Poradna na téma jóga pro zdravé tělo
Karolína Racková
Ahoj holky,
chci se zeptat. Byla jsem na InBody, vyšlo mi dle paní vše ideálně, ale na horni hranici, že je vidět, že cvičím. Trochu doma cvičím, dřív jsem běhala, teď uz neni prostor. Od doby, co jsem přestala s během, mám 4 kg nahoře, oblečení je mi těsně. Dle měření mám 4 kg nad ideální váhu. Chci zhubnout, takže jsem si stáhla kalorické tabulky.
Dle inbody mám mít doporučený příjem 2317 kcal.
Dle kalorickych tabulek mam příjem 1527 kcal, dala jsem sedavé zaměstnání a že chci zhubnout.
Teď čemu mám věřit, jedu v tom už týden a jako po večerech mám hlad. Rozumíte tomu někdo víc? Mám 176, 74 kg, tělo celkem ok, ale to oblečení mě štve.
Určitě těch 2tisice něco bude ok. Těch 1500 je strašně málo!
proto máš hlad ![]()
Nemůžu se dohrabat do zelených čísel. Většinou už jsem po večeři kaput a ještě se to neblíží konci. CO mě zděsilo, je fakt, že vůbec nepiju.
Kalorický tabulky jsou v tomhle hrozně mimo a nepřesný. Radši si zajít jako ty někam na měření nebo k poradci a zadat si to tam ručně
a samozřejmě jíst vyvážene podle hodnot - bílkoviny, tuky atd.
1500 kcal je obecně málo snad pro každého.. Ano, chvíli se hubne, ale totálně si tím odrovnas metabolismus, tělo bude věčně nastavené na stres a hladovku, jednou se to hubnutí zastaví a pak se nabírá při každém soustu navíc. Kor když se k tomu i párkrát do týdne hýbeš. Mám tep 150 když furt někde čtu jak ženský jedí 1500kcal denně
a pak se diví že jim padají vlasy, horší se nehty, pleť, menstruace.
Na tohle mám nejradši kalkulačku od GymBeam https://gymbeam.cz/…-makrozivin/ , zkus to zadat tam, včetně pohybu, atd.
Kaloricky tabulky pocitaji totalni blbosti, tim se vubec nerid. Uprav si je dle mereni z Inbody. Mne kaloricky tabulky vypocitaly taky skoro polovicni prijem, to bych posla na hlad a totalne si odrovnala metabolismus, kdybych se jima mela ridit.
@stodvacetjedna píše:
Na tohle mám nejradši kalkulačku od GymBeam https://gymbeam.cz/…-makrozivin/ , zkus to zadat tam, včetně pohybu, atd.
Díky, vyšlo mi 1788 kcal.
Já prostě nevím s tou aktivitou. Mám sedavé zaměstnání. Cvičím stylem, že 20 minut tancuju a pak cca 10 minut posiluje. Někdy protahuje jen jak u jógy.
Toto dělám cca 3× týdně. Takže pohyb nic moc. Do zari jsem běhala 3× týdně cca 7 km. Jenže začala škola, kroužky, brzo tma a prostě to nedávám. A přibírám.
Taky mi kaloricky tabulky vypočítaly hrozný nesmysl
tím se vůbec neřiď.
Mě v tělocvičně in nový vypočítal metabolismus kolem 2200 a trenérka říkala, že je dobrý to zredukovat o 200 až 300 kcl, což mi celkem dává smysl a když jsem to držela, tak jsem i dost zhubla (a pak zase ztloustla muhehe). Ten in body sice taky hází každý týden jiné výsledky, ale když se budeš držet na těch 2000, měla bys ty 4 kila mít za chvíli dole
@Acinore píše:
1500 kcal je obecně málo snad pro každého.. Ano, chvíli se hubne, ale totálně si tím odrovnas metabolismus, tělo bude věčně nastavené na stres a hladovku, jednou se to hubnutí zastaví a pak se nabírá při každém soustu navíc. Kor když se k tomu i párkrát do týdne hýbeš. Mám tep 150 když furt někde čtu jak ženský jedí 1500kcal denně![]()
a pak se diví že jim padají vlasy, horší se nehty, pleť, menstruace.
Já si poctivě všechno jídlo píšu do tabulek, ale po cvičení (50 minut HIIT, tabulky mi odečtou 433 kcal) mi většinou zůstane jen 1600 kcal, někdy jen 1500, ale nemám hlad. Nevím, co dalšího bych měla sníst. Vím, že to není dobře, ale nevím, jak z toho ven. Bazál mi vychází na 1429 kcal.
