Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Díky za podporu. No musim ty děti vychovat, aby tu byly jedno pro druhé a fakt se zamyslet nad životním stylem…Tahle myšlenka mě vždycky přepadne a člověku je pak strašně úzko…
mě to taky trápí, první dítě porodím v 38. Na vnoučata nemyslím, spíš na to, že tu už asi nebudu, abych dítěti případně pomohla. Ale pak si říkám, že znám lidi, co jim rodiče umřeli mladí a tohle nikdy nikdo neovlivní. ![]()
Zakladatelko, já měla své první dítě v 35 letech. Jako, ano, napadlo mě, že když ji bude 20 let, mě bude 55 let, ale zatím si nepřijdu tak stará. Horší by bylo, kdyby se děti rozhodly, že budou mít děti taky ve 35 letech, to mi už bude 70 let ![]()
Příspěvek upraven 29.07.19 v 13:54
@Janli píše:
Já myslela, že máš nějakou ošklivou nemoc a ty máš jen dítě v pětatřiceti…To já měla první. A mýlíš se, děti se odjakživa rodily i ženám po čtyřicítce a vzhledem k tomu, že nebyla antikoncepce, to bylo častější než dnes. Kdybys nevědla, kdy jsi se narodila a neměla kalendář, tak víš prd kolik ti je a neřešíš to. Nebo ty se snad cítíš na opis?
Presne tak, prababi mela od nejakych 20 do 45 13 porodu, 11 deti se dozilo velmi dlouhe dospelosti a kolik mohla mit ruznych potratu tezko rict. Na fotce s nejmladsi a nejstarsi dcerou vypada jak babicka s dcerou a vnoucetem - hrabe v ruce a satek na hlave
ale holt se meli s pradedou radi. A vdavala se 14 dni pred porodem
ono se dnes furt neco tvrdi o tom, jak to bylo driv, ale malo kdy to koresponduje s realitou… klasicky hlasky - tehotenstvi neni nemoc, zenska odrodila a sla na pole. Dodrzovalo se sestinedeli a pomerne prisne. Zena dostala casto svou svetnici, aby mela na novorozence a zotaveni klid. Krtil jen otec a kmotri, obcas slaporodni baba… a tak ![]()
Já měla první v 35 a druhý v 39. Tak občas mě taková myšlenka napadne, kor když moje dvojče má dvacetiletou dceru a patnáctiletýho synátora. Taky jsem chtěla být mladá maminka, ale prostě jsem nenašla vhodnýho partnera včas. Takže jsem teď ráda, že jsem se těch dvou dětí vůbec dočkala. A to druhý je tedy vyškemraný na partnerovi a ode mě doslova vymodlený
Na prahu třicítky jsem byla už opravdu zoufalá a dost v depresi a říkala si, že když nebudu mít nikdy děti, že si snad ve stáří hodím mašli, až tu nebudou rodiče. Tak teď doufám, že se těch vnoučat dožiju ![]()
Proč by ses nedozila vnoucat? V 55 budeš ještě celkem mlada babička. Máte v rodině nějaké brzke úmrtí, nebo máš nějakou nemoc, že tě tohle napadlo?
Mého manžela měla matka v 25, zemřela na těžkou nemoc, když mu bylo 11. Mě měla mamka v 38 (3. dítě) a zdraví (tuk tuk tuk) jí stále slouží. Takže vůbec tak nepřemýšlej, akorát si něco přivoláš…
@elen-ka Tchýně porodila mého manžela v 35 letech jako své třetí dítě (neplánované).. Moji rodiče mě měli mnohem dřív (po dvacítce). A je to fakt obrovský rozdíl… Naše děti mají z mojí strany babičku i dědu a ti jsou ještě plní sil. Z tátovi strany mají naše děti už jen babičku (71 let) a ta už na tom není zdravotně vůbec dobře, takže si naše děti už moc neužila (ale aspoň si ještě užila vnoučata od manželovych starších sourozenců). Pamatuju si, že když jsme vezli tchýni ukázat naše druhé miminko, tak už jen tak poznamenala: „Honzičku, ty už mě budeš akorát tak vozit na vozíčku“.. a jako by to přivolala..teď má Honzík 3 roky a tchýně už je rok na vozíčku… jako by to přivolala..takže takhle radši nepřemýšlej, kdo ví co bude, je zbytečné se tím trápit předem a přivolavat to.
Až bude naší holčičce 20, tak nám s manželem bude dokonce 60, na vnoučata teda nemyslíme vůbec, ale rozhodli jsme se jít maximalně v 50 do důchodu, abychom si jí užili co nejvíc. Připadá nám to jako nejlépe využitý čas a život.
@milwinka Tak já o tom zatím nepřemýšlím, to mě napadlo jen tady s touto diskuzí. Já se přiznám nemám ani čas na toto myslet. ![]()
@milktea píše:
mě to taky trápí, první dítě porodím v 38. Na vnoučata nemyslím, spíš na to, že tu už asi nebudu, abych dítěti případně pomohla. Ale pak si říkám, že znám lidi, co jim rodiče umřeli mladí a tohle nikdy nikdo neovlivní.
Moje žena se určitě vnoučat nedožije. A já? Záleží na tom, v kolika letech dcera porodí. To ale dopředu nikdo nevíme…
Ja doufam, ze mit vnoucata jednou budeme.
Ale je to dnes loterie, protoze je moda bezdetnych vztahu. Deti nahrazovat psem nebo jinym zviretem. Jsem mlada mamina, presto si nemuzu byt jista. Vesteckou kouli a ani Arabely prsten nevlastnim. Deti mame sice tri, tak snad kazdy dite mit bude.
Vyrustaji v tradicni rodine, tak snad je to ovlivni spravne
.
@Bubla Bůčková píše:
Netikaly mi hodiny na dítě, nějaký vnoučata jsou mi celkem u zadelena důchod mám jiný plány a děťátka vlastního si užívám 24-7, žádný „zdrhani“ do práce, „odkládání“ k babičkám, to zas přijde na „dnešních“ ženách špatné mně
Příspěvek upraven 29.07.19 v 13:33
Pracujici mamy jsou spatne? Jake zdrhani do prace? Nekdo musi dobrovolne delat (prestoze nemusime), aby jine mohly byt i po rodicaku doma
.
@Kelsey píše:
Pracujici mamy jsou spatne? Jake zdrhani do prace? Nekdo musi dobrovolne delat (prestoze nemusime), aby jine mohly byt i po rodicaku doma.
Asi tak stejně špatné, jako mámy v 35 ![]()
Pokud mé děti budou následovat současný trend starých rodičů, tak nedožiju. Víc mě mrzí, že svým dětem nejspíš nebudu moc s jejich dětmi pomoci…
Mam prvni 33 a druhe ted 39. Pokud budou jako my tak asi moc sanci nemam, ale clovek nad tim nemuze takhle premyslet a radeji zit v pritomnosti a uzivat si deti. Co bude zitra nikdo nevi.