Poradna na téma jóga pro zdravé tělo
Karolína Racková
Můj názor je asi takový, pokud jsi i před těhotenstvím běhala, cvičila, tělo je zvyklé, pokračuj. Sama jsem chvíli v těhotenství běhala a cvičila jógu až do cca 23tt, pak jsem měla komplikace a rizikové těhu (ne, běhání ani cvičení na to vliv nemělo, komplikace by se objevily tak jako tak.
Obecně se radi žádné otřesy. takže běh ne. Taky jsem skoro denně cvičila a byla zvyklá běhat ale nechala jsem toho. Proc chceš pokračovat, kvůli postavě?
U obou těhotenství jsem cvičila zvláště ve 2. a 3. trimestru - cvičila jsem vždy před těhotenstvím a v počátku jsem to utlumila kvůli nevolnostem a únavě, nepustilo mě to. Vždycky jsem se hned vybodla na posilování břicha a výpady kvůli otřesům, ale dřepy jsem jela, dokud mě břicho pustilo - mně osobně dělají dřepy neskutečně dobře na bedra, což zvláště s rostoucí váhou bylo třeba. Zase jsem to nikdy nepřeháněla, max 20 dřepů, jen tak nízko, jak mi bylo příjemné, při jakémkoli nepříjemném pocitu jsem to nechala být. Krom toho jsem cvičila záda a nohy a protahovala. Ohledně běhu nevím, sama jsem nikdy neběhala - já osobně se v těhotenství vyhýbala všemu, co zavánělo sebemenším rizikem pádu, protože jak se mi měnilo rychle rozložení váhy na těle, padala jsem i při chůzi po rovném povrchu
Ale vím třeba o kamarádce, která běh miluje a běhala i v těhotenství bez obtíží - jen si samozřejmě dávala pozor, netlačila se do žádných extra výkonů, poslouchala své tělo. Ale byla bych opatrná hlavně na ty pády a snažila se neběhat po tvrdém povrchu - hlavně se asi poraď se svým lékařem, ten možná tvůj stav zhodnotí nejlépe.
Do 32 to jsem fungovala na zumbě, jediný co jsem nedělala tak ze jsem úplně nevyskakovala do výšky. Dělej tak jak se citis dobře a pohodlně. U prvního těhotenství jsem ještě asi 3 týdny před porodem lyzovala. Je to opravdu individuální.
Záleží na tobě a na tom, jak chceš riskovat, je hodně holek, co běhají i cvičí a jsou ok. Pak jsou ty, co ok nejsou.
Mně dr. říkal hlavně žádné otřesy, takže já běh zavrhla rovnou. Mám ale momentálně klidový režim, takže fakt klid. Jinak bych zkusila rotoped nebo orbitrek. Dřepy jsem četla, že nejsou vhodné, i když je dost těhulí cvičí, protože zabírá i břicho.
Jinak s tím, že když někdo běhal celý život, bude to ok, tak s tím nesouhlasím. Mám známou, profi atletku, otěhotněla a běžela závod, jen lehce, no a potratila. A už nikdy neotěhotněla, děti nemá.
Takže se rozhodni podle toho, jak to cítíš ty a co je pro tebe důležité..
Ja tedy na zacatku cvicila vsecko, jen jsem vynechala bricho, potom me omezovala unava a nevolnosti, tak jsem hodne polevila a kdyz jsem se k tomu vratila, drepy mi byly extra neprijemne (hodne mi roste brisko, mam fakt velke od zacatku), vypady sly dokud jsem nepribrala ze me z toho boli kolena.. no ted uz mi u jakehokoliv neprirozeneho pohybu tvrdne bricho, takze uz cvicim jen zada a chodim na prochazky, abych nezlenivela. Proste posloucham telo.
Děkuji za příspěvky
cvičím i kvůli postavě, ale hlavně proto, abych se cítila dobře a nezlenivěla… Ještě, co třeba eliptical?
Já jsem teď 23tt a před těhu běh + běh do kopců. posilovaní, jógu a eliptical. Chvilku po zjištění jsem dělala vše stejně krom cvičení břicha. Pak sem přestala s během do kopců a po pár týdnech i klasický běh. Ještě mám něco s krkem, takže i kvůli tomu a neudýchám to. Takže jedu eliptical, těhotenskou jógu + lehce a občas dřepy, výpady, dámské kliky, protahování. Musím fakt i kvůli krku, jinak bych se po… Ale jedu tak kolem půl hodiny, nepřetěžuji se.
Já jsem běhala v těhotenství asi do 6.nebo 7.mesice, pak už mi začínalo vadit břicho. Doktorka proti tomu nic nenamítala, ale ona je taková free, prý jenom seskok padákem by nedoporučila ![]()
Ahoj holky, mám dotaz pro cvičící těhule nebo pro ty, které se o cvičení v těhotenství zajímají. Jsem na zač. těhotenství, doteď jsem párkrát týdně cvičila dřepy, stahování a přitahování kladky (záda) a běhala (spíš jen 10-15-ti minutový jogging). Nevím, jestli jsem se vyjádřila dost srozumitelně
, ráda bych ve cvičení pokračovala, ale samozřejmě červík pochybnosti o vhodnosti/ nevhodnosti cvičení hlodá. Když projíždím google, setkávám se s různými názory. Jak jste to měly vy? Prosím anonym…