Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
tak dekuju vsem, zda se tedy, ze to delam spravne…ja porad kontroluju teplotu a strachuju se, protoze kdyz se narodil, tak mu klesla teplota a neumel ji udrzet…nastesti vse v poradku, bylo to hlavne vycerpanim po porodu, kdy jen spal a nic nejedl a tim ztratil hodne energie…a ted mi prijde, ze mu uz z toho meho vecneho baleni zacina byt horko…
![]()
Spaci pytel vyzkousim asi teda opravdu treba za mesic…vse se meni ![]()
Holky, ted si rtikam, jesdtli nedelam neco blbe…ale maleho do zavinovacky nebo nekdy i jen do postylky davam casto jen v bodycku s kratzkym rukavem…a na nozicvky ponozky…
Mame 24 stupnu, no… Ale ted jserm ho zaclas oblerkat jeste do overaslku pres to. Nevim, me prijde ze mu bude horko, je tedy teplouckjy, kdyz ho tozbaluju i z overalku, task nevim, zda je to ok…
Hojky. Pokud máte v bytě 24 st, tak to s tím oblékáním nepřeháněj. Zbytečně se bude mimčo potit - bude mít potničky.
Dávej jen body s dl. rukávkem, ponožky, tepláčky / nebo punčocháčky.
Jak je mimčo staré?
@Niemeyer musíš to přizpůsobit miminku, zkoušej a osahávej. Taky to záleží na věku mimča, moji kluci byli prvních 6 týdnů zmrzlinky a postupně to přešlo a lítají tu skoro nazí a já se klepu pod dekou…
První se narodil v listopadu, doma 22°C a on byl v: body s dlouhým, punčocháčkách, mikince, dupačkách (nebo fleecový overal), zavinovačce, čepici a přes něj deka. Jak jsem ubrala 1 vrstvu, tak zmodral. Kolem 6 týdnů se to zlepšilo a byl jen v body, teplákách a na spaní měl zavinovačku/deku.
Druhý se narodil v červenci, venku 30°C a kluk musel mít dlouhý overal (body + tepláčky) a zavinovačku, jinak řval zimou a modral. Nikdy jsem na něj nepoužila krátké body a že jsem jich měla nakoupeno celkem dost
Opět to v 6 týdnech přešlo.
@Niemeyer Jestli není zpocený, tak nic špatně neděláš. Ale pokud máte takhle teplo, tak bych ho taky moc nenavlíkala, aby nezchoulostivěl. Ale to musíš vychytat podle něj. Neměl by být ani studený, ani zpocený. Jaký byl v tom bodyčku a ponožkách? Neměl studení ručičky?
Já teda dávám na spaní do zavinky jen overal s dlouhým rukávem, přes den má tričko/body a dupačky, máme 23 stupňů.
Studeny rucicky obcas mel, ted zase v tom overalku je dost teply…ale asi lepsi nez kdyz ma studene rucicky, ze…kdyz bude v teple v overalku, tak uz ho proste nebusu davat do zavinovacky a jen ho prikryju deckou…
Kolik přesně máme doma nevím, ale řekla bych tak normálně - chodím v triku s krátkým a teplákách a je mi dobře. Miminko má body s dlouhým a dupačky a je v zavince.. myslim, že je to akorát. Méně bych neoblékla.
My máme 8 týdnu a přes den body s dl. rukávem, polodupky a tenké ponožky, přes noc overalek, teplé ponožky, zavinovačka (jen letní swaddle, balit se musí jinak se budí jak haze rukavama) a prikryju fleesovou dečkou.
Přes den 21-23 st a v noci 19-20(otevrene okno)
Jinak co jsme dali na noc teplé ponožky budí se jen 1× ![]()
Já vždycky dávala jen overal. Nejlíp se mi to o bliká lo. A pak byl v zavinovacce.
@Niemeyer píše:
Holky, ted si rtikam, jesdtli nedelam neco blbe…ale maleho do zavinovacky nebo nekdy i jen do postylky davam casto jen v bodycku s kratzkym rukavem…a na nozicvky ponozky…Mame 24 stupnu, no… Ale ted jserm ho zaclas oblerkat jeste do overaslku pres to. Nevim, me prijde ze mu bude horko, je tedy teplouckjy, kdyz ho tozbaluju i z overalku, task nevim, zda je to ok…
určitě je mu dobře, jinak by se ozval. 24 st je fakt dost, zavinovačka stačí. Kdyby se Ti nepozdávalo, šmátni mu na krk - ruce nejsou směrodatné
ale osobně bych víc fakt neoblékala..
@Niemeyer Jo, je fakt, co říká @martina.se, že ruce nejsou úplně směrodatné, moje děti mají třeba taky chladnější ruce a nohy, i když je jim teplo, mají to po mně - nízký tlak, horší prokrvování končetin. Nicméně by ani ruce ani nožky neměly být ledové. Zas jestli se ti v tom overalu nepotí, tak je v pohodě.