Domácí vzdělávání

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4.2.15 12:01

Chtēla bych se zeptat, zda může domácí vzdělání učit někdo jiný než rodič? Například osobní učitel nebo něco takového? Je to možné? Diky za odpověď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3981
4.2.15 22:54

Ano, je to možné. Vy jako rodič jste za vzdělávání dítěte v DV zodpovědná, ale učit může kdokoliv, klidně každý předmět někdo jiný. Nebo něco vy, něco druhý rodič a něco třeba strýček, který přijede jednou za měsíc na víkend a bude učit třeba hudební výchovu, protože je skvělý hudebník. Nebo část vy a část v nějaké sdružené/komunitní škole. Prostě tohle nemusíte ani nikomu vysvětlovat. Vy jste zodpovědná (ve výjimečných případech může být zodpovědný někdo jiný, kdo DV právně zaštítí, když třeba rodič nemá maturitu nebo pro druhý stupeň alespoň Bc.), ale učit může kdokoliv.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18.3.15 21:56

Zdravím vás :) Téma domácího vzdělávání mě moc zaujalo a ráda bych na něj psala bakalářskou práci. Napadla by někoho z vás nějaká zajímavá otázka z této oblasti, kterou bych se mohla zabývat..? Pořád nevím, jak bych to mohla více konkretizovat… Na „výhody a nevýhody“ už práce napsané jsou.. chtělo by to prozkoumat něco nového… nenapadá vás něco? Děkuju :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2337
18.3.15 22:06

@marie adeena A jaký obor studuješ? Napadl mě třeba sociální začleňování dětí v domácím vzdělávání. Jen se asi budou těžko shánět materiály :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18.3.15 22:19

To mě teď taky napadlo… studuju speciální pedagogiku (psychopedie, etopedie). Jdu nad tím přemýšlet, budu ráda za nápady :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2337
18.3.15 22:26

@marie adeena Aha, takže i třeba domácí vzdělávání dětí s poruchou AS nebo nějakým jiným problémem? To už by se možná i materiály sháněly lépe, pokud máš k těto lidem nějaký přístup v praxi. Nebo mě ještě napadá přechod z výuky ve škole na domácí a jeho důvody… :think: Ještě pouvažuju :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2156
18.3.15 22:30

Mě by zajímalo - jak to rodiče zvládají finančně? Normálně je vlastně dítě celý týden ve škole a družině a rodiče mohou pracovat.
Pak - první stupeń doma a co druhý stupeň? Pokud nejste např. v Praze s bohatým výběrem škol, jak tu obroskou změnu děti zvládnou? Přijme je kolektiv?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2559
18.3.15 22:35

Mě by zajímalo, pohled na matku, co jí to dává, jaký v tom vidí smysl, její kariera, jeji harmonogram, opravdu od toho, s jakými pocity a cíli do toho šla, po sběr informací, finance, čas až po konec, jaké má s tím zkušenosti, přínosy a nevýhody pro ni jako matku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18.3.15 22:45

To by mohlo být zajímavé @ALEAS, děkuju :) nebo třeba prozkoumat vztah mezi rodiči a dětmi v domácím vzdělávání, a rodiči a dětmi ve školním vzdělávání… čím více nápadů, tím líp :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2559
19.3.15 09:39

@marie adeena no až to budeš mít napsané, tak by mě to zajímalo tedy. Mám známou z dětství, co takto vyučuje všechny své 4 děti, do toho jedno je autista, ale ona má na to vzdělání a praxi u dětiček s postižením. Strašně jsem se jí na to vždycky chtěla zeptat, ale už se skoro nevídáme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
22.6.15 19:47

Prosba

Dobrý večer, jsem studentkou na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně, obor Sociální pedagogika a poradenství. Příští rok budu končit bakalářské studium a jako téma své bakalářské práce jsem si zvolila „Domácí vzdělávání“. Do své závěrečné práce budu potřebovat udělat výzkum, ve kterém budu potřebovat zkontaktovat rodiny, které učí své děti doma. Myslíte, že by bylo možné, aby mi někdo z Vaší skupiny poskytl pár informací na toto téma?
Předem děkuji za ochotu

Tereza Řičánková

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14809
22.6.15 20:56

@Terez2903 Zkusila jste oslovit paní Trlicovou? Měla by být k dohledání na fb. Určitě by Vám k tomu měla co říct.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
22.6.15 21:13

Moc děkuji za zprávu! Potřebovala bych udělat krátký rozhovor, který bych mohla použít do výzkumu, myslíte, že by byla paní Trlicová ochotná? Zkusím ji najít přes facebook. Znáte i křestní jméno?
Děkuji mnohokrát
Pěkný večer

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
22.6.15 21:15
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14809
22.6.15 21:19

@Terez2903 Myslím, že by byla ochotná, stála u zrodu domácího vzdělávání u nás. Případně by Vám mohla poskytnout třeba nějaké další kontakty.
Jana Jochová Trlicová.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová