Dotaz - daňový bonus na dítě

4620
26.2.17 21:33

dotaz - daňový bonus na dítě

Ahoj,
kamarádka mě požádala o radu při vyplňování daňového přiznání a jelikož si nejsem jistá, zeptám se raději i tady, třeba poradíte :-)
Kamarádka byla 5 měsíců vedena na Úřadu práce, poté 5 měsíců zaměstnána na HPP a následně 2 měsíce v pracovní neschopnosti. Celých 12 měsíců zároveň pracovala na DPP. Po dobu zaměstnání na HPP (5 měsíců) uplatňovala měsíčně bonus na 3 děti.
Podmínku výdělku 6tinásobku minimální mzdy splňuje. A teď k dotazu :-)
Může si za zbylé měsíce kdy byla na ÚP a v PN uplatnit slevu na děti?
Doufám, že je to srozumitelné a někdo poradíte, nerada bych jí řekla hloupost :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
101626
26.2.17 21:50

Ano, může.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4620
26.2.17 21:57

Děkuji, bude mít radost :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.10.18 14:22

Ahoj holky,mám dotaz…Manžel má celkem, zatím, tři děti,dvě s exmanželkou,čtvrté čekáme.Obě děti si uplatňuje ex.Bude mít manžel slevu na dani na díte na našeho prvního a druhé jako reálně na první a druhé dítě a nebo si to naše první muže uplatnit jako třetí a naše druhé jako čtvrté? Díky za odpověď

• Citovat
  • Upravit
5074
19.10.18 14:33

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4545
19.10.18 14:46
@Anonymní píše:
Ahoj holky,mám dotaz…Manžel má celkem, zatím, tři děti,dvě s exmanželkou,čtvrté čekáme.Obě děti si uplatňuje ex.Bude mít manžel slevu na dani na díte na našeho prvního a druhé jako reálně na první a druhé dítě a nebo si to naše první muže uplatnit jako třetí a naše druhé jako čtvrté? Díky za odpověď

Jako prvni a druhy. Kdyz dve si uplatnuje ex.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5178
19.10.18 14:54
@Anonymní píše:

Bere se pořadí dítěte ve společně hospodařící domácnosti, takže pokud ex má děti ve své péči, vy máte v domácnosti první a druhé dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5178
19.10.18 14:55
@Mochomurka83 píše:
Jako prvni a druhy. Kdyz dve si uplatnuje ex.

Nejde o to, kdo si které děti uplatňuje, ale odvozuje se to od společné domácnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7857
19.10.18 16:32

můžu se prosím přidat s trochu hloupým dotazem…? :oops: Vím, že to jde celkem jednoduše spočítat, ale nějak honem nevím jak a kde…

Nevíte prosím, jaká je ta hranice hrubého příjmu, kdy mi bonus na 2 děti už začne jít „do plusu“? Myslím kdy se odečtou všechny daně z příjmu a stále ještě to nestačí a bonus jde pak do plusu. (za standardní situace - podepsané růžové papíry a nic dalšího nestandardního)

Pzám se proto, že budu nastupovat teď do práce jen na poloviční úvazek a kdybych už neměla žádné daně z příjmu, tak si už zas nemám z čeho uplatnit vrácení úroků z hypotéky, což je škoda. To bych to řešila tím, že by děti (nebo jedno dítě) uplatňoval muž.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.10.18 17:08

Dekuji za odpovědi :)

• Citovat
  • Upravit
7.2.19 17:03
@vulpes píše:
můžu se prosím přidat s trochu hloupým dotazem…? :oops: Vím, že to jde celkem jednoduše spočítat, ale nějak honem nevím jak a kde…

Nevíte prosím, jaká je ta hranice hrubého příjmu, kdy mi bonus na 2 děti už začne jít „do plusu“? Myslím kdy se odečtou všechny daně z příjmu a stále ještě to nestačí a bonus jde pak do plusu. (za standardní situace - podepsané růžové papíry a nic dalšího nestandardního)

Pzám se proto, že budu nastupovat teď do práce jen na poloviční úvazek a kdybych už neměla žádné daně z příjmu, tak si už zas nemám z čeho uplatnit vrácení úroků z hypotéky, což je škoda. To bych to řešila tím, že by děti (nebo jedno dítě) uplatňoval muž.
¨

Podle kalkulačky tady https://www.rexter.cz/…oce_304.html je to někde okolo 16 tisíc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.3.19 13:29

Dobrý den,

Potřebovala bych radu ohledně bonusu. Mám s přítelem dceru, který má trvalé bydliště ve svém bytě, který pronajímá. Já si na dceru bonus neuplatňuji. Účetní přítele řekla, že on si ho taky uplatnit nemůže kvůli tomu trvalému bydlišti. Ale na internetu jsem se docetla, že může. Jak to prosím tedy je? Dceři je 13 let.

Anonym - nepíší za sebe.

• Citovat
  • Upravit
81479
18.3.19 13:41
@Anonymní píše:
Dobrý den,

Potřebovala bych radu ohledně bonusu. Mám s přítelem dceru, který má trvalé bydliště ve svém bytě, který pronajímá. Já si na dceru bonus neuplatňuji. Účetní přítele řekla, že on si ho taky uplatnit nemůže kvůli tomu trvalému bydlišti. Ale na internetu jsem se docetla, že může. Jak to prosím tedy je? Dceři je 13 let.

Anonym - nepíší za sebe.

Může, pokud s dítětem žije v domácnosti. Doloží rodný list, napíše prohlášení, že s dítětem žije ve společné domácnosti a hotovo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14210
18.3.19 13:51

Řekla bych, že pokud je v rodném listě zapsaný jako otec, tak ani nemusí žít ve společné domácnosti. Přece u rozvedených rodičů si taky otec může uplatňovat i když spolu už nežijí. Pokud by to nebyl otec dítěte, tedy nebyl v rodném listě, pak se posuzuje ta společná domácnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81479
18.3.19 13:56
@Jolynka píše: Řekla bych, že pokud je v rodném listě zapsaný jako otec, tak ani nemusí žít ve společné domácnosti. Přece u rozvedených rodičů si taky otec může uplatňovat i když spolu už nežijí. Pokud by to nebyl otec dítěte, tedy nebyl v rodném listě, pak se posuzuje ta společná domácnost.

Blbost. Na uplatnění prostě ve společné fdomácnosti být musí. A u rozvedených, pokud nežije ve společné domácnosti, uplatnovat otec nesmí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák