Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobrý den, budete muset požádat na stavebním úřadě o dodatečné povolení stavby, pokud je stavba dokončená, rovnou požádat o souhlas užíváním, žádá se o to dohromady ( jsou na to formuláře ). Geometrický plán bude určitě potřeba a dál zjednodušená dokumentace stavby. Dále je potřeba se zeptat na stavebním úřadě, co ještě budou chtít ( liší se to podle místa ), většinou nebývá problém s dodatečným povolením, ale bude potřeba určitě nejdříve vyřešit to vlastnictví pozemku, na kterím stavba stojí. Pracuju na stavebním úřadě, tak se ptejte, jestli ještě něco potřebujete vědět…
Je, děkujuuuu. Vlastnictví pozemku bude vyřešeno, mluvila jsem se starostkou, tak příští týden podá návrh na katastr, tak snad to i v novém roce půjde rychle. Zjednodušená dokumentace stavby, to je co? To zvládnu udělat doma na počítači? Je to vlastně jen přístavba ke vchodovým dvařím cca 2×4metry a necelé 3metry vysoká a má to rovnou střechu, která je vydlaždičkovaná a slouží jako teráska z prvního patra.
Ano, zjednodušenou dokumentaci můžete udělat sama, jen aby to nějak vypadalo ( ne propiskou na kusu papíru např. ) a hodně záleží na tom na jakou úřednici narazíte. Já sama zlegalizovala hodně podobných sraveb, jako je ta vaše, jen na tzv. potvrzení o existenci stavby, po předložení geometráku a zjednodušené dokumentace, to je jen jeden papír a je hotový do týdne. Ale pozor pokud nejste ještě vlastnáky domu, bude muset žádat současný majitel, nebo vám musí dát plnou moc.
Moc se omlouvám za vpád do diskuze, ale když @vikon píše že dělá na stavebním úřadu, ráda bych se také připojila s dotazem. Před pár měsící jsme koupili barák, na jehož pozemku je několik zděných kůlniček a garáží. Majitel tvrdil, že jsou to stavby nezkolaudované. V katastru zakreslené nejsou. Ale přesto jsme za ně museli zaplatit daň z nemovitosti
Řeším teď otázku, jestli kůlny nechat dodatečně zkolaudovat. A zda je to vůbec nutné? Nejde mi na rozum, jakto, že v katastru neni nic zakreslené a přesto nám paní z finančáku tvrdí, že za ně musíme platit. Jak ví, že tam ty kůlny vůbec jsou?? Existuje snad nějaké lejstro, ve kterém jsou označené, ale my ho nedostali do ruky při koupi domu?
Díky moc, jsem z toho řešení problémů kolem baráku už na nervy ![]()
Dobrý den, záleží na tom jak jsou ty kůlny velké, stavby do 16 m2 zastavěné plochy ( tzv. drobné stavby podle Katastrálního zákona ), nemusejí být v mapě zakresleny, to ale neznamená, že by je neměl stavební úřad nějak povolit. Záleží taky na tom jak jsou stavby staré. Nemáte nějaké kolaudační rozhodnutí na ten dům? Tam by o těch stavbách mohla být zmínka. Spíš si ale myslím, že je předchozí majitel postavil „na černo“. Nevím jestli jsem vám úplně odpověděla na dotaz. Kdyžtak se ptejte, ráda doplním.
@vikon Dostali jsme jen listinu starou snad 100 let o rozdělení pozemku a zakreslení domu, ale nikde žádné kůlny nejsou zakreslené. Odhadujeme že byly průběžně dostavovány a do 16m2 by se mohly vejít (každá zvlášť). S největší pravděpodobností stojí načerno
Jde mi hlavně o to, kde by se dal získat papír, ze kterého pravděpodobně čerpá informace finanční úřad. Původní majitel zřejmě musel něco někam nahlásit, když je teď po nás vyžadována daň za něco, co vlastně nikde nemáme uvedené
Myslíte, že by bylo dobré se obrátit přímo na finančák nebo na stavební úřad pro danou oblast? Nebo na katastrální úřad? ![]()
Já bych se obrátila na stavební úřad, nevím, jak velké jste město, ale náš stavební úřad má archiv a tam může každý požádat, aby mu našli veškeré papíry k jeho nemovitosti, je dobré vědět číslo pozemku, adresu, at mají podle čeho hledat. Možná, že se na ty kůlny najde i nějaké povolení. Náš stavební úřad často žádají finanční úřady o informace, tak jestli to u vás taky tak nezjistili. Každopádně zkuste ten archiv, za to nic nedáte.
@vikon Moc děkuji za radu
Zkusíme archiv, snad se něco dohledá.
Dobrý den Vikon.my taktéž zjistili, že u domu který jsme koupili před 5 lety má nezkolaudovanou a nepovolenou garáž a přístavek, který je napojen k domu. dneska mají dojet geodeti a zaměří nám to. potřebujeme to zapsat a zakreslit do katastru.chce to po nás banka u které budememe dělat refinancování. bohužel chce i kolaudaci. a ta se prosím vás řeší jak? ![]()
Hezký den, chtěla bych se zeptat, jestli máte někdo podobné zkušenosti s mým aktuálním případem. Koupili jsme s přítelem dům a zjistili, že má venkovní samostatnou garáž nezkolaudovanou. Stavení povolení ta garáž má, ale nemáme žádné papíry o zaměření nebo kolaudaci a zanesení do katastru. Víte, jak v tomto případě postupovat nebo co bude vše potřeba? Když stavební povolení má? Stačí už jen udělat kolaudaci?
Děkuji Zuzka G.