Doplatek za energie 12 tisíc

Anonymní
17.8.16 14:36

Doplatek za energie 12 tisíc

Prosím o zachování anonymity, děkuji!

Zrovna jsme se přestěhovali do nového bytu a přišlo nám vyúčtování za ten starý, kde jsme bydleli necelé dva roky. Starý činžák, stará okna. Nedoplatky za vodu, plyn i elektřinu 12 tisíc! Nevěřila jsem vlastním očním, protože: děti nemáme, vařila jsem max. 2× týdně o víkendu, jinak vůbec, stravujeme se s partnerem v práci nebo ve městě. Oba pracujeme na směny, takže často byl doma jen jeden z nás nebo nikdo-časté služební cesty. Spotřebiče jsme měli klasické jako notebook a tv, modem. Vše se na noc vypínali ze zásuvky. Vana tam nebyla, takže sprcha a žádné cákání dvě hodiny. Jsem z toho dost v šoku. Vedle nás bydlely rodiny s dětma, tak si neumím představit kolik dopláceli oni. Za teplo jsme za ten rok a půl dali snad 14 tisíc :O :O
Chtěla bych se tomu teď v novém bytě vyhnout, tak jestli máte třeba nějaký tip? Je to už nový dům, zateplený + nová okna. Ale stejně..

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
30408
17.8.16 14:39

To vyúčtování bylo za celou dobu užívání toho bytu? Jaké jste měli zálohy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.8.16 14:40

Ano, vyúčtování bylo za celou dobu užívání a zálohy byly 2 tisíce na měsíc.

• Citovat
  • Upravit
13536
17.8.16 14:41

Tak to jste měli docela nízké zálohy, to je pak jasné, že ti to najednou naskočí.
Pro příště bych si rovnou nastavila vyšší zálohy. Je lepší, když vám pak vrací, než když máte najednou doplácet nějakou šílenou sumu. A jinak co nejvíce šetřit energie, ale to jsi asi dělala i doteď, takže to moc neovlivníš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
534
17.8.16 14:43

14 za teplo za rok a pul je celkem málo. My platili před sedmi lety v novostavbě 2+1 byt 1500 měsíční zálohy na plyn - topení a ohřev teplé vody. a když přišlo vyúčtování, přeplatek tak 300 maximálně.
Teď bydlíme v domě 4+1 a záloha na plyn 4000 - teplo, teplá voda, vaření.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30965
17.8.16 14:44
@Anonymní píše:
Ano, vyúčtování bylo za celou dobu užívání a zálohy byly 2 tisíce na měsíc.

To vychazi cca 2600 na mesic, to je dost malo. Proste jedno za mesic sleduj plynomer, elektromer a vodomer a nebudes prekvapena. 14tis za teplo za rok a pul je velmi slusnych.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
534
17.8.16 14:47
@geileenka píše:
Tak to jste měli docela nízké zálohy, to je pak jasné, že ti to najednou naskočí.
Pro příště bych si rovnou nastavila vyšší zálohy. Je lepší, když vám pak vrací, než když máte najednou doplácet nějakou šílenou sumu. A jinak co nejvíce šetřit energie, ale to jsi asi dělala i doteď, takže to moc neovlivníš.

přesně tak, je lepší mít vyšší zálohy. No a ve starém bytě prostoru na šetření moc není. Mýt nádobí v napuštěném dřezu, místo koupání sprchování, koupit šetřící sprchové hlavice. Efektivně větrat - velkokapacitně na pár minut místo nechávání okna na větračku, nezakrývat radiátory, spáry kolem oken na zimu spravit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1951
17.8.16 14:50

Záleží na zúčtovacím období, po nastěhování a po vystěhování to může být zkreslené tím, že zúčtovací období bylo kratší než rok. já takhle po nastěhování do baráku doplácel 27 tisíc jen na plyn a to jsem měl zálohy 4500. Šlo o to, že jsem se nastěhoval v listopadu a vyúčtování bylo hned po topné sezóně, chyběly mi tam ty letní měsíce, kdy se vyrovnává zimní spotřeba. Tak mi zvedli zálohy na 7000 a další rok mi zase přes 20 tis. vraceli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5696
17.8.16 14:50
@Anonymní píše:
Ano, vyúčtování bylo za celou dobu užívání a zálohy byly 2 tisíce na měsíc.

Máš zálohy 2000 na měsíc a divíš se, jo? :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10251
17.8.16 14:52

Vyúčtování přišlo od dodavatelských firme (ČEZ, vodovody a kanalizace), nebo je vystavila správa bytů, nebo majitel bytu?
Jinak za dva roky se zálohou 2 tis. měsíčně to znamená skutečnou spotřebu za služby 2,5 tis./měs, což mi přijde celkem adekvátní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13536
17.8.16 14:53

@bberundaa Ono jeden čas běžel na zoomu nebo kde nějaký pořad o šetřivých američanech a tam bylo spousta typů, jak ušetřit :mrgreen: :lol:. Docela mazec to byl. Takové to mytí všech členů rodiny v jedné vodě, která se pak ještě použije na zalévání, mytí nádobí apod. Ušetřit jde jakkoliv, ale myslím, že občas je to už extrém. Nejlepší je prostě odhadovat dopředu a nesnažit se šetřit na zálohách. Taky se nám to stalo po přestěhování do většího, kdy ještě člověk pořádně nevěděl, jak moc se zvednou ty náklady a pak přišel doplatek, že jsme šli do kolen. Teď už víme a platíme si to rovnou a většinou máme i přeplatky. Ale nijak extrémně nešetříme, myslím, že to ani moc nejde s rodinou, prostě žijeme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.8.16 14:53

@Zabatko Tak divím, byl to pidi byt a šla jsem tam z rodinného domu, kde jsem zálohy nikdy řešit nemusela. Neměla jsem přehled kolik je běžné platit.

• Citovat
  • Upravit
35791
17.8.16 14:54

To máš o tisíc za měsíc navic a zálohy dva tisíce jsou dost málo. Já mám extra spořivé lidi v bytě a mají 3000 zálohy, měli 4, ale dost jsme jim vraceli. A to máme nová okna, měřáky na topení.

Edit, pokud je to za rok a půl tak ještě míň, prostě to naskace. To jsou asi zálohy na vše a ne jen za elektriku, ne?

Příspěvek upraven 17.08.16 v 14:55

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13536
17.8.16 14:55
@Anonymní píše:
@Zabatko Tak divím, byl to pidi byt a šla jsem tam z rodinného domu, kde jsem zálohy nikdy řešit nemusela. Neměla jsem přehled kolik je běžné platit.

Je to fakt málo, bohužel. Energie jsou děsně drahé. Nechtěj vědět, kolik platíme my v třípatrovém domě (2 obytná patra + technický suterén).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30965
17.8.16 14:56
@Anonymní píše:

Jsou veci, kde hraje roli velikost bytu (treba u plynu na topeni) a pak veci, kte hraje roli pocet osob (elektrina za vareni, sviceni, voda…). Takze obcas je jedno, ze se jedna o pidibyt. Take jsem v prvnim byte nemela na zacatku predstavu, kolik budu platit. Neboj, casem se zorientujes, zvys si zalohy, 2 tis na vse je opravdu malo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat