Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Dea.Centaurea ale když nevíš, o které porodnici mluví. A jak říkám, když přijdeš hodnocení porodnic, je tam škála od jedničky s hvězdičkou až po minus pět s čerty. Tak si vyber.
@inkakřivák a co jako změní název porodnice? Jak pises, blbé zážitky mohou přijít z jakékoliv. Ale anonymní recenze proste není moc věrohodná, ale o to tady přeci nejde, hanit konkrétní porodnici.
Ale když si budu vybírat porodnici, tak na to půjdu jako na každou jinou věc - pokud má jedna z deseti hodnocení devět špatných a jedno super skvělý, a druhá má devět super a jedno strašlivý, tak tobě to bude připadat stejné? Já tedy vím kam půjdu 😁
@inkakřivák píše:
@LaVida jakože tón? A jsme u toho. Každý posuzuje jinak. Prostě to tak je. A musím říct, že neznám lepší personál než personál onkologie.
Ale diskuze je o porodnicích. Takže když mohou být empatičtí na onkologii proč ne na porodním sále, že? A ano, každý vnímáme jinak, ale ty základy si, myslím, máme všichni stejné: empatie, respekt.
@terien píše:
To se ale dělo i v dobách, když žádní doktoři k porodům nechodili. To je prostě cena, kterou platíme za naše děti bez ohledu na to, kdo se u toho nachomýtne. Akorát ta úmrtnost byla mnohem vyšší.
No to ale neni bez ohledu na toho, kdo se nachomytne!
Ten co se nachomytne u porodu je uplne zasadni clovek.
Proc bychom meli vzdat rozlisovani lekaru na dobre a spatne?
Proc ti spatni maji v pohode dal pusobit?
@inkakřivák píše:
@Dea.Centaurea ale když nevíš, o které porodnici mluví. A jak říkám, když přijdeš hodnocení porodnic, je tam škála od jedničky s hvězdičkou až po minus pět s čerty. Tak si vyber.
To je o stesti na smenu.
Protoze tem spatnym se nic nestane.
Jenže problém je, že ty matky si třeba přeji respektovat svuj porodní plán, který se muže diametrálně lišit od toho, co ten porod vyžaduje. A od toho je tam ten doktor a ten má mít to poslední slovo. Ale co, tohle já zde řešit nemusím, a vlastně nikde jinde.
@inkakřivák píše:
Protože je to o konkrétním člověku, který tam pracuje. Já měla smůlu na PA na přijmu a jednu sestru na šestinedělí. Ostatní byli fajn. Bohužel, ta první PA mi celý porod tak zkazila, že Motol nikomu nedoporučuji. Jiné rodičky mohly mít kliku na jinou směnu, takže jejich zkušenost může být odlišná.
@LaVida píše:
@Dea.Centaurea zakladatelka se asi odmlčela, jelikož tu hned chudák dostala „kotel“. Přijdeš si sem pro radu, pochopení, podobné zkušenosti a místo toho tě tu sepsou jak psa.
Já bych to taky tak viděla.
@Lucie_Sx píše:
No to ale neni bez ohledu na toho, kdo se nachomytne!
Ten co se nachomytne u porodu je uplne zasadni clovek.
Proc bychom meli vzdat rozlisovani lekaru na dobre a spatne?
Proc ti spatni maji v pohode dal pusobit?
To nikdo neříká. Ale ty připisuješ vinu lékařům za něco, co vůbec s nimi nemá nic společného. Ať jsou dobří nebo špatní. Tyhle věci se děly vždy a dít budou dál. Porod je prostě riziková záležitost s následky. To je jen zhýčkanost naší doby, že z toho chceme mít zážitek jako z dovolené.
@Dea.Centaurea píše:
Já bych to taky tak viděla.
Já už se takhle 2× zastala zakladatelky v diskuzích a pokaždé jsem dostala „kotel“ i já. Smutná realita diskuzí a sociálních sítí.
@inkakřivák píše:
Jenže problém je, že ty matky si třeba přeji respektovat svuj porodní plán, který se muže diametrálně lišit od toho, co ten porod vyžaduje. A od toho je tam ten doktor a ten má mít to poslední slovo. Ale co, tohle já zde řešit nemusím, a vlastně nikde jinde.
Já třeba žádný porodní plán neměla. Jediné, co jsem chtěla bylo porodit zdravé dítě a aby u toho mohl být manžel. Místo toho jsem hned na příjmu dostala poeb, že nechci u porodu mediky. Prý ať si uvědomím, že jsem v nemocnici 🙄. U druhého porodu mi to třeba vadit nebude, ale u prvního jo. Měla jsem strach, nevěděla jsem, co mě čeká a místo toho jsem dostávala poeb za po*ebem. PA, co mě dostala na starost, by měla změnit práci. Pořád mi jen vyhrožovala a schválně mě prohmatávala tak, že jsem se pozvracela. Ještě jsem po sobě musela uklidit krev, co ze mě kapala, když jsem běžela na záchod. Pak zjistila, že to přehnala a začala se chovat trochu líp. Ale jen do doby, než zjistila, že by můj manžel chtěl být u porodu.
Takže jestli tohle za standard, chápu, proč chce tolik rodiček rosit doma.
@terien píše:
To nikdo neříká. Ale ty připisuješ vinu lékařům za něco, co vůbec s nimi nemá nic společného. Ať jsou dobří nebo špatní. Tyhle věci se děly vždy a dít budou dál. Porod je prostě riziková záležitost s následky. To je jen zhýčkanost naší doby, že z toho chceme mít zážitek jako z dovolené.
Ty ale popisujes situaci, kdy vsechno vsichni delaji spravne a stejne se stane neco, co neovlivnis.
Ale ja rikam, ze krome techto neovlivnitelnych pruseru jeste nastava obrovske mnozstvi tech, ktere zpusobi spatni lekari a PA svymi neodbornymi ci diletantskymi zasahy
@inkakřivák píše:
Porodni plan je soucast informovaneho souhlasu a lekar se jim ridit MUSI.
Po svem muze jet az ve chvili, kdy jde o zivot.
Bohuzel toto jich spousta tak nejak ignoruje.
@Lucie_Sx píše:
Porodni plan je soucast informovaneho souhlasu a lekar se jim ridit MUSI.
Po svem muze jet az ve chvili, kdy jde o zivot.Bohuzel toto jich spousta tak nejak ignoruje.
Nemusi. PA ho ma s rodickou projet, ujasnit si detaily a domluvit se.
@Lucie_Sx píše:
Ty ale popisujes situaci, kdy vsechno vsichni delaji spravne a stejne se stane neco, co neovlivnis.Ale ja rikam, ze krome techto neovlivnitelnych pruseru jeste nastava obrovske mnozstvi tech, ktere zpusobi spatni lekari a PA svymi neodbornymi ci diletantskymi zasahy
No zrovna to, co jsi uváděla se bohužel stává, i když porod nevede neschopný lékař nebo pa. A stejně tak i fůra jiných věcí, které se pak svedou na diletanty. Protože panuje přesvědčení, že porod musí být prostě paráda. Celé věky věků byly ženy rády, když to s dítětem přežily, ale dneska si od toho slibujeme od euforie až po orgasmus.