Domácnost za 75 % nákladů: férová dohoda, nebo ne?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
33663
14.10.25 08:26
@Anonymní píše: Více

Ani jedno, proč by měl jeden dělat vše a druhý nic? Proč by měl jeden vše platit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
329
14.10.25 08:41

Ne. Za mě se mají partneři podílet na domácnosti tak, jak je v jejich silách. Finance společné, péče o domácnost odpovídající zhruba tomu, kdo má jaký úvazek, zdraví partnerů, počtu a náročnosti dětí, případně péči o další rodinné příslušníky.
Jsme-li oba zdraví bezdětní, pak očekávám podobný úvazek i podíl na péči o domácnost, s dětmi se to mění (a že jsme měli období, kdy manžel kromě chození do práce toho i dělal doma víc, prostě když se to sejde, tak se to sejde). Sdílím-li s někým život, tak to beru tak, že se všichni snažíme „jak můžeme“, aby se nám spolu žilo dobře. Ne že to musí být vše 50:50, ale tak, aby ani jeden nepadal na ústa a bylo nám fajn.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.10.25 08:45

Manžel mi dává 100procent na fixní výdaje, to je 30tisic, dále platí jídlo a v placení oblečení, bot, drogerie a drobných nákupů, vyletů se střídáme…doma se o děti a domácnost staráme oba…nikdy bych na takové vydírání nepřistoupila :roll:

• Citovat
  • Upravit
16209
14.10.25 08:55

Já si na svůj život vydělávala vždy jinak než praním a úklidem, takže jsem neměla potřebu, aby chlap platil vic než 50%. Na to, že chlap platí víc a já jsem služka, bych nikdy nepřistoupila. Pak budeš potřebovat vyměnit pneumatiky a on si to bude odečítat z nákladů? :think: I když jsem prala a vařila převážně já, tak manžel i před svatbou a dětmi zastal spoustu jiné práce, která sice nebyla tak pravidelná a nebyla vidět každý den/týden, ale byla (zajištění různých oprav, starost o auta, tahání velkých nákupů, odvzdušnění topení a revize kotle/komínu apod.) Když viděl, že doma něco dělám, tak třeba vzal moje auto a dojel mi ho vyluxovat a natankovat. Chovali jsme se od začátku jako partneři, ale ne ti „obchodní“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41186
14.10.25 09:07

a ty chceš být placena za úklid a celkové starání o domácnost? Partner tě má brát jako partnerku, nebo jako uklizečku a kuchařku? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2746
14.10.25 09:15

100 % + 1× týdně uklízečka + příspěvek na důchod pro mne + moje kapesné :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
479
14.10.25 09:23

Když jsem ještě neměla děti, taky jsme neměli peníze, takže můj ex zaplatil nájem a energie a já obstarala nákupy. Bohužel v domácnosti na nic nesáhl a já si to nechala líbit, protože i u nás doma obstarávala domácnost převážně máma, takže mi to ani nepřišlo divné. Čím jsem starší, tím jsem na to háklivější a fungujeme půl na půl, respektive nikdo si nevedeme evidenci, kolikrát jsme tento týden uvařili a kolikrát jsme vyskládali myčku, ale prostě kdo je právě doma a je potřeba něco udělat, tak to udělá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.10.25 09:24

Mame vetsi rodinu, oba pracujeme na plny uvazek (do nedavna jsem mela jeste malou brigadu k tomu), manzel vydelava diky svemu oboru mnohem vice nez ja, vice nez 2× Vydelane penize davame na jednu hromadu, nechavame si domluvene “kapesne”. Manzel se stara vice o provozni veci kolem domu, aut. Ja se staram o nakupy a vice o bezny chod domacnosti, vareni, pricemz kdyz je muz na home office, neni pro nej behem prace problem vyprat a ususit pradlo, zapnout mycku atd. (A zaukoluje deti skladanim pradla, vylozenim nadobi nez dorazim z prace). Uklizime vsichni spolecne, pomahame si navzajem.

Mam za sebou vztah (jiz mnoho let zpet), kdy mi muz daval minimalni pridel na domacnost i na rodicaku a bylo to dost peklo ve stylu porad si, jak umis a neotravuj s peci o dite. Takze momentalne jsem neskutecne vdecna za soucasny system a meho muze a nechtela bych byt ve vztahu, kde si rozpocitavame pomery a procenta.

• Citovat
  • Upravit
609
14.10.25 09:51

Je zvláštní jak lidi v dnešní době berou vztahy transakčně, řeší procenta a peníze… asi jsem romantik ale pokud bych já tohle v partnerském svazku řešila, přišlo by mi to spíše jako obchodní vztah. Správné je to co oběma partnerům vyhovuje, ne co mi někdo na netu řekne, že je “fér”.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15255
14.10.25 09:52

Starala bych se o domácnost taky na 75%, at je to spravedlivé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5134
14.10.25 10:28

Zalezi na okolnostech. Pokud oba pracujete na plny uvazek, tak se mate oba rovnomerne podilet na vydajich i domacnosti. Pokud on pracuje na plny a ty na castecny, tak logicky on by mel platit vice, a ty vice uklizet. Pokud chodi do prace on, ale ty ne, pak on by mel vse platit, a ty vse uklizet (ale to neznamena delat sluzku ve smyslu ze hodi ponozky na zem a ceka ze ty je das do kose na pradlo, ze nemuze cestou do prace vynest kos, apod., myslim vse jako vareni, prani, vysavani).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4091
14.10.25 10:30

Záleží na tom, zda také poskytujes sexuální služby. Pak bys třeba mohla žádat i více než 100%, řekněme 117,456?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4951
14.10.25 11:11

Podle mě by měl platit 100% a ještě Ti dávat kapesné..všechny hezké ženy, které sleduješ na Instagramu to tak mají. Tak proč ne ty.? Správný přístup!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4951
14.10.25 11:12

:mrgreen: tak je to správné a tak to má být!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
andrasteia
14.10.25 11:23
@Veronika9870 píše: Více

Neprijde mi to zvláštní.

Dnesni generaci vychovali uz prevazne rozvedeni rodice, rozvede se skoro půlka manželství. Lidi prostě uz jen nejsou naivní.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky