtíže, jež mohou vzniknout."

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75743
7.8.23 14:45
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5629
7.8.23 14:51
@sirikit píše:
Já se to dočetla v jedné z diskusí tady, neměla jsem důvod nevěřit uživatelce, která to z vlastní zkušenosti postla.
Ale teď jsem na to teda mrkla a hele:
 https://www.mesec.cz/…vas-majetek/

"Zašmodrchané majetkové společenství – společné jmění manželů
Většina lidí už ví, že uzavřením sňatku vzniká majetkové společenství muže a ženy, kterému se říká společné jmění manželů. To zahrnuje jak aktiva (majetek, pohledávky), tak i pasiva (dluhy). Do společného jmění nepatří dluhy, které nadělal jeden z manželů před vznikem manželství, tedy před uzavřením sňatku. Patří do něj pouze dluhy převzaté za trvání manželství s výjimkami stanovenými v § 710 o. z.

Dluhy jednoho z manželů, vzniklé před uzavřením manželství, do společného jmění nepatří. Jenže ještě se neradujte, to vůbec neznamená, že se věřitel vašeho partnera, s nímž jste sezdáni, nemůže uspokojit z vašeho společného majetku, a ne jenom z jeho výlučného majetku. To, že dluhy druhého z manželů nejsou součástí společného jmění, je jenom formalita spočívající v tom, že pokud váš manžel nebo manželka své dluhy neplatí a věřitelé je budou vymáhat soudně, budou žalovat jenom vašeho partnera, a ne vás nebo vás společně. K soudu chodit nemusíte, ale jeho dluhy platit musíte.

Právo prostě musí být zašmodrchané, aby ho právníci mohli rozplétat a vám vysvětlovat, aby byli z něčeho živi. Ono totiž vůbec neplatí, že dluh vzniklý před uzavřením manželství, a tedy vznikem společného jmění manželů, nemůže být z tohoto společného jmění manželů uspokojen."

Dík…

Jo takhle… No ona manželka za ně neodpovídá, ale logicky na sjm sáhnout můžou, protože vše co po svatbě vydělá manžel spadá do sjm.
Zajímalo by mne, a teoreticky by to tak mělo být, jako je tomu v případech, myslím že když třeba manžel vezme dluh bez vědomí manželky a ona se proti tomu ohradi, že to může věřitel uspokojit do výše poloviny sjm. Ovšem když manžel vydělává prd, tak do ty půlky spadnou i peníze toho druhého.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75743
7.8.23 15:31
@Polední bouře píše:
Dík…Jo takhle… No ona manželka za ně neodpovídá, ale logicky na sjm sáhnout můžou, protože vše co po svatbě vydělá manžel spadá do sjm.
Zajímalo by mne, a teoreticky by to tak mělo být, jako je tomu v případech, myslím že když třeba manžel vezme dluh bez vědomí manželky a ona se proti tomu ohradi, že to může věřitel uspokojit do výše poloviny sjm. Ovšem když manžel vydělává prd, tak do ty půlky spadnou i peníze toho druhého.

Hele, tohle je moje téma, protože dluhy ex, které si opakovaně nabíral bez mého vědomí, byly posledním hřebíčkem do rakvičky mého manželství.
A to jsme měli rozdělené SJM, ale už dlouho, a v té dávné smlouvě nebyly zahrnuté všechny zdroje příjmů, které jsem měla v době zužování SJM.
A co není výslovně uvedeno, to do SJM spadá. :zed:
Advokátka se mě tenkrát optala, jestli mám taky dluhy, já omdlela, že já si právě naopak na rozdíl od manžela spořím a investuju! :cert:
A advokátka mě „potěšila“ informací, že polovina manželových dluhů je moje a polovina mých úspor manželových. 8o
Nakonec to pro mě dopadlo docela dobře, uch, a optikou současnosti jsem udělala to nejlepší, co jsem mohla - ale po této zkušenosti považuju manželství za past a budu zatraceně, zatraceně, obezřetná, než to „ano“ ještě jednou řeknu. :roll:

Dotaženo do extrému: jeden z manželů vydělává, druhý je v domácnosti a bez vědomí druhého z manželů seká dluhy. Výše úvěru, které může manžel uzavřít bez vědomí druhého, se u jednotlivých bank liší, ale půl až 3/4,mega dostaneš bez problémů, nebankovní společnosti nějaké souhlasy neřeší vůbec.
Pokud dojde na lámání chleba, polovinu bez jeho vědomí nabraných dluhů zaplatí ten jediný z páru, který vydělával, protože v manželství hezky všecko napůl. :srdce:
Soudit se můžeš, jenom ti tím stoupnou náklady. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5629
7.8.23 15:39
@sirikit píše:
Hele, tohle je moje téma, protože dluhy ex, které si opakovaně nabíral bez mého vědomí, byly posledním hřebíčkem do rakvičky mého manželství.
A to jsme měli rozdělené SJM, ale už dlouho, a v té dávné smlouvě nebyly zahrnuté všechny zdroje příjmů, které jsem měla v době zužování SJM.
A co není výslovně uvedeno, to do SJM spadá. :zed:
Advokátka se mě tenkrát optala, jestli mám taky dluhy, já omdlela, že já si právě naopak na rozdíl od manžela spořím a investuju! :cert:
A advokátka mě „potěšila“ informací, že polovina manželových dluhů je moje a polovina mých úspor manželových. 8o
Nakonec to pro mě dopadlo docela dobře, uch, a optikou současnosti jsem udělala to nejlepší, co jsem mohla - ale po této zkušenosti považuju manželství za past a budu zatraceně, zatraceně, obezřetná, než to „ano“ ještě jednou řeknu. :roll:Dotaženo do extrému: jeden z manželů vydělává, druhý je v domácnosti a bez vědomí druhého z manželů seká dluhy. Výše úvěru, které může manžel uzavřít bez vědomí druhého, se u jednotlivých bank liší, ale půl až 3/4,mega dostaneš bez problémů, nebankovní společnosti nějaké souhlasy neřeší vůbec.
Pokud dojde na lámání chleba, polovinu bez jeho vědomí nabraných dluhů zaplatí ten jediný z páru, který vydělával, protože v manželství hezky všecko napůl. :srdce:
Soudit se můžeš, jenom ti tím stoupnou náklady. :kytka:

Já tedy mám ve smlouvě, že veškeré příjmy i dluhy jsou toho, kdo si to vydelal/nasekal. A zápis ve veřejné listine samozřejmě, což umožnil až NOZ, tudíž byl době účinek tohoto značně omezen, když mohl věřitel namítat, že o rozdělení sjm nevěděl…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75743
7.8.23 15:47
@Polední bouře píše:
Já tedy mám ve smlouvě, že veškeré příjmy i dluhy jsou toho, kdo si to vydelal/nasekal. A zápis ve veřejné listine samozřejmě, což umožnil až NOZ, tudíž byl době účinek tohoto značně omezen, když mohl věřitel namítat, že o rozdělení sjm nevěděl…

Hele, já už tohle prvořadě vůbec nechci řešit.
Můj majetek, moje prachy, manželství považuju za zatraceně rizikovou investici.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16296
7.8.23 17:20

Holky, ony jsou nějaké ty registry dlužníků, ne? Tam se dá zjistit každý úvěr třeba? Půjčka, hypotéka, nebo jen exekuce? To by se případně dalo použít třeba k té předmanželské smlouvě, ne?

Kdo co má k tomu a tomu datu :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5837
7.8.23 20:01
@sirikit píše:
@axlpol Teď si nejsem jistá, jestli píšu správně nick, ale to s tím dluhem jednoho z manželů z doby před manželstvím, který padá na oba manžele, jsi sem nedávno psala Ty, ne?
Z vlastní zkušenosti. Měla jsem z toho oči navrch hlavy.

jo, jo :mavam:…já mám oči navrch hlavy dodnes.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5837
7.8.23 20:25

Určitě je důležité mít „předmanželskou smlouvu“. Dokonce si myslím, že by to mělo být povinné, protože náš právní systém postrádá logiku.
Se změnou NOZ r.2014 nastala změna, že i za dluhy před manželstvím zodpovídá nový manžel.
Paradoxně je snažší se ubránit soudně, pokud si manžel vezme během manželství půjčku atd, než když se mu objeví kostlivec z minula.

Já se soudila rok a pul, kdy jsem přišla uplně o vše a balancovala s dětma na hraně přežití. Nepřeju tohle nikomu zažít. Člověk nic neprovede, žije řádně a spořádaně, vychvovává, pracuje, nedluží a pak ze dne na den na totálním dně. Samozřejmě jsem soudy vyhrála, ale i tak stále čekám na „odškodnění“ od státu.
Rodina by měly být základ státu, ale podmínky manželství výhody fakt nemají. @sirikit takže souhlas. Můj majetek, moje prachy, manželství považuju za zatraceně rizikovou investici.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75743
7.8.23 21:11
@axlpol píše:
Určitě je důležité mít „předmanželskou smlouvu“. Dokonce si myslím, že by to mělo být povinné, protože náš právní systém postrádá logiku.
Se změnou NOZ r.2014 nastala změna, že i za dluhy před manželstvím zodpovídá nový manžel.
Paradoxně je snažší se ubránit soudně, pokud si manžel vezme během manželství půjčku atd, než když se mu objeví kostlivec z minula.Já se soudila rok a pul, kdy jsem přišla uplně o vše a balancovala s dětma na hraně přežití. Nepřeju tohle nikomu zažít. Člověk nic neprovede, žije řádně a spořádaně, vychvovává, pracuje, nedluží a pak ze dne na den na totálním dně. Samozřejmě jsem soudy vyhrála, ale i tak stále čekám na „odškodnění“ od státu.
Rodina by měly být základ státu, ale podmínky manželství výhody fakt nemají. @sirikit takže souhlas. Můj majetek, moje prachy, manželství považuju za zatraceně rizikovou investici.

Jo, díky, žes mi to potvrdila. :hug:
Ta tehdejší diskuse jenom prohloubila moji porozvodovou fobii z manželství, a jestli kdy současnému chlapovi, který má o dost větší příjem, než já, majetek, údajně zadlužen není, nebliká mi žádnej red light, jednorožci se pasou na sedmikráskový louce a fšecičko je jůžovoučký, na tu blbou svatbu kejvnu, bude to hrdinský čin hraničící s výpadkem pudu sebezáchovy. :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5837
7.8.23 21:30

@sirikit a hlavně si myslím, že nikdy nemůžeš ručit za druhého, nikdy nevíš kdy mu prdlo - prdne v hlavě :nevim: někdo naseká průsery v mládí, někdo se zamiluje a totálně otočí, osobní krize atd.atd …a jen k těm nelogickým zákonům…ony jsou logické, ale né pro běžné lidi. Ta změna nastala, aby věřitelé dostali peníze zpět (a je jedno, že z nevinného partnera, prostě taky cesta jak získat prachy) Zní to hezky, ale v realu šel zisk především exekutorům, kdy z toho vyšel dobrý byznys a zvedli pro to ruce politici, které volíme a ani to nevíme.

Taky je paradox, že manžel/ ka je povinný platit dluhy, ale jinak nemá právo na nic (získat informace, ani převzít dopis atd)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5629
7.8.23 21:39
@axlpol píše:
Paradoxně je snažší se ubránit soudně, pokud si manžel vezme během manželství půjčku atd, než když se mu objeví kostlivec z minula.Já se soudila rok a pul, kdy jsem přišla uplně o vše a balancovala s dětma na hraně přežití. Nepřeju tohle nikomu zažít. Člověk nic neprovede, žije řádně a spořádaně, vychvovává, pracuje, nedluží a pak ze dne na den na totálním dně. Samozřejmě jsem soudy vyhrála, ale i tak stále čekám na „odškodnění“ od státu.

A jsi si jistá, že to vzniklo NOZ? Podle mne manžel tedy za dluhy druhého před manželstvím neodpovídá. Akorát že ten zadluženej manzel, pokud není rozdělené jmění, tak všechno co pak vydělá, tak spadá do SJM. Takže kdyby nemohl věřitel uspokojit své pohledávky ze sjm, tak kdyby dlužník neměl dostatečný majetek před vstupem do manzelstvi, tak už by měl věřitel navždy Peška, což nedává logiku.
Mě naopak přijde NOZ výhodnější, že umožňuje zúžení SJM zapsat na veřejnou listinu, tím pádem se na za to, že věřitele o rozdělení SJM vedeli. Dřív to nešlo a rozdělení SJM nemělo účinek vůči třetím stranám, pakliže jim člověk nedokázal, že o tom věděli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel