Dotaz pro češtinářky

Napsat příspěvek
Velikost písma:
26244
3.6.12 10:01

@Angua

to množné číslo je jen pomůcka pro určení I/Y - když si ukážu TY pomeranče, bude v přísudku Y, když si ukážu TI páni, bude tam I.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
3.6.12 10:03

@neumisa já bych se přiklonila teda spíš k tomu, že to rozdávají chlapi, než ovoce :mrgreen:

Nejsem teda odborník, ale ve větě „pomeranč a citron“ bych si řekla TEN pomeranč a TEN citron - a byla bych tam, kde jsme :lol: (samo kdyby tam bylo pomeranče a citrony, tak je to jasné, jak už jsem psala) Nevím, jak říkám, řídím se citem a můžu to cítit blbě, ale věta „pomeranč a citron rozdávaly“ se pro mě rovná větě typu „psi štěkaly“… :lol:

EDIT: Aha, odpovídáš mi nade mnou :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26244
3.6.12 10:04

@Angua

jak říkám, z logiky věci by mělo být měkké, z gramatického hlediska tvrdé. A nejlepší by bylo tu větu celou předělat. :lol:

Příspěvek upraven 03.06.12 v 10:04

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
byron
3.6.12 10:04

@Angua bubina to hezky vysvětlkla a dalo dobrý odkazy

• Citovat
  • Upravit
13770
3.6.12 10:05

@neumisa Však já to beru tak, že chlapi je rozdávali, ne nějaký kutálející se citron s pomerančem :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
3.6.12 10:06

@neumisa No a nedá se teda „živým“ pomerančům říct pomerančové? Jak bys oslovila oživlé pomeranče? Drahé pomeranče nebo drazí pomerančové :lol: Protože kdyby to byli pomerančové, tak si řekneš TI pomerančové a máš tam měkké I :lol: Tak si myslím, že to nějak chápe i ta paní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13770
3.6.12 10:06
@neumisa píše:
@Angua

jak říkám, z logiky věci by mělo být měkké, z gramatického hlediska tvrdé. A nejlepší by bylo tu větu celou předělat. :lol:

Příspěvek upraven 03.06.12 v 10:04

asi tak :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26244
3.6.12 10:07

@Angua
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: s pomeranči se nebavím a rovnou je pojídám, ty oživlé, co mi pochodují po ledničce, vyhazuji a rovněž s nimi nekomunikuji :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

@panenka87

ale o chlapech v té jedné určité větě není ani zmínka. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
3.6.12 10:09
@byron píše:
@Angua bubina to hezky vysvětlkla a dalo dobrý odkazy

No když si tam čtu, jaké (dle mého) prasárny je možno napsat, tak se vzdávám :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
3.6.12 10:11

@neumisa Nikdy neřekneš, drazí pomerančové, teď půjdete do koše? :lol: :lol: :lol:

A souhlas, větu předělat a je po sporu :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26244
3.6.12 10:13
@Angua píše:
@neumisa Nikdy neřekneš, drazí pomerančové, teď půjdete do koše? :lol: :lol: :lol:A souhlas, větu předělat a je po sporu :lol:

ne, řeknu jenom „to je hnus, drahouškové!“ :lol: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
byron
3.6.12 10:19

@Angua tak tohle poživotnění neživotného rodu je takový to :Národové vzbudtě se apod. To se mi vždycky líbilo.

Ale pomarančové všech zemí spojte se je taky pěkný

• Citovat
  • Upravit
15319
3.6.12 10:37
@panenka87 píše:
Tak to víme i z opačné stránky, ne? :mrgreen: Co kdyby tam bylo, že chlapi převlečení do kostýmů rozdávali letáky?

Ale pořád řešíš jednu konkrétní větu a ne kontext. Nemůžeš řídit gramatiku kontextem, ale obsahem dané věty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15319
3.6.12 10:38
@byron píše:
@Angua tak tohle poživotnění neživotného rodu je takový to :Národové vzbudtě se apod. To se mi vždycky líbilo.Ale pomarančové všech zemí spojte se je taky pěkný

To je krásný. :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
3.6.12 11:03

@byron jj, čeština je krásný jazyk :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...