Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@stinga píše:
tak když rodíš, tak v drtivé většině nezemřeš, když dostaneš rakovinu je to naopak
To je teda argument 🙄. Takže když ti doktor ošetřuje plíseň na noze u malíčku, tak může být hnusný, jelikož ti nehrozí smrt?
@LaVida A jak Di představuješ šetrné sdělení? To by mne i zajímalo. Aby ten člověk nebyl v šoku.
@Lily-of-the-valley píše:
Stačí se podívat jen na “blby” nastrih, který většinou nezpůsobuje žádné strašlivé následky (ale taky může). Jak je možné, ze před 10 lety se delal u třetiny porodu a teď u pětiny? Rodičky se asi nezměnily, spis doslo ke změně přístupu porodniku a ke snaze třeba zkusit jinou polohu, nahrivani a podobne. Jak je možné, ze u porodnic stejné úrovně je tak rozdílné procento CS?
Já se bavím úplně o něčem jiném.
@inkakřivák píše:
@Lily-of-the-valley jistě muzes narazit na špatného lékaře, samozřejmě. Jako v každé profesí muže být packal, to já nepopírám. Problém zde vidím v tom, že zakladatelka hodila román a tím to pro ni zhaslo. Mohla aspoň varovat. Asi tak. A za druhé v tom, že se zde hned hlásí plno lidí s tím, že oni taky - a přitom v podstatě nedošlo k žádnému pochybení, jen vydávají svuj osobní dojem za fakt.
Empatie? Přiznávám, že po dvaceti hodinách jsem měla jedinou myšlenku - do háje vytahnete to už. Empatii si můžete strčit za klobouk. Prostě porod bolí, tečka.
Já jsem třeba ze svého porodu vůbec nebyla šťastná, ale personal byl fajn. Průběh tedy zpětně mohl být veden jinak - porod byl vyvolavany, po rozbehnuti mi přišli rutinně píchnout vodu v 11 dopo, já jsem se ptala jestli to je nutné, doktorka mi na to řekla, ze když mi ji pichne, ve dvě mam odrozeno. 😁 no nevím, nakonec v devět večer jak na koni. Ale jsem fakt rada ze celou dobu byli všichni úplně milí, nejlepší tedy byla sestra, která se trochu rozcilovala, ze si nechci pročíst ty tři papíry možných NÚ epiduralu, kdyz jsem měla uz půl hodinu nonstop kontrakci a uz jsem fakt nemohla. Ale myslela to dobře.
Něco jsem chtela, měla jsem něco úplně jiného. Ale lidsky tam problem nebyl. Jenze některé matky na tom byly bity úplně jinak (jak uz jsem tu psala, kamarádku donutily rodit vaginalne, i kdyz bylo moc potíží, a porodila udusene dítě, kdyby ji udělali CS, nestane se to).
@inkakřivák píše:
@LaVida A jak Di představuješ šetrné sdělení? To by mne i zajímalo. Aby ten člověk nebyl v šoku.
To už trochu měníme téma diskuze, ne? Proč by porodník nemohl být empatický? Zvláštní, že v některých nemocnicích/porodnicích to jde a ty mají velmi dobré recenze a někde ne. Já třeba měla skvělého porodníka, byl to mladej doktor a byl super. Příšerná byla PA, která se o mě starala, když mi praskla plodová voda. A to nemluvím o tom, že mi nechtěla pustit manžela na porodní sál, protože mu nerozuměla. Manžel je cizinec. Nakonec se tam musel úplně "vloupat. A byl to Motol, kdyby to někoho zajímalo.
@LaVida Ne, jen se nevyhybej odpovědi. Já jsem sem téma rakovina nezasáhla. Jak si představuješ, že ti empatický sdělí lékař tuto diagnózu? Nebo to vezmu tak, že jednoduše blbě zvanis o něčem, o čem víš kulové, holka.
@inkakřivák když už odchazime od tématu, tak tátovi sdělili nádor na mozku taky empaticky jak stehno. “Není to problem se srdcem, mate nádor na mozku, zítra budeme operovat.” Doslova takhle. Doktor byl fakt korunovaný empat. Zničil mu jednou větou zbytek života a pak ho nechal na pokoji o samote.
@inkakřivák píše:
@LaVida Ne, jen se nevyhybej odpovědi. Já jsem sem téma rakovina nezasáhla. Jak si představuješ, že ti empatický sdělí lékař tuto diagnózu? Nebo to vezmu tak, že jednoduše blbě zvanis o něčem, o čem víš kulové, holka.
Vzhledem k tomu, že můj táta na rakovinu zemřel, bych rozhodně neříkala, že o tom vím kulové. Ale musím říct, že se jablonecká nemocnice „pochlapila“, když umíral a ještě vnímal, tak mu zavolali psychologa, se kterým si mohl popovídat. Velmi mu to tehdy pomohlo.
Pan primář sdělil tátovi diagnózu šetrně a zároveň mu dodal sílu bojovat. Měl rakovinu v terminálním stádiu. Táta žil ještě rok po sdělení diagnózy.
@LaVida Jak šetrně? Ten doktor prostě musí říct jednoduše tu větu máte zhoubný nádor. Tak to prostě je. Pak ti řekne, co bude následovat - čili další vyšetření, pak konzilium, které stanoví postup a už to jede. To prostě neokecas. Empatický.
@inkakřivák Zřejmě je krvácení a krvácení, to se nehádám. Ale krvácel mi čípek, než ho po porodu zašili, tak, že jsem tou krví udělala stezku z ambulance přes chodbu až na sál a tam si měnila vložky až do samotného usednutí na křeslo kdy byl malý ven na 7-8 kontrakcí každou čtvrt hodinu. A byla kolem mě na nohou větší část porodnice, 5-6 lidí minimálně. Moc si z toho nepamatuju, ale vím, že i pak mě chodili kontrolovat co půl hodiny a vím, že řešili, zda transfuzi, nebo ne, ale mě bylo dobře, jen jsem byla bílá jako křída a i test vyšly dobře, tak mi ji nakonec nedali. Nehádám se, že to mají ženy horší, psala jsem ve svém příspěvku, že to nevnímám nijak traumaticky, ten svůj porod, jen jsem psala, že personál umí být i v takové situaci lidský. Současně jsme při tom rodily dohromady 4 ženy a ten personál byl profesionální a empatickí dostatečně po celou dobu.
@Dea.Centaurea samozřejmě umí. Ono taky záleží na tom pacientovi. Jak se do lesa volá - to znáš. Ale ten případ o kterém mluvím, tam prostě jde o minuty a empatie fakt nemá misto. Leda až se to podaří vyřešit. Každý člověk je jiný, každý vnímá ty zásahy jinak. Ale faktem je, že třeba v USA už mají právě problémy, protože lidé si stěžují na každou prkotinu a to porodnictví prostě riskantní je. Takže to doktoři moc nechtějí dělat.
@inkakřivák píše:
@LaVida Jak šetrně? Ten doktor prostě musí říct jednoduše tu větu máte zhoubný nádor. Tak to prostě je. Pak ti řekne, co bude následovat - čili další vyšetření, pak konzilium, které stanoví postup a už to jede. To prostě neokecas. Empatický.
Ale záleží, jak to řekneš, přece 🙈 🤦♀️. Taky ti jako číšnice můžu fláknout talíř s jídlem na stůl nebo ti ho tam hezky položit dle etikety. U obojího je výsledek stejný, jídlo bylo doneseno. Ale u toho prvního příkladu asi nadšená nebudeš. Je zvláštní, že to co se vyžaduje ve službách se nevyžaduje i u doktorů/doktorek/sester. Tedy aspoň nějaká úcta a empatie.
@inkakřivák Dobře, zakladatelka se odmlčela, fajn. Chápu, že to může působit všelijak. Ale za mě hlavním záměrem jejího příspěvku (protože hned nepředpokládám, že je to troll nebo článkař), byla prosba o podobné zkusenosti směřující k diskusi jak nahlížet na další porod v pořadí. A proč váhá nad druhým dítětem, nám vysvětlila zevrubným popsáním prvního porodu. My, co jsme přispěly zkušeností, nepoukazujeme na pochybení, tak já ten příspěvek nečtu, že by to po nás chtěla, ale třeba na to, že v jiné porodnici je to jiné, že druhé dítko má své výhody a stojí za to do toho jít. To je celé. Diskuse o tom, zda podala nebo nepodala stížnost a teď tahle následná o empatii porodníků nebo lékařů obecně jde podle mě mimo její původní záměr. A je to můj názor, mohu se mýlit samozřejmě.
@LaVida jakože tón? A jsme u toho. Každý posuzuje jinak. Prostě to tak je. A musím říct, že neznám lepší personál než personál onkologie.
@Dea.Centaurea zakladatelka se asi odmlčela, jelikož tu hned chudák dostala „kotel“. Přijdeš si sem pro radu, pochopení, podobné zkušenosti a místo toho tě tu sepsou jak psa.