Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Vzpomínám když mě bylo 10, dávno již tomu. Žádné telefony, vzala jsem kolo, jela někdy sama, někdy s kamarádkou do konírny. A tam jsme byly, dokud bylo potřeba, v zimě zhruba do těch 18hod., když se nakrmilo, v létě déle.
Dost úlet, řekla bych.
A pokud se stane, že moje děcka potřebují trest, když neposlouchají, tak vytáhnu eso v rukávu. A to je večerka. Protože v běžné situaci nikdy doma večerky neřešíme. Stačí jeden večer, že půjdou brzo za trest do postele a je na dlouho vystaráno.
Zaracha bych nedala. Čím tomu pomůžu, že budou sedět zavření doma? Zakázat jim techniku, tak to jim nevadí. U nás platí ta večerka za trest.
@Anonymní píše:
Protože doma vůbec neposlouchá, neuklizi si ani svůj pokoj(za posteli najdu klidně i špinavé kalhotky..)
A už víckrát nedodržela čas kdy má být doma
No tak ji dam zaracha rovnou nebo pujde ven, az si uklidi a ne ji serezat vareckou… ![]()
Já bych jí asi řekla, že ano, děti se nemlátí. Ale maminky se prostě poslouchají… Naučit děti, že jakékoliv jednání má svůj následek, je velmi těžké a často asi dost bolestné pro obě strany. Dcera by sama měla pochopit, že z toho výprasku nemáte radost, ale že nebyl bezdůvodný a že si za trest prostě může sama.
Chápu, že vám ty nervy ujely. Je to asi bezmoc, když se vám dítě takhle vysměje do obličeje. Sama nevím, jestli bych se udržela. Nicméně bych zvážila, zda jí nedat tak trochu lekci. Pokud si myslí, že je dostatečně dospělá na to, aby sama rozhodovala, kdy přijde domů, tak je možná dost dospělá i na to, aby uklidila, došla nakoupit, uvařila… Zkrátka chce být dospělá a rozhodovat o sobě sama? Tak nechť pozná i jiné stránky dospělosti. V opačném případě ať se vrátí na své místo dítěte…
@DeeDee.518 píše:
Já bych jí asi řekla, že ano, děti se nemlátí. Ale maminky se prostě poslouchají… Naučit děti, že jakékoliv jednání má svůj následek, je velmi těžké a často asi dost bolestné pro obě strany. Dcera by sama měla pochopit, že z toho výprasku nemáte radost, ale že nebyl bezdůvodný a že si za trest prostě může sama.Chápu, že vám ty nervy ujely. Je to asi bezmoc, když se vám dítě takhle vysměje do obličeje. Sama nevím, jestli bych se udržela. Nicméně bych zvážila, zda jí nedat tak trochu lekci. Pokud si myslí, že je dostatečně dospělá na to, aby sama rozhodovala, kdy přijde domů, tak je možná dost dospělá i na to, aby uklidila, došla nakoupit, uvařila… Zkrátka chce být dospělá a rozhodovat o sobě sama? Tak nechť pozná i jiné stránky dospělosti. V opačném případě ať se vrátí na své místo dítěte…
Je jí 10 a chtěla být o chvíli dýl venku s kámoškou. O jaké dospělosti tu vykládáš ![]()
@_.Emilyyy píše:
Zakladatelko, kdyz a vypraskem nesouhlasi ani Pamela tak tu uz je fakt hodne neco spatne
Omyl. Já nesouhlasím, pokud tohle je ojedinělý prohřešek a dítě je jinak v rámci normy.
Pokud vysírala od rána do večera, tak jí výprask neuškodil. Vždycky záleží na okolnostech.
A taky nejsem Pamela, ještě abych se modlila, že příště ze mně uděláš Pomelo. ![]()
@Anonymní píše:
Protože doma vůbec neposlouchá, neuklizi si ani svůj pokoj(za posteli najdu klidně i špinavé kalhotky..)
Je jí deset. Že má v posteli špinavé kalhotky je tvoje vizitka. Pochopení pro tebe nemám, dítě nezvládáš, vybíjíš si na ní vztek nepřiměřenou agresí. Nikdy na to nezapomene. Párkrát se vyspíš a budeš v pozici, že budeš škemrat, aby tě měla ráda a na svou mámu se občas přišla aspoň podívat. Zajímavé je, že když chlap dá facku ženský, je zralej na odstřel, ale zmlátit desetiletý dítě vařečkou je v pohodě. Problém máš ty, ne ona.
Příspěvek upraven 27.12.21 v 08:39
@Anonymní píše:
Nemá na tohle vliv výchova? ![]()
Jak nejsou jasně daná pravidla tak se nedivím. Když má bordel tak zákaz ven atd.. ale pokud ji pustíš ona ti ještě řekne že se zdrzi ty nesouhlasis tak máš u ní respekt na bodu mrazu ![]()
Tohle vařečka nespravi
jedině bys ji musela zlikvidovat a to je trestné ![]()
@DeeDee.518 píše:
Já bych jí asi řekla, že ano, děti se nemlátí. Ale maminky se prostě poslouchají… Naučit děti, že jakékoliv jednání má svůj následek, je velmi těžké a často asi dost bolestné pro obě strany. Dcera by sama měla pochopit, že z toho výprasku nemáte radost, ale že nebyl bezdůvodný a že si za trest prostě může sama.Chápu, že vám ty nervy ujely. Je to asi bezmoc, když se vám dítě takhle vysměje do obličeje. Sama nevím, jestli bych se udržela. Nicméně bych zvážila, zda jí nedat tak trochu lekci. Pokud si myslí, že je dostatečně dospělá na to, aby sama rozhodovala, kdy přijde domů, tak je možná dost dospělá i na to, aby uklidila, došla nakoupit, uvařila… Zkrátka chce být dospělá a rozhodovat o sobě sama? Tak nechť pozná i jiné stránky dospělosti. V opačném případě ať se vrátí na své místo dítěte…
No ten vyprask byl naprosto bezduvodny.
A navic vyprask je tak strasne retro..
A kdyb si prosimte hrala na dospelou? Ze chtela byt s kamaradkoj dele venku. a dala to vedet?
Jak pak ma dite normalne mluvit s matkou, ktera jen rozkazuje jak general? Z toho jejiho a basta, bude to tak jak jsem rekla, mam osypky
@LaPaloma píše:
Omyl. Já nesouhlasím, pokud tohle je ojedinělý prohřešek a dítě je jinak v rámci normy.
Pokud vysírala od rána do večera, tak jí výprask neuškodil. Vždycky záleží na okolnostech.
A taky nejsem Pamela, ještě abych se modlila, že příště ze mně uděláš Pomelo.
A ja uz jsem te chtela pochvalit, jak hezky se nam tu mirnis
.
No ja si myslim, ze uskodil.
Sorry, pletes se mi s fitness youtuberkou Pamelou
![]()
@LaPaloma píše:
A taky nejsem Pamela, ještě abych se modlila, že příště ze mně uděláš Pomelo.
Když jednou dostaneš od manžela výchovný nářez, taky neuškodí? Vlastně záleží na okolnostech…
Nařezat vařečkou desetileté, která navíc pozdní příchod ohlásila předem, je slušný úlet. Co uděláš za pár let, až dorazí nad ránem z mejdanu? Taky dostane na zadek?
Že ti ujedou nervy a vynadáš jí je pochopitelné. Ale jinak se v tomhle věku už dá s dítětem vést dialog, tak bych toho využila.
Příspěvek upraven 26.12.21 v 22:55
@hanka.br. píše:
Když jednou dostaneš od manžela výchovný nářez, taky neuškodí? Vlastně záleží na okolnostech…
To záleží jestli máš nateklé jedno oko nebo obě ![]()
@JiříkMazlík píše:
To záleží jestli máš nateklé jedno oko nebo obě
A jestli od rána vysíráš.