Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Pokud neuzavřete předmanželskou smlouvu, tedy budete mít klasický režim SJM, pak ty máš „nárok“ na polovinu mzdy manželky, tedy exekutor může případně sáhnout po polovině její mzdy. Dluh vzatý před manželství zůstane jen tvým dluhem, ale byl by tam tento problém. Co se týká ostatních půjček, o nich se nedozvíš. Dnes jen banky nad určitou částku chtějí i podpis manžela, ale asi záleží, jak která banka a asi posuzují i příjmy. Tuším, že nad 300 000,– Kč to banky asi už řeší, ale zažila jsem, že si lidé v mém okolí brali brala bez vědomí toho druhého 200 - 250 000 Kč, takže o tomto se nedozvíš jinak, než že si to doma řeknete. Pokud se chcete navzájem chránit, určitě doporučuji předmanželskou smlouvu, kde budete mít oddělené jmění, takže SJM vlastně vůbec nevznikne a jedete jako dosud na svém. Když si v budoucnu budete chtít koupit třeba dům, pak tam budete jako spoluvlastníci.
Tak předpokládám, že partner ví, do čeho jde a o svých dluzích jsi mu řekla, ne? A ty máš úmysly si během manželství brát úvěry, o kterých bys partnerovi neřekla nebo naopak? Pokud ano, pak to není moc pevný základ na manželský slib. ![]()
@Anonymní píše:
Zdravím a prosím o anonym, osobní údaje, děkuji.Chci se zeptat, jak je to s dluhy před manželstvím a případně během manželství? I přesto, když je dluh z doby před manželstvím, když se něco stane, můžou vyžadovat platby po druhém z manželů?
A v případě, kdyby měl vzniknout dluh během manželství, vždy se o tom dozví i ten druhý, nebo až od určité částky?
Jde mi jen o ochranu, z mladé nerozvážnosti mám dluh, který samozřejmě včas splácím, ale řešíme svatbu, tak kdyby se cokoliv stalo, je lepší mít raději nějakou předmanželskou smlouvu, aby to bylo vyloženě jen na mě a moje jméno?
A kdyby náhodou někdo z nás vzal během manželství třeba úvěr - což neplánujeme, ale holt přichází takové to coby kdyby, vždy o tom ví oba, nebo menší částka se nijak druhému neoznamuje? Vzít se chceme, ale to víte, chci mít nějakou jistotu do budoucna
Ja doufam, ze tvuj budouci manzel o tom tvem dluhu vi. A nechapu, ze se ptas na uver v manzelstvi, zda se o nem ren druhy dozvi. Neveris mu? Proc si ho tedy beres? Nebo o tvem dluhu nevi a jpremyslis o tajnem uveru pro pripad nutnosti splaceni sveho dluhu? To se mi zda jeste horsi.
Dluh před manželstvím je jen tvůj. Za manželství si můžeš vzít půjčku do určité částky aniž by to ten druhý musel schválit. Ale je samozřejmě otázka kde si půjčujes, jestli u nějakýho lichváře tak tomu to asi bude jedno.
@Fee-bee píše:
Tak předpokládám, že partner ví, do čeho jde a o svých dluzích jsi mu řekla, ne? A ty máš úmysly si během manželství brát úvěry, o kterých bys partnerovi neřekla nebo naopak? Pokud ano, pak to není moc pevný základ na manželský slib.
Napsalas to rychleji nez ja ![]()
Splácím půjčku u banky. Mám ji na nějakých 9 let, pár let ještě zbývá.
Manžel o všem věděl už na začátku vztahu, i když jsme plánovali dítě.
Máme 2 letou cácoru, vzali jsme se. Sice jedeme z manželova platu, protože můj rodičák jde na splátku, ale nežijeme si špatně a se vším jsme počítali.
I s půjčkou se mi povedlo udělal si nějakou menší finanční rezervu a manžel má nějaké investice. Takže kdyby bylo nejhůř, tak je kam sáhnout.
@Anonymní píše:
Zdravím a prosím o anonym, osobní údaje, děkuji.Chci se zeptat, jak je to s dluhy před manželstvím a případně během manželství? I přesto, když je dluh z doby před manželstvím, když se něco stane, můžou vyžadovat platby po druhém z manželů?
A v případě, kdyby měl vzniknout dluh během manželství, vždy se o tom dozví i ten druhý, nebo až od určité částky?
Jde mi jen o ochranu, z mladé nerozvážnosti mám dluh, který samozřejmě včas splácím, ale řešíme svatbu, tak kdyby se cokoliv stalo, je lepší mít raději nějakou předmanželskou smlouvu, aby to bylo vyloženě jen na mě a moje jméno?
A kdyby náhodou někdo z nás vzal během manželství třeba úvěr - což neplánujeme, ale holt přichází takové to coby kdyby, vždy o tom ví oba, nebo menší částka se nijak druhému neoznamuje? Vzít se chceme, ale to víte, chci mít nějakou jistotu do budoucna
Jit do manzelstvi s neduverou, ze si jeden vezme pujcku a druhy se to nedozvi, je fakt pecka ![]()
Tvuj sboubenec o tvem dluhu uz vi nebo ho chces zazdit?
A to pozor, pokud vím, tak podle Nového občanského zákoníku manžel/ka zodpovídá i za dluhy manželka PŘED uzavřením manželství, a výše dluhu který si může vzít bez vědomí manžela/manželky za trvání manželství není daná zákonem, ale liší se u jednotlivých bank.
Třeba u Monety je to teď 750 000, což už je pro druhého z páru celkem nepříjemné překvapení, pokud má polovinu splácet. ![]()
Omlouvám se, tušila jsem, že to asi vyzní nějak blbě ![]()
Partner o dluhu, samozřejmě, ví. Výši, do kdy budu splácet, i že opravdu splácím poctivě a v termínu.
Snad nikdo z nás nebude chtít v budoucnu úvěr, ale člověk nikdy neví. Plánujeme rodinu, proto se chceme vzít a třeba v budoucnu na něco bude úvěr lepší, proto ten dotaz.
Nejde o nedůvěru, ale spíše takovou pojistku, pokud to lze sepsat třeba ve smlouvě, aby si každý zodpovídal za své dluhy, nebo aby o úvěru v manželství věděli oba - třeba bez podpisu obou, že by to bylo prostě jen na toho, kdo úvěr bral, jestli chápete ![]()
Zakladatelko, dle mě je v pořádku, že takto uvazujes. Není úplně ideální mít v někoho 100% důvěru, protože se někdy člověk může dostat do takové situace, že neví ani sám, jak se muze zachovat. Co se Tvé otázky týče, pokud má někdo dluh nabytý před manželstvím, zůstává jeho dluhem, ovšem pokud by dlužník (nedej bože) zemřel, dluh spadá do dědictví.
@Catalinn píše:
Zakladatelko, dle mě je v pořádku, že takto uvazujes. Není úplně ideální mít v někoho 100% důvěru, protože se někdy člověk může dostat do takové situace, že neví ani sám, jak se muze zachovat. Co se Tvé otázky týče, pokud má někdo dluh nabytý před manželstvím, zůstává jeho dluhem, ovšem pokud by dlužník (nedej bože) zemřel, dluh spadá do dědictví.
Děkuji, nechci právě vypadat jako blbec, ale v dnešní době, kdy je možné vše a člověk nikdy neví, co se kdy stane, tak právě hledám cestu, která bude ideální. Jde mi zkrátka jen o jakousi ochranu. Co je moje - myšleno dluh, aby bylo moje a naopak. Proč by měl platit partner něco mého. Majetek a tak moc nemáme, takže tam není problém, co se týče nějakého sepisování a ochrany majetku.
Dědit mám co, ale to bude taky prakticky moje, i když je to v manželství, že?
Nechci působit nějak vyčůraně, ale naopak myslím právě na všechno a jak chci chránit rodinu, tak i sebe ![]()
Ale nejsem právník, tak právě nevím, jak je to s těmi věcmi před a v manželství, když nebude společně SJM, tak i přesto jako manžel/ka bychom měli třeba vdovský/vdovecký důchod?
Já vím, asi zní ty dotazy trochu blbě, rozhodně nechystal žádný pojistný podvod a nechci peníze od budoucího manžela, abych někam utekla, ale když slyším a čtu různé příběhy o vztazích, rozvodech, atd, tak mě tohle prostě všechno hned napadne ![]()
@dalmatine píše:
Pokud neuzavřete předmanželskou smlouvu, tedy budete mít klasický režim SJM, pak ty máš „nárok“ na polovinu mzdy manželky, tedy exekutor může případně sáhnout po polovině její mzdy. Dluh vzatý před manželství zůstane jen tvým dluhem, ale byl by tam tento problém. Co se týká ostatních půjček, o nich se nedozvíš. Dnes jen banky nad určitou částku chtějí i podpis manžela, ale asi záleží, jak která banka a asi posuzují i příjmy. Tuším, že nad 300 000,– Kč to banky asi už řeší, ale zažila jsem, že si lidé v mém okolí brali brala bez vědomí toho druhého 200 - 250 000 Kč, takže o tomto se nedozvíš jinak, než že si to doma řeknete. Pokud se chcete navzájem chránit, určitě doporučuji předmanželskou smlouvu, kde budete mít oddělené jmění, takže SJM vlastně vůbec nevznikne a jedete jako dosud na svém. Když si v budoucnu budete chtít koupit třeba dům, pak tam budete jako spoluvlastníci.
Zrovna teď si manžel bere půjčku na rekonstrukci domu, bude to přes 300 tis a můj podpis k tomu nepotřeboval (i když o tom samozřejmě vím). Takže opravdu asi u jak které banky ![]()
@sirikit píše:
A to pozor, pokud vím, tak podle Nového občanského zákoníku manžel/ka zodpovídá i za dluhy manželka PŘED uzavřením manželství, a výše dluhu který si může vzít bez vědomí manžela/manželky za trvání manželství není daná zákonem, ale liší se u jednotlivých bank.
Třeba u Monety je to teď 750 000, což už je pro druhého z páru celkem nepříjemné překvapení, pokud má polovinu splácet.
Tak to prosím o citaci, protože to je podle mě blbost a pro jistotu jse do toho NOZ koukla a nic takového tam opravdu nevidím.
Zdravím a prosím o anonym, osobní údaje, děkuji.
Chci se zeptat, jak je to s dluhy před manželstvím a případně během manželství? I přesto, když je dluh z doby před manželstvím, když se něco stane, můžou vyžadovat platby po druhém z manželů?