Trvalý pobyt, už jsem zoufalá!

4658
16.1.14 11:20

trvalý pobyt..už jsem zoufalá!!

Nevím ani jestli si jdu pro radu, nebo se jen vypsat…
Před rokem jsme se s přítelem(nyní již manželem) přestěhovali do pronájmu, kde už nám prý konečně dají trvalé bydliště. S paní majitelkou jsem byla domluvená, že změnu TP provedeme současně se svatbou tzn. v půlce roku.
No co čert nechtěl barák měnil majitele a nový pan majitel mi slíbil TP až od nového kalendářního roku společně s novou nájemní smlouvou!
Je půlka měsíce pryč a smlouvu nemám!! Jediné co mi dal, byl přihlašovací lístek k TP, který jsem vyplnila, ale on nepodepsal! Neustále jsem za ním chodila, volala, psala emaily nereaguje!! No chodila jsem za ním tak dlouho, až jsem vyplněný lístek ztratila(prohledala jsem úplně všechno i odpadky, nikde není!! :cert: ) Aby toho nebylo málo, můj otec podal žádost na zrušení TP u nich(mám ho tam i s dcerou) v pondělí s ním jdu na projednání jeho žádosti na MÚ!
Chtěla jsem do té doby mít už vše vyřízené, ale nikdo mi nechce dát nový lístek, na matrice ho prý nemají a majitele baráku nemohu sehnat, nevíte kam se obrátit, nemají ho ještě jinde? Nevím kde, jsem zoufalá

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Elenloth
16.1.14 11:24

Lístek ti dají na ohlašovně TP na úřadě v obci, kde chceš mít trvalé bydliště. Majitel ti ho podepisovat nemusí, pouze musíš doložit platnou nájemní smlouvu. Takže spíš než o podpis na lístek bych se zajímala o tu smlouvu.

• Citovat
  • Upravit
882
16.1.14 11:28

Jojo, souhlasím s @Elenloth vyplněný lístek podepisuje majitel, když tě tam chce přihlásit on bez nějaké smlouvy či tak. předně si tedy vyžádej smlouvu, což je doklad, který tě opravňuje ke zřízení si trvalého bydliště. další souhlas nepotřebuješ. I když u nás třeba postupují protiprávně a vím, že chtějí souhlas majitele, ale to nesmí..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
16.1.14 11:29

Nepotřebuješ souhlas majitele, stačí ti smlouva.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1067
16.1.14 12:13

@dendule4 Ahoj, tak já řeším skoro stejný problém, tak mám čerstvé informace jak to chodí.
Ano ty tu to smlouvu můžeš vyplnit a podat na úřadě, ale bohužel úřad bude kontaktovat i majitele objektu zda s tím souhlasí :cert:

No je to děs a už jsem z toho taky na palici :zed: všichni všude na úřadech říkají ať máš trvalou adresu tam kde jsi, ale ono když to nejde tak jak to mám asi udělat :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6536
16.1.14 12:21

Taky jsem to řešila, a stačí smlouva a na úřadě udělají TP, vyplníš žádost, a majiteli se pošle jen dopis, že tam máš TP, souhlas nepotřebuješ, a pak si jen půjdeš zažádat o novou občanku kde bude nový TP, to je celé

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
882
16.1.14 12:34

@saani ale majitel s tím nemusí nijak víc souhlasit!! do toho mu nic není! ty prokazuješ užívací právo k bytu - nájemní smlouvu a tečka.
(6) Při ohlášení změny místa trvalého pobytu podle odstavce 5 je občan povinen:
a) vyplnit a podepsat přihlašovací lístek k trvalému pobytu (dále jen „přihlašovací tiskopis“), který obsahuje údaje o…
c) doložit vlastnictví bytu nebo domu, nebo doložit oprávněnost užívání bytu, anebo předložit úředně ověřené písemné potvrzení oprávněné osoby o souhlasu s ohlášením změny místa trvalého pobytu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
882
16.1.14 12:36

Zapsání trvalého pobytu – je nutný souhlas majitele nemovitosti?

Další omylem v otázce trvalého pobytu je domněnka, že se zapsáním TP musí souhlasit i majitel nemovitosti. V praxi je dost běžné, že pronajímatel ve smlouvě či ústně předem zakáže nájemcům si TP na dané adrese zapsat, příp. toto právo vážou na uplynutí určitého období. Tento postup majitelů je jasný, bráněním v zapsání TP svých nájemců předchází situaci, kdy do bytu vtrhnou exekutoři a zabaví veškerý, tedy i majitelův majetek. Může se také stát, že po vyžádání si výpisu zapsaných osob na adrese majitelem, zjistí, že v bytě má TP hlášen více osob, ačkoli se již v bytě nezdržují. Následně může čelit nepříjemným otázkám ze strany Policie ohledně nezvěstných osob, atd. Proto se majitelé snaží těmto situacím vyhnout.

Zákon o evidenci obyvatel ani jiný předpis však nestanovuje povinnost, aby s nahlášením TP vyslovil výslovný souhlas i majitel nemovitosti (bytu). Dle zákona je to jen jedna z možností, jak užívací právo k bytu prokázat.

Osoba, která si chce zapsat trvalý pobyt („trvalé bydliště“), musí doložit vlastnictví bytu nebo domu, nebo doložit oprávněnost užívání bytu, anebo předložit úředně ověřené písemné potvrzení oprávněné osoby (kdo je oprávněnou osobou viz níže) o souhlasu s ohlášením změny místa trvalého pobytu.

Tedy právo na trvalý pobyt buď vyplývá z vlastnictví bytu, nebo je doloženo existencí nájemního vztahu nebo potvrzením majitele bytu. Pokud tedy předložíte platnou nájemní smlouvu, ať na dobu určitou, či neurčitou, máte nárok na to, abyste byli přihlášeni k trvalému pobytu a trvalé bydliště vám bylo zapsáno do osobních dokladů. Totéž platí i pro všechny osoby, které se s vámi v bytě s vaším souhlasem zdržují.
Jinou věcí je postup úředníků, kteří někdy před zápisem TP souhlas majitele vyžadují. Musíme si uvědomit, že běžní úředníci nemají právní vzdělání a obvykle se řídí pouze metodickými pokyny, aniž by příslušný zákon třeba vůbec otevřeli. V tomto případě lze doporučit jen vytrvalost při boji s „úředním šimlem“, jelikož, jak již bylo řečeno, žádná taková zákonná povinnost neexistuje. Koneckonců, pokud nebude majitel s nahlášením TP souhlasit, může se obrátit na příslušný úřad se žádostí o zrušení, což však není možné, pokud máte nájemní smlouvu a v bytě se zdržujete.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
882
16.1.14 12:37

Pokud by se občan ocitl v situaci, kdy mu úředník, přesto, že splnil zákonné podmínky, odmítá trvalý pobyt zapsat nebo pokud má pocit, že úředník nepostupuje správně, je možno se podle správního řádu bránit podáním stížnosti ( §175 s. ř.) proti chování úředních osob, proti rozhodnutí je možno podat odvolání (§81 s. ř.), je možno se bránit i proti nečinnosti správního orgánu (§80 s. ř.).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
882
16.1.14 12:39

Tak snad to bylo vyčerpávající děvčata :-) nenechte se odbýt :cert: pokud máte smlouvu, máte nárok na trvalé bydliště! je to pouze evidenční údaj a vy jste na tom biti pokud je majitel vašeho bytu bl..c co si neumí přečíst zákon a pracovníce úřadů jakbysmet.. :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1067
16.1.14 12:46

@veverkas22 děkuji za vyčerpávající odpověď :)
No já jsem si šla na úřad pro žádost a rovnou jsem se jich na to optala zda potřebuji souhlas. Ona říkala až ji donesu smlouvu a žádost, tak poté zašlou dopis majiteli a ten pokud se vyjádří, že s tím nesouhlasí, tak to jde tvz. do koše.
V tom, aby se prase vyznalo :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1067
16.1.14 12:48

Já už jsem v tak pekerné situaci, že jsem myslela, že podám inzerát za finanční odměnu, aby mi někdo trvalé bydliště nabídl :zed:
Jde mi o úřady jelikož jsem se přestěhovala do jiného kraje, tak se nemohu nahlásit v místě ani dočasně na úřadě a vše musím vyřizovat tak daleko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12870
16.1.14 12:50
@saani píše:
@veverkas22 děkuji za vyčerpávající odpověď :)
No já jsem si šla na úřad pro žádost a rovnou jsem se jich na to optala zda potřebuji souhlas. Ona říkala až ji donesu smlouvu a žádost, tak poté zašlou dopis majiteli a ten pokud se vyjádří, že s tím nesouhlasí, tak to jde tvz. do koše.
V tom, aby se prase vyznalo :cert:

No hlavně by se v tom měla vyznat úřednice, což se evidentně nevyzná, klidně jí pošli na školení nebo do tmy :lol: A obrať se na nadřízený orgán (kraj nebo magistrát).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
882
16.1.14 12:52

@saani já to vytáhla ze zákoníku.. a tu další část z odpovědí právnické poradny. ony do 15 kontaktují majitele ale pouze informačně! že se stalo! otázka druhá je jít proti vůli majitele.. pak ti neprodlouží třeba smlouvu :-( má zkušenost je taková, že většina lidí co pronajímají jsou ignoranti co si nejsou schopni ani přečíst zákon o tom, jak se to dělá a nedělá, jaká mají práva a povinnosti atd.. :pocitac: jen je zajímá jak to zatutlat aby z toho neplatili daň! já sama pronajímám maličký byt a lidi se přihlašují a odhlašují, mají zvířata je mi to jedno. vím jaká mají práva a zároveň povinnosti, ty jim napíšu do smlouvy a ještě ústně sdělím ať si rozumime! co kdo kdy a jak, co kdo platí, co kdo opravuje a jak to bude.. a nemám problém! poslední nájemkyně mi přes vánoci řekla, že takhle dobrou majitelku neměla!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
882
16.1.14 12:54

@mag já se nedávno dokonce pohádala s kamarádkou, která pracovala na úřadě evidenci obyvatel a tvrdila mi, že lidé musí mít souhlas! fakt hádka.. asi v tom pracuju, tak vím, řekla mi.. a když jsem jí řekla, že asi moc neví, jestli vůbec četla ten zákon nebo jí to řekli v práci tak se urazila.. no jasně že ho nečetla..až budu měnit trvalé bydliště v rámci města a půjdu za ní, bude to ještě zajímavé :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí