Druhé dítě

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
Mrs. S
29.10.14 12:24

Druhé dítě

Máme chlapce dva a půl roku, v září mi bude končit rodičovský příspěvek. A tak jsme přemýšleli že by jsem navázala hned na další. Finančně by jsme další dítě zvládli, sice by jsme si nemohli vyskakovat kdo ví jak, hlavně ten první rok než by se zase vše ustálilo, a to nejen po finanční stránce. Jde mi o to že jsme si zvykli na určitý životní standard, a teď by nám samozřejmě klesnul. Do práce pro mě není problém nastoupit, i když mi nikde místo nedrží, teším se mezi lidi. Na druhou stranu chci aby si děti rozuměli a bojím se že čím větší věkový rozdíl tim míň si budou rozumět. Jak by jste to řešili vy? :kytka:

• Citovat
  • Upravit
2565
29.10.14 12:36

@Mrs. S já mám děti s odstupem 3 let, ideální je opravdu tak 3-4 roky odstup,5 a více si myslím že už je dost-viz zkušenosti okolí. Ale stejně záleží na vás, jak si to uděláte. Není špatné navázat na rodičák, pak už budeš mít klid a děti odrostlé a taky záleží na tvém věku, pokud jsi mladá můžeš počkat pokud už máš více vždy je to risk. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2734
29.10.14 12:38

A cítíš se na to bejt ještě doma? někomu to vyhovuje, jinýmu by hráblo..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30369
29.10.14 12:39

Upřímně řečeno jsem nikdy moc nechápala zdůvodňování druhého dítěte navazujícím rodičákem nebo tím, aby si děti rozuměly. Mám holky od sebe 4 i 16 let a všechny si rozumějí báječně. Druhé dítě bych si pořídila v době, kdy bychom po něm toužili tak, abychom neměli žádné pochybnosti o tom, že jeho příchod bude pro nás radost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5822
29.10.14 12:41

@Mrs. S řešila jsem to tak, že první dvě dcery mám od sebe o 2 a 3/4 roku, jsou to super parťačky. Potom 5 let pauza, takže jsem si 2 roky „orazila“ v práci a teď jsem plánovaně těhotná se třetím dítkem. Do jeho max. čtyř let plánujeme ještě čtvrté, aby byly zase pěkně k sobě ;).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3398
29.10.14 12:42

Je to věc názoru a také samozřejmě toho, jakou ma kdo zkušenost a jak to citi sám v sobě. Tak ti muzu napsat jak to vidím ja ;) Ja děti brzy po sobe nechci, zblbla bych na te mateřské - to nemyslím zle, nasi dceru miluju nejvíc na svete, ale proste nechci byt doma treba 5 let v kuse. Navic ani nemam ten pocit, ze bych druhé dite teď chtěla. Odbyt si to, jak mi poradila moje znama, to nechci. Chci mít druhé, az to budu tak cítit, ne proto, ze většina „to tak ma“. Od záři jsem nastoupila do práce a dcerka do školky, spokojene jsme obě. Dcerka je velký živel, miluje děti a společnost, zvlada školku s přehledem, ačkoliv ji neni jeste ani 2,5 roku, tak jsem moc rada. Nemyslím si ani, ze děti, které jsou od sebe 2-3 roky spolu budou mít lepší vztah, než ty, které mají mezi sebou vetsi vekovy rozdíl. Ano, děti si spolu lépe hraji, když jsou od sebe mene let, maji spolecne zajmy, ale do budoucna nemůže nikdo vedet jak si budou rozumět. Je to podle me spis o charakteru děti (deti s mensim vekovym rozdilem, ale kazde s uplne jiným charakterem, nikdy nebudou partaci proste proto, ze jsou odlišné), samozřejmě taky zalezi na tom, jak rodiče své děti vedou - myslím co se týče vztahu mezi sourozenci. Ja bych chtěla druhe tak pet, šest let od dcerky. Ale je to jen můj názor, kazdy si to v hlavě musí srovnat sám. Někdo zas považuje za kravinu jit mezi dětmi do práce. Takze je to na vás :)

Příspěvek upraven 29.10.14 v 12:43

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2565
29.10.14 12:43

@hanka.br. to máš těžký jsou lidé v situacích kdy je výhodné navázat a v situacích kdy to maminy nepotřebují, ale každopádně máš pravdu nepořizovat si dítě kvůli penězům či jiným „výhodám“.Musíš cítit že dítě chceš a pak je ti celkem jedno jestli ho máš za 1 rok po prvním či za 10 let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436

@Mrs. S Rozhodnut se musíš sama. Část matek Ti řekne, že je super mít děti hned po sobě, další část Ti řekne, že lepší mít větší věkový rozdíl a zbytek chce mít jedináčka. :mrgreen: Člověk může mluvit pouze z vlastní zkušenosti, nic víc, a to Ti moc nepřinese.

Já jsem taky nevěděla, kdy a zda vůbec, do druhého dítěte jít. Dokud jsem byla těhotná, tak jsem prohlašovala, že budeme mít jedináčka. Pak jsem časem změnila názor a zjistila jsem, že bych toho sourozence synovi ráda dopřála, ale zase jsem nevěděla kdy. Koketovala jsem s myšlenkou většího věkového rozestupu, že půjdu mezi dětmi do práce. Manžel nechtěl, já se neměla kam vracet, pak jsem na rodičáku začala studovat, tak jsme se rozhodli pro druhé po třech letech. No a asi měsíc na to, když bylo vyřešeno, jsem objevila pozitivní test. :lol:

Mám dva kluky, dva roky po sobě, neměnila bych. Asi to tak v našem případě, zkrátka, mělo být. Dokud mimino jen leželo, tak to bylo fajn, jakmile začalo lézt a chodit, tak to začalo být trochu horší, protože jsem věčně řešila nějaké incidenty, ale přežili jsme to. Dneska má mladší 15 měsíců a jsou to neuvěřitelní parťáci, mají se rádi, zabaví se spolu, blbnou spolu. Mají podobné hračky, aktivity, program. My když probírali v psychologii sourozence a rodinu vůbec, tak jsme se učili, že čím menší věkový rozdíl, tím více kamarádský vztah. Že takové děti nejsou ani tak v pozicích sourozenců, jako spíš mají vztah na kamarádské úrovni. Na druhou stranu pro rodiče je asi lepší větší věkový rozdíl, při menším je to prostě větší zápřah, ale tebe by se, vzhledem k synově věku, děti brzy po sobě už netýkaly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1653

Tak já už jsem byla rozhodnutá ještě v těhu když jsem čekala první :lol: že hned budu chtít druhé s věkovým rozdílem 2-3roky. Snažit jsme se začali když dcerce byl rok a půl ale hned se nedařilo, naše druhá se narodila když první byly tři roky a čtvrt, nelituju jsem ráda, že holky budou od sebe blízko :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5822
@hanka.br. píše:
Upřímně řečeno jsem nikdy moc nechápala zdůvodňování druhého dítěte navazujícím rodičákem nebo tím, aby si děti rozuměly. Mám holky od sebe 4 i 16 let a všechny si rozumějí báječně. Druhé dítě bych si pořídila v době, kdy bychom po něm toužili tak, abychom neměli žádné pochybnosti o tom, že jeho příchod bude pro nás radost.

Já mám třeba ségru mladší o 7 let a v dětství to bylo opravdu o ničem. Měly jsme se rády, o tom žádná, ale byla mi jaksi k ničemu, když mě bylo 10, jí byly 3 roky. V dospělosti si rozumíme perfektně, jsme kámošky. Přesto mě dodnes trochu mrzí, že není třeba jen o 3 nebo 4 roky mladší, užily bychom si sebe navzájem víc v dětství.
Takže sama to chci pro svoje děti tak, jak jsem uvedla v příspěvku výš.
Ale píšu jen jak to mám já, není to patent na správný život, to v žádném případě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30369
29.10.14 12:46

@neddo Taky si myslím, že mezi dětmi skočit na pár let do práce je spíše výhoda. O to víc se pak žena na mateřskou těší, užívá si jí, neztratí kontakt se zaměstnáním i s přáteli v něm. Mít děti po sobě může mít i nevýhody - zvlášť když jsou to holky a mají stejnou velikost oblečení :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2565
29.10.14 12:49

@Aamanda já mám sestru jenom o necelé 2 roky starší a stejně jsem si nerozuměly, máme totálně rozdílné povahy-já oheň ona voda-dokonce tak i vypadáme, já tmavovlasá a plná a sestra extrémě štíhlá blondýna, když jsem říkali že jsme sestry, museli jsme ukazovat občanku aby nám to uvěřili. Takže ne vždy je věkový rozdíl rozhodující ani pohlaví-je to hodně o povaze a výchově rodičů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mrs. S
29.10.14 12:50

@hanka.br. finančně na tom budeme hůř když půjdu na druhý rodičák, spíš mi jde o to aby si rozumněli. Moje teta n syny od sebe o 13let, mladšímu je 13 a staršímu je to 26 vůbec si nerozumnějí. Bratranec byl super že tetě pomáhal když ten mladší byl malý, ale teď jsou každéý úplně jinde.
@xFelli tak půl na půl, chce se mi i do práce ale i s dětma vy jsem to vydržela doma

• Citovat
  • Upravit
2039
29.10.14 12:50

Tak můj brácha je o 9 let starší a cítím, že jsme prostě nikdy nebyli a asi ani nebudeme ti klasičtí sourozenci. Prostě on je chlap, v době kdy se mnou mlátila puberta, on měl první dítě. Dnes je to samozřejmě daleko lepší, ale stejně si ve finále víc rozumím s jeho ženou, s tou mám vztah blízký. I moje máma vždy říkala, že má dva jedináčky :-) Já jsem proto chtěla děti s menším věkovým rozdílem, ale zase to bude zápřah, protože starší sourozenec je ještě malé trdýlko :-) Je to ovšem jen můj názor, každý to má nastavené jinak…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30369
29.10.14 12:52

@Mrs. S Myslím si, že aby si sourozenci rozuměli nezaručí to, že jim bude přibližně stejně…A naopak. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin