Dotaz pro češtinářky

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1703
3.6.12 11:37
@dada12 píše:
Jenže Rychlé šípy je název skupiny chlapců. Pokud by tam bylo rychlé šípy s malým r, řídilo by se to podle šípů. To je jasné.

Dado, to je přece jedno, jestli je velké nebo malé r. Důležité je toto „Je nutné zdůraznit, že při určování shody přísudku s podmětem má rozhodující úlohu gramatický, nikoli přirozený rod podmětu“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2400
3.6.12 11:45
@bubulina píše:
Dado, to je přece jedno, jestli je velké nebo malé r. Důležité je toto „Je nutné zdůraznit, že při určování shody přísudku s podmětem má rozhodující úlohu gramatický, nikoli přirozený rod podmětu“

Tak jak by to bylo ?

Podle mě takhle :

V sobotu leželi Rychlé šípy v lese.
V sobotu ležely rychlé šípy v lese.

A nebo už jsem z toho úplný magor :-))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1703
3.6.12 11:47

dado, ty to vůbec nechápeš :mrgreen: V obou případech -y. Protože jsou ty šípy. Je jedno, že se za těma druhýma schovávají kluci. Viz můj první odkaz na Jazykovou příručku Ústavu pro jazyk český.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13770
3.6.12 11:47
@dada12 píše:
Tak jak by to bylo ?

Podle mě takhle :

V sobotu leželi Rychlé šípy v lese.
V sobotu ležely rychlé šípy v lese.

A nebo už jsem z toho úplný magor :-))

Tak já si myslím, že Rychlé šípy je název toho jejich spolku, tak by tam mělo být velké R:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14079
3.6.12 11:50
@bubulina píše:
dado, ty to vůbec nechápeš :mrgreen: V obou případech -y. Protože jsou ty šípy. Je jedno, že se za těma druhýma schovávají kluci. Viz můj první odkaz na Jazykovou příručku Ústavu pro jazyk český.

A dalo by se třeba napsat Rychlí šípové leželi? :think:
Já chápu ten rozdíl, nebo spíš tu shodu, že šípy jsou prostě vždycky s y, ale napadlo mě to "poživotnění!.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13770
3.6.12 11:52

Tak tady už to začíná být fakt psycho :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14079
3.6.12 11:53
@panenka87 píše:
Tak já si myslím, že Rychlé šípy je název toho jejich spolku, tak by tam mělo být velké R:)

Tady je to ve druhé větě myšleno jako obecné rychlé šípy a ne jako název spolku, takže je to dobře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26243
3.6.12 11:55
@Milli píše:
Já chápu ten rozdíl, nebo spíš tu shodu, že šípy jsou prostě vždycky s y, ale napadlo mě to "poživotnění!.

pokud si dobře vzpomínám, tak ten spolek byl Bratrstvem kočičí pracky nazýván „šípáci“ - takže Šípáci leželi v sobotu v lese. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13770
3.6.12 11:56
@Milli píše:
Tady je to ve druhé větě myšleno jako obecné rychlé šípy a ne jako název spolku, takže je to dobře.

Tak já už fakt nevím :nevim: jednou tady někdo řešil proč je tam velké nebo malé r, a pak zase šípi/y…takže se fakt ztrácím :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2400
3.6.12 11:59
@bubulina píše:
dado, ty to vůbec nechápeš :mrgreen: V obou případech -y. Protože jsou ty šípy. Je jedno, že se za těma druhýma schovávají kluci. Viz můj první odkaz na Jazykovou příručku Ústavu pro jazyk český.

Tak původně jsem to tady i prosazovala, že je důležité, co je napsané, ne o co se jedná. Ale jak vidno, už se mi to všechno plete. Ještě chvilku a budu mít smsky samou hrubku, jako ten můj :-)))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1703
3.6.12 11:59
@Milli píše:

Napsat si můžeš cokoli, v nějaké parodii nebo recesistickém textu by to klíďo píďo šlo :lol: Takže proč je „nepoživotnit“ :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2400
3.6.12 12:01
@Milli píše:
:lol: :lol: :lol: :lol: Rychlí šípové - já tu slzím smíchy :-)
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1703
3.6.12 12:01

Ale bacha, tady by to už spíš byli členové toho spolku, tudíž by se psali s malým počátečním písmenem r. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2400
3.6.12 12:06
@bubulina píše:
Ale bacha, tady by to už spíš byli členové toho spolku, tudíž by se psali s malým počátečním písmenem r. :lol:

Nojo jako název na klubovně by to s malým sedělo lépe. Téda to je vymakaný.

Ale název na klubovně nesmí být s malým, tak beru zpět. :-)))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.6.12 12:15

hehe :lol: vy tady tomu dáváte :lol: Taťka nakonec napsal y, zatím mu to nevrátila, tak uvidíme.

ale Rychlí šípové mě dostali :lol: :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová