Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky!
Prosím ty, které byly se svými drobečky u moře, aby mi napsaly své zkušenosti, pro a proti a tak. Náš bobeček bude mít v červnu rok, tak jsem si říkala, že bych si i ráda odpočinula někde v teplíčku, ale manželovi se to nelíbí.Říká, že je to ještě brzo, má strach.
Děkuju P
Nedávno byla na to téma diskuze tak si to pohledej a určo se něco dozvíš.
Gabka 37tt
Ahoj,
dovču s miminem u moře ti jen mohu doporučit. Odpočineš si tam, mořská voda je zdravá i vzduch.
My byli s Marečkem v Bulharsku loni a to mu bylo 6 měsíců a pak v listopadu (necelý rok) v Egyptě.
Jezdíme vždy velká parta, takže se o malýho ostatní starají (div se nepoperou) a já mám pohodičku.
Od 12 do 15 hod jsme byli na pokoji (to jsme většinou spali) kvůli sluníčku.
Lepší je vzít si sebou jídlo ve skleničkách (pokud je to malý mimčo, v Egyptě jsme měli jen přesnídávky, jinak jedl s námi v restauracích a hotelu, to mu byl necelý rok). Nic mu nikde nebylo.
Jídlo i pleny seženeš ve všech obchodech i lékárnách, ale většinou je to dražší než u nás. My si raději všechno vezem z Prahy.
Lepší je i vzít si sebou víc oblečení, sice to můžeš v ruce vyprat, ale není to prádlo moc příjemné. Většinou mají všude poloslanou vodu.
Jinak vodu určitě kupovat v lahvích a my i ji i převařovali v rychl. konvici, kterou jsme měli sebou.
I cesta letadlem byla dobrá. Jen musíš dávat pít nebo prý stačí dudlíka na vzlétání a přistávání. Nejdůležitější je přistávání, musí se vyrovnat tlak v uších, jinak pak budou bolet. My dávali vždy pít,ale jednou se nám nepovedlo malýho vzbudit při přistání, asi jen třikrát si lokl, ale naštěstí to stačilo.
Musím říct, že čím menší dítě, tím lepší cesta. Ty mrňata to zaspí. Ty větší děti spíš zlobí a nevydrží sedět celou cestu. Když požádáš letušky, tak tě pustí i do kabiny k pilotovi (většinou tam pustí jen děti).
Nemusíš se vůbec ničeho bát. Hlavně neposlouchej rady tipu, že z toho nic dítě nemá, že si neodpočineš, že je to k ničemu. Vůbec to není pravda.
Nemusíš prát, žehlit, uklízet, vařit atd. A moře léčí, Marečkovi se vyléčily všechny vyrážky.
Možná je to trochu zmatený. Nevím co přesně chceš vědět. Klidně se ptej.
Je to moc prima u moře. Už plánujem kam pojedeme letos. Doporučuju pobyt v červnu, to nejsou taková vedra.I když moře je studenější, ale mašemu Márovi to nevadilo, vodu miluje.
Tak hodně štěstí v přemlouvání manžela a kdyby něco, tak se klidně ptej.
Jarča a Mareček (13m)
vujtechova@brain-cz.com
Děkuju moc Jarčo! Jsem ráda, žes napsala, sice mám trochu strach z lítání, ale zas je to lepší, než trápit malýho v tom vedru v autě.Manža mě řekl přesně to co ty píšeš, že z toho malej stejně nic mít nebude, ale já si to vymluvit nenechám. Moc se těším na sluníčko, teplo a pláže.
Možná , že manžu přesvědčím, už je trošku nahlodanej.
Ahoj a moři zdar Pavlička
Ahoj Jarčo!
Chtěla bych jet také do Egypta, ale manžel mě od toho zrazuje.Hodně lidí, co tam byli, mělo střevní potíže.Byli jste all inclusive nebo s polopenzí?Vůbec si nedovedu představit, že by tam náš malý dostal nějaký průjem.My jsme byli 2× v Řecku, tam je to úplně bez problémů,ale chtěla bych ten Egypt…
V Chorvatsku to bylo s malým docela blbý, ty kamenité pláže jsou fakt o strach, že spadne. Tynda
Ahoj Tyndo,
do Egypta jsme letěli do Dahabu jako velká potapěčská skupina 20ti lidí. Dahab není pro nepotapěče obvyklé místo,ale líbilo se mi tam víc než v Hurhadě. I když v Hurghadě jsou všude písčité pláže,ale i v Dahabu jsme si našli písčitý místečko. Máru jsme nemohli z vody dostat.
Takže lepší je 4* a více *. Měli jsme kvůli potapěčům jen snídani. Jinak jsme jedli v restauracích, a protože bylo bez pár dnů Márovi rok, jedl s námi. Jen přesnídávky ovocné jsem měla sebou.
Co se týče střevních problémů, to se vyhne málo komu.Většina dospělích to chytla, ale pozor není to jen z jídla. Ty bakterie jsou ve vzduchu. Přímo v Egyptě v lékárně ti prodají léky na průjem a proti křečím.Mě se to taky nevyhlo, ale jen jeden den mi bylo blbě.Ty prášky hned zaberou. Dětem se dává na průjem to co u nás v ČR. Ale Marečkovi nec nebylo ani jiným dětem (a že jich tam bylo, a dost malých mimin).
Musím se přiznat, že jsem se bála, protože v tý době Mareček nechodil jen lezl a nedovedete si představit jak vypadal (hlavně na pokoji, když přijdete z pláže a všude roznesete písek). Byl dost černý špinavý a cucal hračky, které se váleli po zemi (myslím v pokoji ne venku), ale opravdu
mu nic nebylo.
Než jsme odjeli, ptala jsem se 3 doktorů, jestli tam můžeme s ročním dítkem. Všichni odpověděli „proč byste nemohli“! Můžou tam děti od 6 měsíců, ale bylo tam spousta malinkých miminek (většinou děti cizinců - němců, rusáků ,…).
Samozřejmě je dobrý letět v době, kdy tam nejsou největší vedra. My tam lítáme většinou v listopadu nebo leden až březen.
Vodu jen kupujte a převařujte.Z kohoutku teče poloslaná, takže ani vyprané prádlo jsem nepoužívala, bylo dost hrubý a nevonělo moc vábně. radši si vem víc oblečení.
Jinak jídlo ve skleničkách se dá koupit i pleny, dudlíky, lahvičky, ubrousky atd. Mají to ve všech obchodech a hlavně v lékárně. Je to dražší než u nás.My si všechno vozíme sebou.
I když si teď vzpomínám, že na cestu zpátky jsme kupovali malej balíček Pampersek (obal byl úplně stejný) a po rozbalení to sice byli Pampersky,ale nějaký igelitový. Naštěstí jsem je otevřela až na Ruzyni a použila jen jednu. Zbytek letěl do koše. Ale prodávají tam i jené značky plen.
Nevím co ještě napsat.
Lepší je nedávat dítěti úplně všechno jídlo. Hodně lidí se vyvaruje zeleninovým salátům a jídla,která se špatně omývají vodou. Ale hlavně ty průjmy jsou ze vzduchu,takže se tomu nedá moc vyhnout. Můj manžel má výhodu, že v takových zemích má zácpu.
Kdyby tě napadlo něco konkrétního tak napiš.
My bysme chtěli v létě (teda spíš jezdíme v červnu) do Řecka, tak by se mi hodilo nějaké info. Co se tam dá koupit, na co si dát pozor? Asi je tom tam dost drahý. Slyšela jsem, že jsou tam dost otravný komáři nebo mouchy?
Jarča a Mareček (14m)
Obnovuji diskuzi, abych zbytečně nezakládala novou. Lidi, co se to sakra děje s letními pobyty u moře?? Hledali jsme alespoň 10 denní zájezd v podstatě kamkoli, 2+2 a nikde nic! Pár zájezdů za 150k (nedala jsem finanční strop)
Ubytování přes booking třeba v Itálii je v průměru za 60k na 12 dní
Myslela jsem, že lidi teď utahují opasky a dovolenou u moře si spíš každý odpustí a vypadá to, že je všechno vyprodané… Nebo to stahují cestovky? Proč?
Dík za každý názor ![]()