Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
jist střídmě, všechno a střídat potraviny a i obchody tj dodavatele… když občas sníš neco závadneho telo se s tím vyrovná…když budeš 5 let jíst pravidelně závadne COKOLI muže z toho být problem.
No jako bych to psala ja! Clovek si mysli, ze kdyz kupuje lepsi sunku, hodne zeleniny atd., ze dela dobre a ono to stejne prd… sunka osizena, zelenina plna pesticidu… (viz vcerejsi text o 133 potravinach na Seznamu) hnus… u kazdeho jidla (snidane, obed…) si rikam, co asi tak je v jidle za „poklady.“ S temi farmarskymi trhy totez - moc casu nemam, jezdim do klasickych obchodu k veceru, i kdyz vim, ze to neni moc ok. Ach jo. Taky mam neustaly strach z rakoviny a verim, ze vsechny tyhle superpotraviny tomu pomahaji a ja tak detem treba podkopavam zdravi… Clovek ani v klidu nenakoupi, porad vse otaci a cte etikety… no zkratka - s.re me to moc. Konec vylevu.
Příspěvek upraven 09.02.19 v 22:12
Je to těžký a taky mě to trápí. Ovoce+zeleninu kupujeme sezónní (pro jablka, cibuli, brambory jezdíme tedy k nám do zahradnictví, kam to dodávají místní - vím, na to ses neptala) - přijde mi, že je v těch sezónních logicky míň chemie (jasně, pesticidy aj., ale není to ničím tolik popoháněný). I když - spíš si to jen namlouvám. Nějak v létě jsem četla, jak se pěstují rajčata. Nejsou ani v zemině, ale rovnou v roztoku čehosi, z čeho žijí. Což nemusí být nic špatného, ale vypadá to šíleně. Prostě chemická zelenina.
Když máme maso, jdu pro něj do našeho řeznictví k soukromníkovi (taky žádná extra jistota, ale věřím tomu víc než třeba vaničkám z Lidlu - a že v Lidlu je podle mě dobré maso, takže to spíš dělám kvůli plastu).
Mléčné výrobky kupujeme zřídka, ale sýry beru buď pultové, nebo klasicky v plastu, jogurty jednou za čas domácí, smetanu/zakysanku kupuju obyč.
Pečivo nekupuju v krámě od doby, co jsem opakovaně viděla zaměstnankyni nejmenovaného řetězce kýchnout u otevřeného regálu s pečivem, aniž by si pusu zakryla rukou. Lidi na to šmatlají, pytlíky si neberou, fuj. Takže to si peču svoje, často bezlepkové.
Jako to bys opravdu nemohla jíst nic. Samozřejmě, že by se nemělo dít to, co se třeba naposledy stalo s tím masem. Tím spíš, když to není nehoda, ale v podstatě záměr. To už bych nemohla pozřít ani zrnko rýže kvůli kontaminaci arzenem… Prostě ji jen jím míň, no. Nebo vypít lok vody kvůli mikroplastům. S*re mě to neskutečně. Úplně stejně jako to, že jsme v paneláku a na vlastní dům se zahradou prostě nemáme finance, takže jsme odkázáni na nabídku zdejšího trhu. Ta bezmoc je strašná, ale kdybych takhle měla přemýšlet nad vším, tak se nervově zhroutím…
@M-77 píše:
Dobry vecer vsichni-zajimalo by me, jak pristupujete k informacimü o spatnych potravinach. Tema se tyka tech lidi, co doma nic nechovaji/nepestuji a tudiz vse nakupuji v obchodech… Vzhledem k tomu, ze mam dve male deti a snazim se jim kupovat ovoce/zeleninu/maso hovezi-kur-kruti me informace o vadnych potravinach dost vytaci. Nejak nejsem schopna jezdit a nakupovat u farmaru CR bezne…Chodim do beznych obchodu-tesco, albert, billa, lidl atd.
Co jist ve svete, kde na povrch vyplouvajo asi jen spicky ledovce o ruznych problemech s potravinami…
Snazim se hodne veci ve farmarsk.regional. potravinach, je to o hodne drazsi, ale dam to..uzeniny u reznika a maso taky,..bydlim ve velkomeste tak je vyber vetsi
Já maso nejím, dětem bio, volný chov, pečivo z několika osvědčených pekáren, sezónní ovoce a zelenina ( nekupovat v lednu hroznové víno z JAR), najít si nějakou farmu poblíž, existují i on-line obchody sdružující více farmářů a nechat si dovést domů. Čtu etikety, většinou čím kratší popis složení výrobku, tím lépe. Vyhýbám se palmovému oleji, azobarvivům, GMO,atd.
Ja nakupuju hodne veci bio, obzvlaste maso. Kure kupuju ciste jenom bio, veprove v posledni dobe taky… hovezi jako kdy, jehneci taky nekdy bio jindy ne.
V lete mame neco ze zahradky moji mamy a taky pestuju zeleninu na balkone. Docela mi tam frci papriky a rajcata, az jsem vlastne sobestacna. Ale zvladnu napestovat i nejakou tu mrkev, cibuli, redkvicky, celer, hrasek a zlutou fazolku, bylinky vseho druhu, par jahod, salaty..... jeden cas jsem pestovala i kedluby a dokonce tomatillo. Mam na balkone mimo jine i fikovnik, ktery dokonce dava fiky a zvazuju nakup citronovnika.
Proste balkon jede v lete jako fretka a dodava mi cerstvou zeleninku. Hnojim konskym hnojem z bio statku od kamaradky, nicim nestrikam. Cili v ramci moznosti to je asi bio..... Mimo sezonu to je holt tezsi a tudiz se snazim nakupovat bio co se da a kolik finance dovoli.
@M-77 mame to stejně všechno z kramu..maso se snažím kupovat výhradně z globusu tak aspoň na ceduli pisi odkud maso pochází atd..A v tom jak rychle se tam maso točí verim ze není zkazene nebo dlouho uchovávane..
Zeleninu ovoce jsme kupovali hodně v lidlu ale potom poslednim extempore že stahují skoro všechno že je to prevrset hnojiva atd se snažím kupovat u místního stánku o když tvrdí že je to z místních zdrojů asi bude většina makro aspoň podle me..Jinak lidl mě zklamal po zjištění že hrozně moc výrobků je z Polska a i maso..A na jejich stránkách je pořád nějaké varovani salmonelózy atd i když je hezky že to netají a dají vědět hodne mě to odrazuje..Jinak zbytek jogurty těstoviny atd prostě podle ceny akce
Jinak je u nas vw meste reznik kureci raj…A je to hnus vsech hnusu nedávno jsem byla svědkem jak tam prodavačky řešili ze to maso musi omyl aby nesmrdelo když ho prodávají…v létě se tam nedá vůbec nic koupit ani v jednom všechno oschle hnusně a nejhorší pro me je tem smrad..To není takova ta vubec masa uzeného atd ale fakt smrad že se zvedá žaludek.
Nejsem líná jet 30km do globusu pro maso..než koupit tohle a nebo představení billu lidl u tesca to skladování bude všelijaké navic co vím z větší části polské..
Jinak ti poradím jedno zkus najít chovatele prodejce v okolí.. U nas takoví jsou chuťově je to úplně někde jinde ale je problém že vyžadují koupě aspoň půlky…napr půl prasete půl krávy..Ale to je např třeba půl krávy 15tis..A když nemáš mrazak místo kam to dát je to krásný ale nepoužitelný…
@venulka1 Ja maso kupuju u reznika-vyhlasene reznictvi. A stejne asi pred 14dny donesl.muz sunku (fakt dobrou) a jak jsem k ni cichla -des bes. Smradlave,nechala jsem to jeste na druhy den,kdy prijede mama-taky ji to smrdelo… Jak treba byla.afera s polskym masem-kde vsude skoncilo…tak si nejsem jista,co je dobre. Driv jsem hodne delala lososa,to taky omezuju…
Kupujeme pouze základní prumyslove nezpracovane potraviny, nejlépe lokální a v bio kvalitě (ne vse). Objednávám na rohlíku a ve světě bedýnek. Přecházíme na paleo. Pokud chce jíst člověk kvalitně, tak doporučuji kvalitní potraviny + vařit, vařit a vařit. V běžných obchodech už téměř nenakupujeme.
Dobré téma! Od té doby, co máme dítě, tak tohle řeším ještě víc než dřív. Dítěti dávám výhradně bio maso a pokud možno i ostatní bio (ale nejsem u toho tak striktní jako u masa). My jíme maso i nebio, ale aspoň se snažíme kupovat českou produkci.
Dál kupujeme např. bio máslo, bio goudu, bio jogurty hollandia (vše se dá koupit třeba v Kauflandu).
Bio leze sice do peněz, ale přijde mi, že to má smysl (celkově, nejen proto, že chceme jídlo bez pesticidů) a snažíme se šetřit jinde. Rozhodně ale ani bio není 100% záruka nezávadného produktu ![]()
Když to jde, nakoupíme občas na farmářských trzích, hlavně v sezóně.
Nekupuji žádné potraviny z Polska. Naštěstí aspoň na mléčných výrobcích musí být ty oválné symboly se zkratkou státu, tak se dá zjistit rychle, odkud to je. Co se týká ostatního, tak pokud není uvedena země původu, tak to většinou nekupuji. Ale pravda je, že i když je to někdy uvedeno, nemusí to být země původu, ale země zabalení. V tomhle vnímám předpisy jako dost nedokonalé.
Takový tip: když najdu popisek v chorvatštině (HR), tak tam bývá země původu uvedena (a pochopit se dá, i když neumíte chorvatsky). Asi se to v Chorvatsku musí povinně ze zákona uvádět.
Průběžně sleduji výsledky testů (dTest a občas pořad A dost) a snažím se to nějak zohledňovat při nákupech - např. jsme dříve kupovali čaje od Grešíka a už nekupujeme.
A taky jak už tu někdo psal, tak je dobré jíst střídmě, výrobky střídat a jíst co nejméně průmyslově zpracované potraviny (např. nekupovat hotové omáčky, polévky v sáčku apod.). My třeba i jogurty kupujeme jen bílé a teprve doma do nich příp. něco přidáváme, ale většinou je stejně jíme samotné, protože nám prostě chutnají.
Takže takhle nějak se to snažím řešit. Ale asi nemá cenu se tím moc stresovat, protože je otázka, jestli si tím stresem, co zas bude v jídle za jedy, neškodíme víc, než kdyby v tom jídle něco škodlivého bylo. Věřím tomu, že v ČR máme potraviny relativně kvalitní a hygiena je tu na dobré úrovni. To jinde ve světě takové štěstí třeba nemají.
Mimochodem, teď mě naštvaly výsledky ovocných čajů v dTestu - nejhůř ze všech dopadly dětské čaje, které jsou plné pesticidů
Mezi nimi i bio čaj. Tady se dá podívat na shrnutí výsledků:
https://www.vitalia.cz/…ty-pro-deti/
Ještě bych doporučila knížku Doba jedová, není to jen o potravinách, ale tak celkově. Nesmí se to asi brát úplně doslova, ale člověk si uvědomí, že kromě potravin by měl řešit i to, z čeho servíruje jídlo, v čem ho ohřívá, jaké používá doma úklidové prostředky, jestli na sebe každé ráno nanese parfém, jestli po použití WC vystříká místnost sprejem atd.
@venulka1 Co prosím bylo za extempore v Lidlu s ovocem a zeleninou? A kde přesně uváději info o svých závadných potravinách, jak píšeš? Díky.
@M-77 mam to stejně dřív jsem kupovala v takové te pojízdné mastne šunku u řezníka fakt řezníka a bylo to něco hrozného..U toho globusu mi vyhovuje že tam mají tu tabuly kde je kód zvířete kde bylo poražené v jakém stáří atd myslím si že tohle v takovém řetězci nemuzou obelhat..Ale kdo vi