Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Mám takový dotaz.. Jsem od září 2017 vedena na ÚP, pobírám PvN… Zajímá mě ale, kdyz mi doktorka napise rehabky a budu na ně chodit, jestli to musim na Úp hlásit???! Dostala jsem takový papír z Úp, že kdyz nebudu moci plnit povinnost uchazece o zamestnani z duvodu nemocu či urazu musim je dolozit na pracaku.. Tak me zajima, jestli to budu muset hlásit??? Nemocenskou na to mit nejspis nebudu, jen chozeni na rehabky…
Tak tam asi nebudeš chodit každý den a práci si budeš normálně hledat ne? Já bych nic nehlásila.
Rehabilitace přece nejsou nemocenská, není to překážka v práci (v tvém případě v hledání práce). Lidi normálně pracuji a chodí na rehabilitace.
Ano, taky si to myslim, ze to neni prekazka k praci, ano na pohovory chodim… Tak Vám dekuji..
@Ronda1 píše:
Ano, taky si to myslim, ze to neni prekazka k praci, ano na pohovory chodim… Tak Vám dekuji..
Až ti bude kolidovat pohovor s objednanou rehabilitací, tak si domluv buď jiný den/hodiny pohovoru, nebo rehabilitace. Podobně návštěva zubaře, to se tady už taky řešilo: Nehlásíš na ÚP předem, že si chceš nechat zaplombovat zub nebo prohlédnout chrup.
@Ronda1 Jo… něco jiného by bylo, kdyby ti doktorka zakázala některé práce, které jsou běžně ženám dovoleny. Třeba zvedat těžká břemena (ale ne tak těžká, že jsou zakázána ženám vůbec).
O omezení způsobilosti (ze zdravotních důvodů) jsi povinna ÚP informovat, aby tě neposílal na výběrová řízení na práce, které nesmíš ze zdravotních důvodů vykonávat.
@eumedon píše:
@Ronda1 Jo… něco jiného by bylo, kdyby ti doktorka zakázala některé práce, které jsou běžně ženám dovoleny. Třeba zvedat těžká břemena (ale ne tak těžká, že jsou zakázána ženám vůbec).O omezení způsobilosti (ze zdravotních důvodů) jsi povinna ÚP informovat, aby tě neposílal na výběrová řízení na práce, které nesmíš ze zdravotních důvodů vykonávat.
Nemám žádná omezení
Mám totiž dohodu o pracovní činnosti a současně dohodu o provedení práce a to u jednoho zaměstnavatele a stejnou práci. V praxi to je tak, že v týdnu to je 38,5 jako stálý zaměstnanec a zbytek do 40 hod. týdně jako brigádník a tak pokrývám celý měsíc.
Co se týče státních svátku prý nemám nárok na zaplacení, právě pro tyto dvě smlouvy, prý když nejsem na směně tak nemám nárok i když jde o státní svátek.
@venus123 píše:
Mám totiž dohodu o pracovní činnosti a současně dohodu o provedení práce a to u jednoho zaměstnavatele a stejnou práci. V praxi to je tak, že v týdnu to je 38,5 jako stálý zaměstnanec a zbytek do 40 hod. týdně jako brigádník a tak pokrývám celý měsíc.
Co se týče státních svátku prý nemám nárok na zaplacení, právě pro tyto dvě smlouvy, prý když nejsem na směně tak nemám nárok i když jde o státní svátek.
Na dvě „smlouvy“ pro jednoho zaměstnavatele ano, na stejnou práci ne. U DPP nárok svátek není, u DPČ pouze za podmínek, že je to v DPČ sjednané, což nebývá. U dohod mimo pracovní poměr (což je to, co máš ty) se platí pouze odpracované hodiny, není nárok na dovolenou, svátky apod. A ještě si dej pozor na placení pojistného…
@venus123 píše:
Proc vam nedaji normalni smlouvu a nemusi nic takto slozite vymyslet. ![]()
Jinak se svatkem maji pravdu. Taky nemate narok na dovolenou.
Predpokladam ze jako „hlavni“ mate DPP? A zbytek dodelavate na DPC?
Není možné mít 2 dohody/smlouvy na stejný druh práce u stejného zaměstnavatele současně, je to porušení zákoníku práce.