Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše: Více
Ani jedno, proč by měl jeden dělat vše a druhý nic? Proč by měl jeden vše platit?
Ne. Za mě se mají partneři podílet na domácnosti tak, jak je v jejich silách. Finance společné, péče o domácnost odpovídající zhruba tomu, kdo má jaký úvazek, zdraví partnerů, počtu a náročnosti dětí, případně péči o další rodinné příslušníky.
Jsme-li oba zdraví bezdětní, pak očekávám podobný úvazek i podíl na péči o domácnost, s dětmi se to mění (a že jsme měli období, kdy manžel kromě chození do práce toho i dělal doma víc, prostě když se to sejde, tak se to sejde). Sdílím-li s někým život, tak to beru tak, že se všichni snažíme „jak můžeme“, aby se nám spolu žilo dobře. Ne že to musí být vše 50:50, ale tak, aby ani jeden nepadal na ústa a bylo nám fajn.
Manžel mi dává 100procent na fixní výdaje, to je 30tisic, dále platí jídlo a v placení oblečení, bot, drogerie a drobných nákupů, vyletů se střídáme…doma se o děti a domácnost staráme oba…nikdy bych na takové vydírání nepřistoupila ![]()
Já si na svůj život vydělávala vždy jinak než praním a úklidem, takže jsem neměla potřebu, aby chlap platil vic než 50%. Na to, že chlap platí víc a já jsem služka, bych nikdy nepřistoupila. Pak budeš potřebovat vyměnit pneumatiky a on si to bude odečítat z nákladů?
I když jsem prala a vařila převážně já, tak manžel i před svatbou a dětmi zastal spoustu jiné práce, která sice nebyla tak pravidelná a nebyla vidět každý den/týden, ale byla (zajištění různých oprav, starost o auta, tahání velkých nákupů, odvzdušnění topení a revize kotle/komínu apod.) Když viděl, že doma něco dělám, tak třeba vzal moje auto a dojel mi ho vyluxovat a natankovat. Chovali jsme se od začátku jako partneři, ale ne ti „obchodní“.
a ty chceš být placena za úklid a celkové starání o domácnost? Partner tě má brát jako partnerku, nebo jako uklizečku a kuchařku? ![]()
100 % + 1× týdně uklízečka + příspěvek na důchod pro mne + moje kapesné ![]()
Když jsem ještě neměla děti, taky jsme neměli peníze, takže můj ex zaplatil nájem a energie a já obstarala nákupy. Bohužel v domácnosti na nic nesáhl a já si to nechala líbit, protože i u nás doma obstarávala domácnost převážně máma, takže mi to ani nepřišlo divné. Čím jsem starší, tím jsem na to háklivější a fungujeme půl na půl, respektive nikdo si nevedeme evidenci, kolikrát jsme tento týden uvařili a kolikrát jsme vyskládali myčku, ale prostě kdo je právě doma a je potřeba něco udělat, tak to udělá.
Mame vetsi rodinu, oba pracujeme na plny uvazek (do nedavna jsem mela jeste malou brigadu k tomu), manzel vydelava diky svemu oboru mnohem vice nez ja, vice nez 2× Vydelane penize davame na jednu hromadu, nechavame si domluvene “kapesne”. Manzel se stara vice o provozni veci kolem domu, aut. Ja se staram o nakupy a vice o bezny chod domacnosti, vareni, pricemz kdyz je muz na home office, neni pro nej behem prace problem vyprat a ususit pradlo, zapnout mycku atd. (A zaukoluje deti skladanim pradla, vylozenim nadobi nez dorazim z prace). Uklizime vsichni spolecne, pomahame si navzajem.
Mam za sebou vztah (jiz mnoho let zpet), kdy mi muz daval minimalni pridel na domacnost i na rodicaku a bylo to dost peklo ve stylu porad si, jak umis a neotravuj s peci o dite. Takze momentalne jsem neskutecne vdecna za soucasny system a meho muze a nechtela bych byt ve vztahu, kde si rozpocitavame pomery a procenta.
Je zvláštní jak lidi v dnešní době berou vztahy transakčně, řeší procenta a peníze… asi jsem romantik ale pokud bych já tohle v partnerském svazku řešila, přišlo by mi to spíše jako obchodní vztah. Správné je to co oběma partnerům vyhovuje, ne co mi někdo na netu řekne, že je “fér”.
Starala bych se o domácnost taky na 75%, at je to spravedlivé.
Zalezi na okolnostech. Pokud oba pracujete na plny uvazek, tak se mate oba rovnomerne podilet na vydajich i domacnosti. Pokud on pracuje na plny a ty na castecny, tak logicky on by mel platit vice, a ty vice uklizet. Pokud chodi do prace on, ale ty ne, pak on by mel vse platit, a ty vse uklizet (ale to neznamena delat sluzku ve smyslu ze hodi ponozky na zem a ceka ze ty je das do kose na pradlo, ze nemuze cestou do prace vynest kos, apod., myslim vse jako vareni, prani, vysavani).
Záleží na tom, zda také poskytujes sexuální služby. Pak bys třeba mohla žádat i více než 100%, řekněme 117,456?
Podle mě by měl platit 100% a ještě Ti dávat kapesné..všechny hezké ženy, které sleduješ na Instagramu to tak mají. Tak proč ne ty.? Správný přístup!
@Veronika9870 píše: Více
Neprijde mi to zvláštní.
Dnesni generaci vychovali uz prevazne rozvedeni rodice, rozvede se skoro půlka manželství. Lidi prostě uz jen nejsou naivní.