Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj mamky, zas si jdu pro radu, nazor
v zari chceme jet s babickama a malou k mori, vybrala jsem Tenerife. let tam trva 6 hodin + transfer do hotelu 90 min - myslite ze to 15.mesicni holcicka zvladne, nebo mam zvolit radeji blizsi destinaci? a jely by jste na tyden nebo klidne na 14 dni? nerada bych ji nak zbytecne zatizila, ale zas si rikam ze 15.mesicni uz takove mimco neni…
jo a jeste ke strave, davaly by jste normalni jidlo z nabidky hotelu, nebo radeji varily ci vezly sklenicky? a jak to bude s UM? jak casto 15.mesicni dite vyzaduje flasticku?
predem dekuji ![]()
Pokud máte finanční možnost na 15 dní, tak 100procentně jeďte na 15
Hele, kdyz cestovat s tak malym ditetem, tak na delsi dobu. podle me totiz nejvic stresujici je ta cesta a prechod do jineho prostredi a pocasi. takze bych brala 15dni jako minimum ![]()
Jinak ke stravě tak kombinaci, něco z hotelu klidně, na Kanárech vaří dobře, byli jsme ve 3 hvězdě jen, ajídlo luxus, a občas na oběd koupila skleničku, seženeš je tam na každým orhu. vézt, to bys měla půl kufru. s UM neporadím, asi bych krabici vzala. a k snídani třeba bývají výborný jogurty ![]()
Náš 16 měsíční flašku nevyžaduje, dáváme mu mlíko jen večer, aby dřív usnul
Konkrétně s naším klukem bych takhle dlouho neletěla a stačil by mi týden. Nervy mám jen jedny
Jídlo bych dávala hotelové, pokud by mu nejelo, koupila bych skleničky tam.
My byli s dcerou ve 13m. Turecko, let asi 4h, transfer taky trval. Zvládla to, záleží na tom, jak dcera spí. Nám třeba špatně (naštěstí neječí, jen se mrcasila a těch pár knížek co jsme měli ji brzo omrzelo, tak to bylo dost náročný; kdybysme měli tablet s Krtečkem, bylo by to lepší), a když konečně usnula, tak se u okna zvedla děvucha na záchod, vylezla přes nás a bylo po spaní. V busu do hotelu se pak skoro rozložila vyčerpáním.
Byli jsme na týden, ale myslím, že tomuhle dítěti už je to jedno, když ho přesadíš, pak už je fuk, když tam je dýl.
Sklínku měla necelou jednu na den a jednu přesnídávku (ale i tak to byl do letadla dost náklad), s tím, že kdyžtak koupíme na místě. Jinak ochutnávala ze švédských stolů (těstoviny, ovoce, pečivo, šunka apod.). S flaštičkou neporadím, malá se UM nikdy netkla. Vezli jsme jí na pití sypací čaj od HIPPU, dá se ředit i studenou vodou; čistou vodu moc nedává.
Ségra jela loni s holkama rok a půl. A i dr. jí doporučila, že pokud můžou, tak ať jedou i na tři týdny, že největší pakárna je pro děti cesta, takže aby měly čas se z cesty otřepat, než zase pojedou zpět, tak je lepší jet na co nejdýl
Byla jsem s 2 letou na 12 dní a stačilo to, ke konci už kňourala, že chce domů. Ale jinak pohoda, sklenky s sebou, řecké jídlo jí nešmakovalo.
Je asi pravda, že cesta je nejvíc stresující, takže je lepší jet na dýl, ale co když se tam dítěti z nějakýho důvodu nebude líbit (nebude snášet teplo, změnu prostředí a další věci)? To se ten týden nějak přežije ale 14 dnů? To se těžko radí, protože nikdo neví jak bude dítě reagovat na změnu. Já to teď taky řeším, jestli vůbec jet s dcerou k moři nebo zatím ne. Bude mít v létě dva a půl
Jela bych min. na 8 dní, 6 je strašně málo na aklimatizaci. A pokud je dítě s mámou, tak to vždy zvládne ![]()
Já jsem si teda zničila záda, protože se často nechala nosit ![]()
Pokud finance dovolí, tak stoprocentně delší pobyt, odborníci to doporučují - dítě se aklimatizuje a potom je tam delší dobu, nemusí se hned „aklimatizovat“ zpět. Jde nejen o psychickou stránku, změna režimu, ale taky podnebí..A i vzhledem k délce toho letu..
S rocnim synem jsme byli v Řecku a to byla celkem pohoda, vecer usnul v kocarku a mohli jsme s nim jezdit kde jsme chteli. Pak jsme byli když měl 15 mesicu v Turecku, a tam jsme bohuzel skoncili v nemocnici na kapakach. A pak v jeho dvou letech jsme absolvovali cestu na 10 dni do Italie autem a taky celkem pohoda, jen nervy, kdyz zlobil nebo tak…:) no a letos se taky chystame v Zari na dovcu, bud na Kanary nebo Řecko, tentokrat s dvema detma, syn bude mit uz ctyri a dcera 1 rok a pul, urcite chceme allinclusive a plytke more, jinak si niceho nebojim jen tech zazivacich potizi. A jedeme na dva tydny, nebo minimalne 10 dni, at si uzijem more a slunicku.
Vlastní zkušenost-týden nemá cenu, dítěti trvá než se adaptuje. letěla jsme nejdéle 5h a bylo to náročný, takže já si dala limit 4h letu-ale z mýho pohledu-dítě bylo v pohodě, já měla nervy na dranc
taky záleží jak máš klidný dítě. s mlíkem uvidíš pár dní před odletem kolik ho bude chtít. a jídlo jsme dávala pul hotelový pul skleničky z domova-ale mi byli v egyptě, tak moc nekoupíš, na tenerife jo
Holky moc vam vsem dekuji za prispevky
![]()
asi tu zahranicni dovolenou odlozime na pristi jaro, prece jen az bude mala trochu starsi a letos na podzim pojedem treba do ceskeho raje