Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@slavuska1 jojo
on se mi teda nikdy neválel v obchodě kvůli lízátku, i do hračkářství jsem s ním mohla jít, vždycky jsme se domluvili, že si vybere jednu malou drobnost (okolo těch 3 let) a on to dodržel. Jinak jsem se snažila (a snažím) eliminovat situace, které vedou k těm výstupům, takže když vím, že mi vyvádí za výlohou obchodu, tak tam s ním nelezu apod.
U nás se sekne většinou kvůli naprosté kravině… dneska ráno kvůli punčocháčům, které si prostě oblíkat nebude
Denně kvůli odchodu do vany apod. Už jsme toho zkoušeli hodně, ale bohužel si myslím, že to bude mít jako povahový rys ![]()
Tak náš mladej ve chvíli, kdy mu něco zatrhnu, nelehá, neválí se, ale jde k zemi jako nějakej mohamedán při motlitbě. Prostě se sesune na kolena, opře hlavu čelem o zem a při tom má ruce natažený před sebe… Naštěstí to provozuje jen doma.
@Moise tak náš se válí s oblibou na veřejnosti
kvůli tomu že by chtěl něco koupit, to taky ne, ale spíš když se nějak naštve, třeba brácha do něj šťouchne, nelíbí s emu dlouho být ve vozíku-autíčku, tuhle mi v tesku vystoupil, a lehl si na zem vedle autíčka, a odmítal se hnout
často ten důvod ani nezjistím, prostě se sekne, že dál už nepůjde, a hotovo. ![]()
Naprostá ignorace, klid, nekřičet, dělat že se nic neděje
pokud začnete křičet, on začne více, pokud budete vyhrožovat on bude více.
Období vzteku přejde, chce to pevné nervy.
Akorát nevím, proč mám pořád poslouchat ječící děcko, nebo rodiče. Vždy se ptám kdo má více rozumu
@slavuska1 píše:
@Moise tak náš se válí s oblibou na veřejnostikvůli tomu že by chtěl něco koupit, to taky ne, ale spíš když se nějak naštve, třeba brácha do něj šťouchne, nelíbí s emu dlouho být ve vozíku-autíčku, tuhle mi v tesku vystoupil, a lehl si na zem vedle autíčka, a odmítal se hnout
často ten důvod ani nezjistím, prostě se sekne, že dál už nepůjde, a hotovo.
možná ho nebaví nakupování, vždyť vidí jen nohy a spodní regál, má žízeň, je mu horko, kdo ví…
U nás zabírá, když se ho zeptám, jestli se opaluje nebo co dělá na té zemi a on se začne smát
ale je fakt, že když ho něco naštve, tak on sice okamžitě lehne, ale do půl minuty zas vstane
a občas si teda u toho zaječí než se položí… To když byl mladší, to byly daleko horší hysteráky ![]()
Naší je tři a čtvrt a už se neválí. vzteká se dál, ale na zem už ne, páč by si poškodila svůj outfit, umazala punčocháčky a pomačkala sukni
frekvence významně ustoupila, ted tak na jeden záchvat za 14 dní.
Jen těm, co se bijou v prsa, že se díky výchově jejeich dítě nikdy nevztekalo - já sama mám ke vztekání víceméně vztah pozitivní, dítě prostě dá najevo emoce, svého si nedosáhne, ale jde to ven a je to podle mě správně. takže proti vztekání jsem nikdy výchovně nezasahovala. Mladší je vzteklá o stošest, starší se párkrát za život vzteknul z únavy, ale po zemi se neválel. Není to jen o výchově, ale hlavně o temperamentu dítěte.
@panamera9 píše:
možná ho nebaví nakupování, vždyť vidí jen nohy a spodní regál, má žízeň, je mu horko, kdo ví…
mě je to jasný, ale pokud má žízeň nebo je mu horko, má pusu aby si řekl o pití, a ruce, aby se svlíknul. a mě taky nebaví, ale holt nakoupit musím..já ani v tom velkým tesku nejsem nikdy dýl jak 15-20 minut, žádný hodinový rodinný nákupy ![]()
@Lama Lama píše:
já sama mám ke vztekání víceméně vztah pozitivní, dítě prostě dá najevo emoce, svého si nedosáhne, ale jde to ven a je to podle mě správně. takže proti vztekání jsem nikdy výchovně nezasahovala. Není to jen o výchově, ale hlavně o temperamentu dítěte.
@verrru píše:
Já to snad ani nechci čístu nás 27m vzteká a válí se po zemi od léta, a čekám že ještě chvíli bude.. a náš se teda umí válet nebo sebou třísknout (položit) na zem pouze pro efekt a dává si moc dobrý pozor aby si neublížil a čeká co my na to
U nás většinou taky, ale když se u toho nedej Bože ještě bouchne, tak to je potom fakt děs.
@panamera9 píše:
A koho to baví? Jsou věci, které člověk udělat musí, i když ho nebaví. Pak ho nebude bavit učení… ale stejně se bude muset učit.
@yourlady ty, ne vzdy to je vychovou-ta nase babizna si nikdy nic nevymrcela, ma pevne stanovena pravidla. Jedno obdobi vzteku uz ma za sebou, kdyz pochopila, ze nema narok, tak na cca 2mesice prestala a ja se nadsene placala po rameni-jsk jsem sikovna. No a nyni, cca 2 tydny dozadu se opet zacala vztekat a prudit a mam pocit, ze ty dva mesice jenom nabirala sily
a taky mam pocit, ze pouziva sofistikovanejsi metody prudeni ![]()
@slavuska1 píše:
mě je to jasný, ale pokud má žízeň nebo je mu horko, má pusu aby si řekl o pití, a ruce, aby se svlíknul. a mě taky nebaví, ale holt nakoupit musím..já ani v tom velkým tesku nejsem nikdy dýl jak 15-20 minut, žádný hodinový rodinný nákupy
Mám na to pech, jdu nakupovat, jedno dítě v obchoďáku, které řve jen se posadí do košíku, chápu maminku, která je tam sama a nemá na vybranou, ale proč tam je často celá rodinka, která se líně vleče po obchodě za vydatného jekotu dítka.
Proč jeden z rodičů dítě nečeká venku. Snad dospělý člověk umí sám nakoupit.
@marmelada78 Tak náš malej to ve velkém udělal jen jednou těsně po druhém roce. Kvůli něčemu trucoval, už ani nevím, kvůli čemu. Něco jsem mu venku nedovolila nebo nevyhověla a on si pak za dveřmi bytu lehl na zem a ječel
Pak si párkrát ještě lehl na zem, ale pasivně, spíš, že byl unavený, a proto zrovna nechtěl uposlechnout daný pokyn.