Dítě s vysokou dráždivostí - co s tím?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3451
7.6.18 21:37
@Limi123 píše:
To je, jak kdybych to psala ja pred 2 lety. Take jsme meli Vojtovku + diagnozu vysoke drazdivosti + neustale jen rval, rval, rval. Malicko se to zlepsilo v tech 3 mesicich, v 5 mesicich uz to „celkem slo“. Pak velky pokrok byl, kdyz se naucil plazit, coz bylo asi v 7 mesicich a rekla bych, ze uplne se to zlomilo, jak zacal chodit (u nas ve 14 mesicich). Ale od tech 5 mesicu se ten den dal uz prezit a nezblaznit se.

Ted jsou synovi 2 roky a 4 mesice a je to s nim narocne, casto se vzteka, nektere dny jsou lepsi, jine horsi… Ale v porovnani s temi zacatky je to pohoda!

Vzpominam si, jak mi vsichni u syna rikali, ze miminko je pohoda, „jen pockej, az zacne…“ (…lezt, stat, chodit…). U nas se mi s kazdym vyvojovym krokem ulevilo.

PS - ted mam druhe dite a je to andilek. Ja az nemuzu uverit, ze si 3 mesicni dite vydrzi treba pul hodiny hrat. To se mi s prvnim nestalo snad nikdy :-)

PS2 - Vojtovku jsem po 2 mesicich na revers ukoncila a zacala s Bobath terapii, jinak bych asi skoncila v blazinci. Sousedka na nas dokonce chtela volat socialku, proc to nase dite porad rve.

Příspěvek upraven 07.06.18 v 20:53

Taky jsme to tak meli…20minut spanku byla pro nas vyhra, v noci se neustale budil, pres den nas bylo neustale vsude slyset, v kocarku se mu nelibilo, s pribyvajicimi kily se uz moc nosit nedal. A jak rikas, cim vic dovednosti umel tim bylo vic klidu doma bylo :potlesk: A nejlepsi to bylo od roku a pul kdy uz byl ‚samostatnej‘ rekl i co chce a dalo se s nim krasne dorozumnet. Dnes ma 4 roky a jsem na nej desne pysna-patri mezi nejsikovnejsi a nejsamostatnejsi dite v nasem okoli a chvali si ho i ucitelky ve skolce. To chce vydrzet, a hlave pevne nervy :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8507
7.6.18 21:54
@sebjan píše:
@Limi123 ja se upřímně divím, ze tady ještě nebyla socilka, protože on rve jak by jsme ho vrazdili. Upřímně další dítě nechci ani vidět :lol:. Každý den je jak noční můra stále dokola, doma řev, venku řev. Každý obchod probehnu jak na závodech, protože jen tam vlezu řve :D. Snažím se na nehnej neprenaset svou frustraci z něj, takže bulim po večerech :lol:. A modlim se, ať už ho to přejde

Jo, to znam, u nas, kdyz prisel tatinek domu, tak jsem mu syna frkla, zavrela za sebou 2 dvere, abych ho slysela jen tlumene a sla jsem brecet.

Neboj, to bude dobre. U nas to uz dobre je, nekdy se vytocim do nepricetnosti, ale vetsinou je to muj partak, mazlivy, vesely… A trochu vztekly no.

Ted jde jen o to to obdobi prezit. Takze za me:

1. kup si nosici satek, pokud jeste nemas (nositko u nas nefungovalo). Tomu jsem rikala, ze jsem nasla vypinac. V satku casto usnul a obcas sel i presunout na postel a byl klid chvili.
  1. kup si spunty do usi. Beze srandy. Kdyz je ten rev tlumenejsi, cloveka to tak nedrasa.
  1. vyuzij jakoukoliv moznost hlidani mas. Ja zadnou nemela. Mela jsem si hlidani zaplatit.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31009
7.6.18 21:58

@sebjan Byla to prvorozena a davala i 17 hodin denne. Kdyz to bylo jen 12, 14, vyvesovala jsem vlajku. Jeste ted mam husinu. :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66
7.6.18 22:01

@Limi123 kolik vám teď je? Hlídání neuteklo? :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66
7.6.18 22:03

@Hobitka no tak to si jdu hodit masli už teď :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8507
7.6.18 22:04

@sebjan … Jinak ja do druheho ditete sla s tim, ze tech par mesicu revu preziju (tehdy mi to ale pripadalo spis jak roky, kazdy den jak rok :-) ). A pak tohle, narodilo se mi dite, ktere denne breci maximalne 20 minut v souctu, a to jen proto, ze treba nemam cas se mu venovat, ze neco delam - jakmile se mu venuji, tak se smeje. Takze dalsi dite bych nezatracovala. Navic jde opravdu „jen“ o mesice toho utrpeni a pak prijdou roky, kdy to bude dobre, neboj :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31009
7.6.18 22:06

@Limi123 Napodobne, druhe dite bylo prumerne, treti uplne zlaticko. Jsem rada, ze jsem se toho prvniho nezalekla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8507
7.6.18 22:07
@sebjan píše:
@Limi123 kolik vám teď je? Hlídání neuteklo? :lol:

Jako mne nebo detem? Starsimu 2 a 4 mesice a mladsimu 3 mesice. Ja jsem hlidani nemela. A vlastne jsem se i bala syna dat nekomu na hlidani, aby mu treba ten nekdo neco neudelal, obcas i ja jsem mela blbe myslenky :oops:, ale vedela jsem, ze ja je nerealizuji. Ale podle me 3 hodiny revu se daji vydrzet. Ten problem je, kdyz je to PORAD.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66
7.6.18 22:09

@Limi123 u me je asi hrozba, ze druhé bude totéž. Mam vrozenou vadu dělohy, mám jen jednu komoru, takže dítě je tak značně nasackovane, a zůstane zase viset zadeckem dolů a hlava pod zebrem což znamená znovu císař. Někde jsem četla, ze ta vyšší dráždivost je i trauma z porodu, což je prý u plánovaných sekcí hodně časté

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8507
7.6.18 22:10
@sebjan píše:
@Limi123 u me je asi hrozba, ze druhé bude totéž. Mam vrozenou vadu dělohy, mám jen jednu komoru, takže dítě je tak značně nasackovane, a zůstane zase viset zadeckem dolů a hlava pod zebrem což znamená znovu císař. Někde jsem četla, ze ta vyšší dráždivost je i trauma z porodu, což je prý u plánovaných sekcí hodně časté

Mam oba planovanou sekci ;-) a k tomu jine zdravotni problemy… Myslim, ze tim to nebude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66
7.6.18 22:11

@Limi123 mam ty myšlenky taky, ale jen myšlenky. Pokud si prý uvedomujes, ze je máš a jen u nich zůstanes tak je to v pořádku :lol:. Horší je to naopak :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8507
7.6.18 22:11

Navic vyssi drazdivost neni psychologicka, to je dane fyziologicky. Takze porod s tim nema nic spolecneho. Je to proste vyssi odpoved na nervove drazdeni, vyraznejsi reflexy a tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1805
7.6.18 22:14

@sebjan Dost možná to může být nějaká blokace a dítě může trpět bolestmi, to by i ta predilekce celkem měla vysvětlení. Určitě bych vojtovku cvičila, případně zkusila ještě cvičení podle Bobatha. Můj syn se narodil kleštěmi a měli jsme podobnou diagnózu, vojtovka pomohla celkem rychle a bylo vidět jak se mu tělo uvolnilo. @Limi123 má dobré rady, včetně šátku, také doporučuji :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66
7.6.18 22:14

@Limi123 je ale zajímavé, ze on vyžaduje stísněné prostory dodnes, zavinovani-ja tomu říkám sveraci kazajka, protože on musí být svázány jak pytel brambor :D. Jinak večer neusne, neustále sebou šije, rozhazuje ruce, kope nohama

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8507
7.6.18 22:19
@sebjan píše:
@Limi123 je ale zajímavé, ze on vyžaduje stísněné prostory dodnes, zavinovani-ja tomu říkám sveraci kazajka, protože on musí být svázány jak pytel brambor :D. Jinak večer neusne, neustále sebou šije, rozhazuje ruce, kope nohama

Jj, to mel syn take, svazovala jsem ho jeste v pul roce, pak uz to neslo. Jinak k te predlekci, upravila jsi handling? Tj. napr. pokud dite porad kouka doleva, je potreba nosit ho na prave ruce. Do postylky davat tak, aby svetlo slo z mene preferovane strany. K diteti pristupovat z mene preferovane strany. Pri usnuti se snazit, aby mel hlavu na mene preferovanou stranu (toho se da docilit treba usinanim pri kojeni v leze). U druheho syna mi celkem pomohla jen tato uprava handlingu a doufam, ze Vojtovce se vyhneme. Lepe receno ja proste Vojtovku cvicit nebudu a tohle je to, co ti doporuci u Bobatha.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí