Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dada:Máš sice pravdu, že když je rod mužský, převyšuje rod ženský, ale na tom, jestli je životný nebo neživotný dost záleží. U možského neživotného je vždycky -Y.
Teď se dívám, že jsem odpovídala na něco před třema stránkama
, nějak přeskakuju čtení. Ale šípy mně pobavily ![]()
tak těch několik nových stránek nedám, ale tady je odpověď od mojí kamarádky, co studovala češtinu na peďáku a je z ní úča přes češtinu :
Jani, ma tam byt y, oba jsou nezivotne. Podle vzoru stroj a hrad, shoda podmetu s prisudkem.
no takže jako celkem jednoduché a výstižné ![]()
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat jaký slovní druh je slovo přečerpávající? Zda-li jde o sloveso dok. nebo o příídavné jméno? Děkuji
Myslím že takhle sólově je to přídavné jméno měkké (vzor „jarní“), ale v kontextu věty to může být jinak…
A sloveso dokonavé to rozhodně nebude, to by popisovaný děj musel být ukončený.
Buď přídavné jméno, nebo sloveso (nedokonavé). Záleží na přesném znění věty.
Pořád ve zprávách slyším „soud s Pistoriusem“ a trhá mi to uši. Podle mě je správně s Pistoriem… ano nebo ne? ![]()
@geilens ee, mozne jsou obe varianty, pokud s timto prijmenim antickeho (reckeho ci latinskeho) puvodu zije nekdo v dnesni dobe, je mozne pouzit obe varianty a to bud tebou zminene odrhnuti koncovky, nebo pridani koncovky podle padu.
@Janha píše:
@geilens ee, mozne jsou obe varianty, pokud s timto prijmenim antickeho (reckeho ci latinskeho) puvodu zije nekdo v dnesni dobe, je mozne pouzit obe varianty a to bud tebou zminene odrhnuti koncovky, nebo pridani koncovky podle padu.
Jj, souhlas s @Janha. A co teprv 2. pád - bez Pistoria/Pistoriuse/Pistoriusa ![]()