Domácí vzdělávání

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
14809
25.6.11 16:48

Domácí vzdělávání

Máte někdo zkušenost s tímto typem vzdělávání? Vzděláváte své děti doma?
Pokud ano, jaká byla vaše motivace a jste spokojeny?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6926
25.6.11 20:03

Taková debata už tu je („domácí škola“), ale je fakt, že dost zapadlá - a já marně koukám, kdy se ozve nějaká maminka, která má s domškolou zkušenosti… :-) Taky mě to zajíma…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1371
25.6.11 20:28

Ahoj Evi, máme syna v domácím vzdělávání, teď jsme ukončili druhou třídu. Jsme spokojeni moc, užíváme si více jako rodina. Vzdělávání je mnohem efektivnější, nečeká se na to, až učivo pochopí 20 žáků ve třídě. Podřizujeme se jeho tempu, ve 2. třídě klidně učivo 5. ročníku. Je to v podstatě i určitý životní styl. Pokud chceš vědět něco bližšího, tak klidně do SZ se můžeme rozepsat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6926
26.6.11 20:01

Jé holky a nemůžete se krapet rozepsat i tady?? Mně by to zajímalo. A možná nejen mě…
Nejvíc jsou lidi proti kvůli tomu, že dítě „nepřijde do kolektivu“. Sama mám na tyhle věty alergii, nežijeme na samotě u lesa a máme kroužky, zájmy… mezi dětmi jsme…
Pak další věc byla slova jedné psycholožky, že děti potřebují mezi sebou soutěžit a doma by jim to chybělo. Fuj, já naopak dětem říkám, že nemá cenu vychloubat se a proti soutěžení jsem - děti se mají radovat společně z úspěchů i neuspěchů a naopak si dodávat odvahu, ne? :nevim: Jako není umění „já já já jsem nejlepší“…
Asi je ta domškola fakt o celkovým stylu rodiny… mě na tom láká efektivita, lepší výsledky a úspora času… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1371
26.6.11 21:03

Davdan, máš pravdu, že se člověk setkává často s názorem, že dítě nemá kolektiv. Ale všimni si, že tohle řekne vždy jen člověk situace neznalý, ten , který se osobně s DV nikdy nesetkal. Z mého pohledu má vztahů z vrstevníky dostatek právě třeba v kroužcích. Ale také se schází rodiny domácích školáků a učí se některé věci společně, předávají si navzájem zkušenosti a děti tráví čas ve skupině, tzv. podpůrné skupiny. Navíc osobně si myslím, že dítě by se nemělo učit žít v kolektivu vrstevníků, nýbrž ve společnosti, což zahrnuje lidi všech věkových kategorií.
Líbí se mi na DV právě ta volnost, vynalézavost a kreativnost, dítě se podílí na rozvrhu hodin, je to šité na míru jemu, není ve stresu.
Učíme se třeba i během cesty k babičce, o prázdninách… Mnohé věci tak, že ani dítě nepostřehne, že se učí. :-) To jsou ty přednosti.
Možná jedno negativum by se našlo a sice to, že veškerou zodpovědnost nese rodič na sobě. Není se nač vymluvit, není na koho svádět vinu za to, že to či ono se žák nenaučil. Navíc je člověk neustále pod tlakem okolí, přeci jen je to ještě stále něco, čím člověk vybočuje.
A víme , jak to chodí, když člověk nejde s davem.
Pokud máš něco více, co by tě zajímalo, tak klidně piš, pokud budu vědět, případně mít zkušenosti, budu určitě reagovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6926
27.6.11 13:57

dasavr, díky! :potlesk: Přesně tohle mi chybí, někdo s vlastní zkušeností…
Co si pamatuju z dětství a nenáviděla jsem, byly neděle večer - práve proto, že zítra bude škola a s ní spojený stres z věčného rizika vyvolání a zkoušení, nečekaných písemek… a drilu věcí, které nikdy nepoužiju. Jasan - na střední se taky občas učíme ptákoviny, ale to už jaksi víme jak to zpracovat…
Můžu se optat, kolik hodin denně tak učení věnujete? A když jedete na přezkoušení, není dítě před cizími ostýchavé?
U mě je taky ten „důvod“, který píšeš - zodpovědnost je zcela na mě. Trochu se bojím, ale moje mamka (učitelka na ZŠ) mi děsně fandí (ačkoliv jinak je to typická školní „konzerva“…).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
415
27.6.11 15:23

Aktivní a otevřenou diskuzi najdeš tady

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1371
27.6.11 15:51

Davdan , nedá se říct,kolik hodin denně se učíme, my nejedeme ani podle učebnic. Jen si stáhneme z internetu švp školy , u které jsme zapsaní a podle toho víme, co musí dítě v tom daném školním roce zvládnout. Na hodnocení se těší, vlastně všichni se těšíme, je to taková rodinná událost, samozřejmě má své oblíbenější p. učitelky, ale srovná se s každým.
Přímo nějaké psaní do sešitu, počítání, diktát, je denně tak 30 minut. Ale ani ne vkuse. Učíme se převážně, když má chuť a touhu něco vědět, perlička je, že obyčejně vstane před pátou ráno a prosí o učení, nejlépe v neděli. To se nám pak chce skoro brečet, že jsme se do DV dali. Tak nějak přirozeně touží po vzdělání. Ale každé dítě je jiné a už teď víme, že na dceru, která půjde do 1. třídy za rok, budeme muset použít jiné metody.
Jinak můj manžel je taky učitel a asi právě proto jsme přistoupili k DV, vidíme totiž, jak je ten čas ve škole neefektivně využíván.
A mezi námi, kolik toho kolektivu si dítě ve škole užije? O přestávkách jsem alespoň já sotva stačila sníst svačinu a připravit věci na další hodinu. Takže pokud dítě nechodí do družiny, tak v podstatě nemá šanci budovat vztahy se spolužáky, to opravdu spíše až na druhém stupni ZŠ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6926
27.6.11 20:20

Knihomolko, díky za tip!!!! :kytka:

dasavr pořád to s manželem probíráme horem spodem… líbí se nám to, moc moc. :-)
Když budu mít nějaký dotaz a budeš na příjmu, zase se ozvu. Děkuju!!!!!! :mavam: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
54
12.3.14 19:53

Kocky bol by zaujem ze by sa viac rodin spojilo, /deti by boli v kolektive malom/ a ucili svoje deti doma?.. napriklad

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3981
12.3.14 22:39

My bychom zájem určitě měli - Praha.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
54
19.3.14 22:29

@Holandanka01 ahoj ja uz by som teraz od zari chcela

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3981
24.3.14 14:16
@fatkat píše:
@Holandanka01 ahoj ja uz by som teraz od zari chcela

aha, takže máš už šestileté dítě? Já mám staršího teprve tří a půl letého, plánovala jsem začít sbližováním stejně smýšlejících rodin za účelem pozdějšího společného učení, ale ve školním věku zatím není, tak nevím, jestli jsme pro vás vhodní parťáci :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7022
31.3.14 12:21

Ahojte mám desetiletého kluka ve škole stále řešíme náké problemy..doma je ok..vážne zvažuji že ho začnu učit zbytek čtvrté třídy a pátou doma..co vše k tomu abych mohla díte učit doma potřebuju??doma je bystrý vše se hned naučí ve škole bohužel nechce spolupracovat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1371
31.3.14 12:50

Asi by pro Vás bylo dobré zkontaktovat se se školou (vyučujícími), kteří mají dlouholeté zkušenosti s domácím vzděláváním. Ti už poradí, co je třeba zajistit ve stávající škole, případě zajistí přestup na nějakou kmenovou školu. Pak bude asi třeba navštívit PPP, kde vám individuální domácí vzdělávání doporučí, případně nedoporučí. Je důležité, abyste Vy, případně manžel či kdokoli jiný, kdo bude dítě vyučovat, měli minimálně středoškolské vzdělání, při vyučování na druhém stupni ZŠ je třeba mít vzdělání vysokoškolské. Asi by bylo dobré vědět, odkud jste, mohla bych Vám napsat více, případně přispět radou. Když tak mě můžete kontaktovat přes soukromou zprávu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová