DPČ jako hlavní pracovní poměr
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
DPČ jako hlavní pracovní poměr
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli je možné nemít klasický HPP ale pouze DPČ jako hlavní pracovní poměr? Vydělala bych si na dohodu přes 10.000. Pokud bych si podepsala daňové prohlášení, vyplatí se mi asi více nebýt vedena na úřadě práce a mít prostě DPČ jako hlavní pracovní poměr. Jen nevím, jestli to takto lze a nebude v něčem problém.
Děkuji za zkušenosti.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
DPČ je smlouva pro drobné, méně časově náročné práce. Ale můžeš ji mít jako jedinou pracovní smlouvu, to nikdo nijak neomezuje.
Takže určitě lepší, než sedět na pracáku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
U DPČ nebudeš mít placenou dovolenou, nemoc a nejde ti to na důchod.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ReginaZ píše:
Jen u DPČ nebudeš mít placenou dovolenou, nemoc a nejde ti to ma důchod.
Při výdělku nad 3.500 je povinnost odvádět sociální. Takže to na důchod jde.
- Citovat
- Upravit
Určitě to jde. Jen teda není nárok na dovolenou a nemocenskou.
- Citovat
- Upravit
Dvě DPČ jsem měla celý loňský rok a i donedávna, než jsem zas k jednomu zaměstnavateli přešla na HPP. Nevím, o jakou práci jde. U mě nepravidelné směny a nic dlouhodobě naplánovaného dopředu. Riziko je, když práce nebude, nejde třeba o práci, kde jasně chodíš 2×3 týdně někam pravidelně. Pokud nejsou dovolené, je dost lidí na HPP, nemusí práce pro Tebe být, pak musíš mít něco v prasátku
. Další riziko je v případě nemoci, což se mi jak na potvoru po mnoha letech povedlo - když nemáš naplánované směny víc dopředu, zaměstnavatel zaplatí jen ty plánované (taky záleží, jak to máš ošetřené ve smlouvě, já mám třeba u jednoho 2 hodiny za každou naplánovanou směnu pondělí-pátek). Pokud PN trvá déle a už směny v plánu nemáš, páč už s Tebou v tu chvíli nepočítají a naplánují někomu jinému, utřeš nudli. Pokud máš menší výdělky než na HPP, je třeba počítat s menším příspěvkem od OSSZ. Pokud vše klape, je práce, není nemoc, má to své výhody, jedeš si tak trochu podle sebe, volno uděláš, jak chceš. Prostě jako ve všem to má 2 strany mince. Jinak na důchod to normálka jde, pokud máš těch 3500,–.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pracuji na DPČ a nárok na nemocenskou mám:
Dohoda o pracovní činnosti a nemocenská:
Pokud je měsíční příjem z dohody o pracovní činnosti vyšší nebo rovno 3 500 Kč, dochází k odvodu nemocenského pojištění a na nemocenskou máte nárok.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit