Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Jen bych chtěla vědět, když nás pozve doktorka na kontrolu, zda i za kontrolu se platí těch 30Kč? Já myslela, že jen za to první vyšetření,ale chce na nás poplatek i za kontrolu. Tak nevím, jestli na to má právo nebo ne. Vždyť by nás mohla zvát na kontroly pořád…
Ano, je to tak, platí se i za kontrolu. Moje zkušenost je taková, že doktoři teď zejména dospělé na kontroly vůbec nezvou.
Naše doktorka (dětská) nejprve za kontroly nevybírala, z obavy, že méně uvědomělé maminy na ko přestanou chodit, a něco se zanedbá. Někdo jí udal na VZP a měla průšvih. Takže ano, za kontroly se platí. Katka
Ahoj přečetla jsem si tu vaše odpovědi, a musím říct, že s Jakubem u naší dětské MUDry. žádné poplatky neplatíme. KDyž nás pošle někam dál,na nějaké vyšetření tak to platíme. Ale když si nás pozve do „poradny“ tak ne
Alunko, no to je něco jiného, za pravidelné plánované kontroly se neplatí, ale když se jde s nemocí mimo schéma těch preventivních prohlídek, tak se platí.
AHojky,
no co jsem to slyšela já, tak za nemoc by se měl platit poplatek, ale pak kontroly by měly být zadarmo. By měly je ten správný výraz
. Páč ten chytrolík na ministerstvu jasně řikal, že to je jen na začátku právě proto, aby si tě pak doktoři nezvali rok na kontroly jen proto, že se jim to hodí. Avšak každý si to vysvětluje po svým a tak jak mu to vyhovuje. Takže praxe je taková, že jakmile tě vidí doktor, ty platíš
. Njn, žijeme v dobrým státě. Fakt…
Jo a slyšely jste někdy termín „Preventivní prohlídka nehrazená pojišťovnou“? To mě fakt baví
. Rozesmáli mě, když mi po řekli. A nepiště mi please, že je to nesmysl, páč to vím, proto to píšu
.
Jinak Nicki - preventivní prohlídky MAJÍ být zadarmo
. KDykoliv máš ty problém, tak platíš 30,– a za pohotovost 90,–
Ahoj, Šíma když zkraje podzimu marodil, tak za první návštěvu jsme platili, ale za kontrolu (myšleno tedy při té nemoci) jsme neplatili už nic.
Jinak samozřejmě v „poradně“ neplatíme, to jsou preventivní prohlídky.
Dělám v nemocnici s poplatkama, tak o tom trošku něco vím. Za kontrolu se platit nemusí, ale jen pokud lékař nedělal klinické vyšetření= nepodíval se do krku, neposlouchal srdíčko apod. Pokud cokoliv udělá (třeba i jen změří tlak) platí se i kontrola.
magdulka - a jak se zabrání tomu, aby si tě lékař nezval zbytečně každý týden na kontroly?
A Tobě se to už někdy, Nikolko, stalo? Nás si teda lékařka na kontroly každý týden nezve a kdyby jo, tak ji změním. Ale pochybuju o tom, že takoví existují. A kdyby záleželo na mně - raději 100× zkontrolovat zbytečně, než něco zanedbat. A klidně i zaplatím, když to pomůže. Tak. A teď mě tady na místě ukamenujte!
Nikolaa píše:
magdulka - a jak se zabrání tomu, aby si tě lékař nezval zbytečně každý týden na kontroly?
pokud je to zbytečně, tak to řekni a nechoď tam. Když víš, že je to zbytečně.
Nás si dr zbytečně nezve (a už se mi stalo, že jsem zapomněla zaplatit, tak jsem to chtěla dát příště a nechtěla to a koukala i na starší a nevzala si - jkao platim, ale nehrotí to…)
lulje - proč ukamenovat
, je to tvůj názor přece ![]()
Nestalo, protože když nebylo potřeba, tak jsem tam už nešla, ale myslela jsem to obecně, jak tomu právě chtějí zabránit, aby se tohle nedělo. Koukala jsem na to v TV a právě proto tam řikal, že se platí jednorázově za nemoc, právě proto, aby se toho nemohlo zneužívat…
Tak koukám,že si to každý doktor(ka) vysvětluje po svém. Některá za kontroly musíte platit,některá ne. TAk by mě zajímalo, jak to má vlastně být.
Jinak vím, že za prohlídky,na které zve lékař,se neplatí. Ale ty kontroly..........to je mi fakt záhadou. To přece taky lékař zve,ne?
jenže těma neplacenýma se myslí preventivka a ty jsou stanovené
kdežto kontrola během nemoci a po nemoci je placená - pokud dítě lékař prohlídne.
Je to asi tak absurdní, jako když si poraníš ruku. Doktor zkontroluje, ovážou. Zaplatíš. Přijdeš na kontrolu. Pokud to převáže sestřička, neplatíš. Pokud doktor, platíš - přece ti to rovnou zkontroloval…