@Pruhovaný_mýval
Dobře, díky, zkusím těch cca 1900 kcal.
Zjistila jsem, že jim moc tučně, zbytek si celkem držím a přirozeně jím vyváženě, až na ty tuky teda.
Kaloricke tabulky su nezmysel, mozete ich pouzit maximalne na ilustraciu a ako pomocku pri vysvetlovani.
A pani na to ako prisla? Ako ti konkretne zmerala bazalny metabolizmus? Ked nema DXA scanner tak druhy najpresnejsi sposob na urcenie pomeru svalov a tuku je caliperace, urobila ti aspon to? Alebo si to cislo vymyslela ako kazdy druhy kto sa zivi tym ze naivnym dovercivim ludom rozprava pohadky? Nic v zlom, ale tyto pseudo odbornici su nieco ako smejdi ktory ti predavaju hrniec za 20K ktory vari sam a som na nich dost vysadeny ![]()
Kazdy clovek ma iny bazalny metabolizmus (ktory sa navse v case meni), dolezity je pomer svalov a tukov, ako casto cvicis, si skor silove alebo vytrvalostne atd…
Sportoval som kedysi viac, teraz uz skor pre zabavu obcasne, ale nikdy som ja ani vo svojom okoli nemal nikoho kto jedol tak ze bol hladny.
To je podla mna typicky priznak chudnutia podvizivou - ano samozrejme schudnes, ale za aku cenu? Si o tom nieco precitaj.
Iba tak strucne - to ze si hladna znamena ze telo potrebuje energiu (ak teda neuvazujume nejaku poruchu metabolizmu) a odkial si ju vezme? Najskor zo svalov pretoze sa daju spalovat rychlejsie, takze tvojou podvizivou ucis telo budovat tuk (pretoze vie ze jedlo nedostane, tak ked nieco dostane snazi sa co najviac ulozit), spomalovat metabolizmus a spustu dalsich veci s ktorymi sa budes roky trapit… To je fakt dobry obchod vymenit okamzite schudnutie par kg za dlhorocne problemy - drzim ti palce.
Prosim prestan si nicit telo a vrat sa ku sportu. Mozes zase zaradit behanie, je sice skoro tma, ale zase je cerstvy a obecne cistejsi vzduch, celkovka a cervena blikacka nieje zase taky naklad ze by ta to zruinovalo.
Edit: ked som trenoval tak som mal ako zaklad 4000 kcal a podla treningu sa pridavalo/uberalo v spicke v zime kludne cez 5000 kcal. Neviem ako si pocitala ale moj starucky XLS mi vykazuje ze by si mala mat minimalne 2500kcal denne - teda prisudil som ti 30 rokov a vsetko ostatne maximalne priemerne, ale ak poviem ze si sportovec (navysim svali, trosku pridam metabolizmus, zlepsim dychanie a pecen, treningove zatazenie) tak mi vychadza minimalne 3000 denne a to je bez tvorby novej svalovej hmoty.
@řeřicha S aplikací kalorické tabulky jsem chvilku experimentovala a nastavilo mi to příjem moc nízko (i když už jsem pak zadala správně pohybovou aktivitu, kterou jsem měla nejdřív nedostatečně). Takže tím bych se radši neřídila.
@řeřicha píše:
Ahoj holky,chci se zeptat. Byla jsem na InBody, vyšlo mi dle paní vše ideálně, ale na horni hranici, že je vidět, že cvičím. Trochu doma cvičím, dřív jsem běhala, teď uz neni prostor. Od doby, co jsem přestala s během, mám 4 kg nahoře, oblečení je mi těsně. Dle měření mám 4 kg nad ideální váhu. Chci zhubnout, takže jsem si stáhla kalorické tabulky.
Dle inbody mám mít doporučený příjem 2317 kcal.
Dle kalorickych tabulek mam příjem 1527 kcal, dala jsem sedavé zaměstnání a že chci zhubnout.
Teď čemu mám věřit, jedu v tom už týden a jako po večerech mám hlad. Rozumíte tomu někdo víc? Mám 176, 74 kg, tělo celkem ok, ale to oblečení mě štve.
Věř svému selskému rozumu, ne předepsaným tabulkám. Sama znáš své tělo nejlépe ![]()