Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
ahoj, uvažujeme o letní dovolené na Zakynthos letecky. Máme dvě malé děti jednomu bude v létě rok, druhému 3. Chtěla jsem se zeptat jak dlouho trvá let a hlavně jak takto malé děti zvládají tu dobu odbavení, v letadle a transfer z letiště. Dá se to zvládnout v klidu nebo je to spíš stres? Díky moc:-)
odpovím jen na část otázky…na zakyntosu jsme byli dvakrát, ale bez dětí - let trvá necelé 2 hodiny. a vždycky jsme letěli na noc a co tam byli lidi s dětma, tak jim to většinou prospali…
jinak se letos taky chystáme, ale našim prďolám bude tak 9-10 měsíců…tak jsem taky zvědavá na odpovědi… ![]()
taky by mě docela zajímali odpovědi.Chtěli jsme letět s 2,5 letým synem taky na Zakynt.ale vzdali jsme to,protože se bojíme že by to nezvládnul zatím.Je docela hodně citlivý a máe problém se spaním,budí se v noci,chce mlíko.Jakmile mu člověk naruší spánek je to s ním k nevydržení.
Máme už za sebou cestu do itálie autem taky jsme jeli přes noc,bláhový jsme si mysleli že bude spát celou noc a nestalo se(je to na dlouhé povídání)
Byli jsme vloni na Krétě a dítěti bylo 11 měsíců. Na letišti bez problémů, v letadla hodinu spala a další 1,5 hodiny jsme ji tak nějak krotili. Naštěstí ještě nechodila, tak nechtěla do uličky.
Letos poletíme hodinový a dvouhodinový a moc se netěším na ten vlastní let, protože zabavit 18-ti měsíční dítě půjde dost těžko.
Závisí to na dítěti, u tříletého bych řekla, že by se mohlo zabavit, speciálně kdyby jste vzali nějaký přenosný dvd přehrávač nebo mu třeba stačí hračky.
Bohužel dost nepříjemné je lítání s Čechy, ti tedy moc tolerantní nejsou ![]()
Jinak mi cestujeme hodně, takže dítěti cestování nevadí:)
jenny.fields píše:
Byli jsme vloni na Krétě a dítěti bylo 11 měsíců. Na letišti bez problémů, v letadla hodinu spala a další 1,5 hodiny jsme ji tak nějak krotili. Naštěstí ještě nechodila, tak nechtěla do uličky.
Letos poletíme hodinový a dvouhodinový a moc se netěším na ten vlastní let, protože zabavit 18-ti měsíční dítě půjde dost těžko.
Závisí to na dítěti, u tříletého bych řekla, že by se mohlo zabavit, speciálně kdyby jste vzali nějaký přenosný dvd přehrávač nebo mu třeba stačí hračky.
Bohužel dost nepříjemné je lítání s Čechy, ti tedy moc tolerantní nejsou
Jinak mi cestujeme hodně, takže dítěti cestování nevadí:)
s tříleťákem asi problém nebude tomu dáme dvd přehrávač, spíš jde o tu mladší, přece jenom se na pohádky dívat nebude a v letadle bude muset sedět na mě a nevím jestli to 2h vydrží
Ahoj na Zakynt. jsme sice nebyli ale mam cerstvou zkusenost s dlouhym letem. Na Vanoce jsme byli za rodinou v Australii. Malymu bylo 14 mesicu. Let trva cca 24 hodin. Malej spatne spi, takze jsem mela strach neskutecnej.Zvladl to uplne vyborne
nedavala jsem ani nic na uklidneni. Na letisti jsme ho nechali behat aby se unavil sice do Dubaje (6hodin) spal jen necelou hodinu, zbytek jsme chodili v ulicce nebo sedel na nas.. bylo tam aspon dalsich deset deticek i mimi a vsichni to zvladli v pohode, takze bych se toho nebala, hlavne zadny stres to pak vyciti a jsou taky mrzuty ![]()
mauglie píše:
s tříleťákem asi problém nebude tomu dáme dvd přehrávač, spíš jde o tu mladší, přece jenom se na pohádky dívat nebude a v letadle bude muset sedět na mě a nevím jestli to 2h vydrží
Nějak to zvládnete neboj, 2 hodiny jsou ok proti tomu co píše Petrusi ![]()
Dovolenou bych kvůli tomu neodkládala. Co to jsou dvě hodinu z pohledu života, že ![]()
Ahoj, já byla se synem v Egyptě, když mu byl rok a třičtvrtě a bylo to v pohodě. Na tobě hlavně musí sedět jen při vzletu a přistávání, takže to se dá zvládnout. Já měla sebou hračky a knížky, to ho zabavilo, pak taky spal (cestu zpátky prospal celou
). Já myslim, že 2 hodiny nejsou zas taková doba, a jestli nemáš děti nějak přecitlivělý, tak to určitě zvládnou bez problému.
My jmse byli na Malorce - malý 16 měsíců a v Praze na letišti i na letišti na Malorce nás pustili přednostně… malé děti.. šli jsme bokem, to jsme měli seb ou kočár, takže jsme u odbavení čekali sna 10 minut
ale určitě doporučuji kočárek sebou pokud máte skládací , nějaký lehký, protože švagrová měla na rukách -2 roky už nemola mít kočár, protože by musela mít o jedno zavazadlo nebo tak nějak… a byl to děs, kufry, jedné dítě a pak na rukách dítě, my jsme v klidu malého vezli
díky všem za názor, zatím dovču jen vybíráme, ještě jsme přemýšleli autem do Chorvatska nebo Itálie, sice je to min.12h autem, ale zas oproti Zakynthosu se můžem kdykoliv vrátit kdyby se něco stalo. Ale Zakynthos mě opravdu láka
a Itálie se mi nelíbí.
kvaček píše:
ale určitě doporučuji kočárek sebou pokud máte skládací , nějaký lehký, protože švagrová měla na rukách -2 roky už nemola mít kočár, protože by musela mít o jedno zavazadlo nebo tak nějak… a byl to děs, kufry, jedné dítě a pak na rukách dítě, my jsme v klidu malého vezli
kočárek bysme určitě brali a pak další věc jak je to s kuframa, na každého jeden? NEbo jen na dospělé? Nedokážu si představit, že budem mít jen 2 kufry.
Zakynthos si užijte…my tam byli dvě léta po sobě a je to tam nádherný a supr moře!
jen pozor -v Argassi a Laganas je dost živo…tuším, že rodinám s dětma doporučovali Tsilivi nebo jak se to píše… ![]()
no my jsme měli na tři jenom dva, kočár se bral jako zavazadlo- do 2 let zdarma, žádný poplatek, na osobu 20 kg- kufr.
My jsme měli dva a prostě věci malého jsme museli nacpat půlku do mojého a půlku do manželova
kvaček píše:
no my jsme měli na tři jenom dva, kočár se bral jako zavazadlo- do 2 let zdarma, žádný poplatek, na osobu 20 kg- kufr.
My jsme měli dva a prostě věci malého jsme museli nacpat půlku do mojého a půlku do manželova
no muselo by to asi stačit, jeden kufr děti druhý my+kočár a příruční zavazadlo, už vyhledávám zájezdy ![]()