Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@inkakřivák píše: Více
Byl v půlce chodby, tj. 5 m od nás, odemykal svůj pokoj. Já jsem taky hledala klíče. Neměla jsem důvod ji hlídat, když se ji nemělo nic stát. Kdyby tchán udělal, co měl (zavřel dveře jako každý normální dospělý člověk), tak dcera ze schodů nespadla.
@j.a.n.i1 píše: Více
Takže když půjdu s dítětem na hřiště, kde to znám, a dítě se zraní, protože někdo přes noc poničil prolézačku a není to na první pohled vidět, tak to bude moje chyba, protože jsem nezkontrolovala, že celé vybavení hřiště je v pořádku?
Přece nemůžu pořád stoprocentně kontrolovat celé svoje okolí. Někdy holt spoléhám na to, že je něco tak, jak vždy bývá.
@Anonymní píše: Více
Tak bychom to dělali v případě, že by dceři hrozilo nebezpečí, kdyby se od nás vzdálila. Což na zavřené chodbě nebylo. A vážně nás nenapadlo, že tchán ty dveře nezavře.
Vždyť to nebylo někde na ulici nebo na nádraží. Ale uvnitř domu.
Ne, tchán může za to, že nezavřel dveře, když šel jako poslední. Manžel neměl důvod dceru hlídat, protože byla v místě, kde jí nemělo nic hrozit.
@arinecka píše: Více
Díky. Přesně tak. Jen jsem chtěla napsat, že někdy ta dovolená se starším příbuzným může být pěkně o nervy. Protože nehlídáte jen dítě, ale taky toho příbuzného, aby dítě neohrozil.
@ALIPELI píše: Více
Budou sdílet nejzásadnější místa- wc, koupelna a kuchyň. Za me rozhodně ne. Byla jsem takhle s tchyni a tchanem jednou a naposledy.
@j.a.n.i1 píše: Více
Takže i doma mas dítě pořad na očích, protože co kdyby přišel soused a bez zaklepání otevřel dveře a dítě uteklo ven? Protože kdyby tchán ty dveře zavřel, což se dalo předpokládat, tak by to byla taková situace.
A tvůj komentář chápu tak, že mám dítě furt hlídat, protože co kdyby někdo otevřel dveře. Snad sama vidíš, že to je nesmysl.
No já nevím, ale tenhle příklad s hřištěm nemůžeš předvídat. To se prostě stát může a jedná se o nešťastnou náhodu.
Na druhou stranu, víš, jaký tchán je a mohla jsi předvídat, že ty dveře nezavřel. Ikdyby to byla šance 10 procent. Mám teď taky roční torpédo a prostě vím, že kdyby jeden z nás odemykal dveře, tak druhý buď drží syna za ruku/ vezme si ho do náruče/ jde za synem. Jako neříkám, že je tchán bez viny. Ale tohle jsi prostě měla předvídat. Na druhou stranu… Nebyla jsem v té situaci a třeba bych smýšlela jako ty a syn by mi spadl taky… Takže nesoudím ![]()
Já myslím že tchán mohl i za to, že bylo studené moře a žahla Tě medúza. ![]()
Prosaď si pro ni vlastní pokoj. Za tu cenu to určitě stojí. ![]()
Nemám problém přijmout zodpovědnost za to, co pokazím. Kdybych ji neuhlídala na ulici, na nádraží, kdyby mi utekla z hřiště, kam chodí i jiné děti a mnohé nezavřou dvířka, kdybych ji nechala v místnosti s otevřeným oknem atd. Tak za to můžu já a tečka.
Ale tehdy nešlo o to, že ji někdo neuhlídal. Protože pro nás v tu chvíli nebyl důvod ji hlídat, protože už byla v bezpečném prostředí. Aspoň nikdo nepředpokládal, že bezpečné není, a nebyl důvod to ověřovat.
Jak uz jsme psala, v době našeho pobytu jsme do té části domu chodili jej my 4. Takže ne, nešlo očekávat, že někdo otevře dveře. Naopak šlo očekávat, že je ten poslední zavře.
Fakt bych chtěla vidět vás v té situaci. Prostě tehdy dceru nikdo neměl hlídat, protože to nebylo potřeba. Jediné, co bylo třeba, bylo zavřít dveře.
Rozhodně nelze říct, že jsme neuhlídali dceru. Maximálně lze říct, že jsme neuhlídali tchána. A o tom byl můj příspěvek. Že se může stát, že na té dovolené budete hlídat nejen dítě, ale ještě tchána/tchyni, aby dítě neohrozil/a.
Příspěvek upraven 06.07.25 v 11:24
@Barevné klubíčko píše: Více
Díky za mírnější reakci. Kdybychom odemykali dvere do domu z ulice, tak by dceru na 100 % někdo non stop hlídal. Ale dveře uvnitř domu? Tehdy jsem ještě s tchánem neměla dostatek zkušeností v takových praktických situacích, aby mě napadlo, že existuje byť jen 1% pravděpodobnost, že ty dveře nezavře. Že jsem ho na to předtím několikrát upozorňovala, to byla taková moje “profesní deformace”.
Sama píšeš, že jsi to tchanovi několikrát kladla na srdce ať zavírá. Takže určitý předpoklad, že nezavře byl. Hele, tohle hledání viníka ti jenom pokazí vztahy v rodině.
Ty se přes den nechávaly odemknuté. Na noc už nevím. A ano, chápeš to správně.